Gala „Tinere talente 2012”, la Biblioteca Nationala a Romaniei
https://www.ziarulmetropolis.ro/gala-tinere-talente-2012-la-biblioteca-nationala-a-romaniei/

Un număr de 28 de tineri artişti sprijiniţi pe parcursul acestui an de Fundaţia Principesa Margareta a României (FPMR ) au evoluat, luni seară, în cadrul Galei „Tinere talente 2012”, la Biblioteca Naţională a României.  În cadrul galei, principesa Margareta a înmânat diplomele „Tinere talente” celor 28 de artişti din domeniile artelor plastice şi muzicii […]

Un articol de Andrada Văsii|21 noiembrie 2012

Un număr de 28 de tineri artişti sprijiniţi pe parcursul acestui an de Fundaţia Principesa Margareta a României (FPMR ) au evoluat, luni seară, în cadrul Galei „Tinere talente 2012”, la Biblioteca Naţională a României. 

În cadrul galei, principesa Margareta a înmânat diplomele „Tinere talente” celor 28 de artişti din domeniile artelor plastice şi muzicii clasice, bursieri ai Fundaţiei în acest an.

După un moment intitulat „Arta într-o prezentare de modă”, au evoluat în faţa publicului numeros prezent la eveniment flautista Oana Leonte, violoniştii Mihai Alexandru, Ioana Olteanu, Irina Barbu şi Mircea Dumitrescu, pianiştii Denisa Mirică şi Mladin Nicon, soprana Diana Alexe, mezzo-soprana Cosmina Stancu şi ansamblul instrumental „Tinere talente 2012” dirijat de Alex Mija, bursieri FPMR în secţiunea muzică.

În program au figurat lucrări de Jacques Ibert, Leonard Bernstein, Antonio Vivaldi, Giulio Caccini, Wolfgang Amadeus Mozart şi o primă audiţie românească semnată de Sebastian Androne, pe versuri de Diana Alexe.

O expoziţie de pictură şi grafică cu lucrări ale tinerilor bursieri FPMR, deschisă luni seară, în holul central al Bibliotecii Naţionale a României, va putea fi vizitată până pe 3 decembrie.

În anul 2012, bursierii FPMR la arte plastice au fost: Andreea Bădescu, Amina Burloiu, Ionel Carasca, Teodora Chiroşcă, Cătălina Florescu,Teodora Gavrilă, Vlad Iosif, Ilinca Lăzărescu, Raluca Măndiţa, Alina Marinescu, Marta Popescu, George Pricope-Galan, Darian Popescu.

La muzică, au figurat ca bursieri ai FPMR: Diana Alexe, Sebastian Androne, Irina Barbu, Norela Costea, Mircea Dumitrescu, Andrei Ioniţă, Oana Leonte, Alexandru Mihai, Alexandru Ionuţ Mija, Denisa şi Georgiana Mirică, Nicon Mladin, Ioana Elisabeta Olteanu şi Cosmina Stancu.

Răspunzând unor întrebări adresate de presă la finalul festivităţii, Principesa Margareta şi-a exprimat speranţa că acest proiect, început cu o sponsorizare a zece tineri, va continua ajungând să fie un proiect naţional care va reuni 100 de bursieri.

Principesa a declarat că se bucură că a trăit toţi aceşti ani în România şi a văzut transformările ei subliniind că în acest moment România este o altă ţară faţă de cea pe care a găsit-o la sosire aici, iar proiectele FPMR se adresează unei noi generaţii.

Înfiinţată în 1990, FPMR este una din organizaţiile neguvernamentale de elită care contribuie la dezvoltarea societăţii civile din România.

Fundaţia dezvoltă şi susţine programe care îmbunătăţesc condiţiile de viaţă ale copiilor, tinerilor, familiilor şi vârstnicilor aflaţi în dificultate, stimulează solidaritatea între generaţii şi crează o punte de comunicare între copii, tineri şi vârstnici, contribuie la creşterea capacităţii instituţionale a organizaţiilor şi instituţiilor care lucrează cu copii şi vârstnici şi cultivă creativitatea şi talentul local.

FPMR lucrează cu organizaţii, instituţii, companii naţionale şi internaţionale, dar şi cu firme mici şi mijlocii, în scopul de a reuni resursele, abilităţile şi talentul oamenilor din mai multe domenii de activitate, urmărind să stimuleze voluntariatul şi să inspire spiritul comunitar în comunităţile în care se implică.

Programul „Tinere Talente” susţine şi promovează tineri artişti talentaţi din familii cu venituri mici, care nu-şi pot dezvolta talentul din cauza lipsurilor materiale şi financiare. În acest an, FPMR a oferit 28 de burse de studiu, pentru 14 muzicieni şi 14 artişti plastici.

Sursa: Agerpres

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.

14
/03
/24

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România.

14
/03
/24

Astăzi, pe 14 martie, se împlinesc trei ani de la moartea ei, la Paris, în 2021, atunci când Covidul făcea ravagii și oprise lumea în loc. Avea aproape 90 de ani.

13
/03
/24

În perioada 12-15 martie 2024, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București organizează cea de-a XXV-a ediție a Ușilor Deschise, în cele două sedii ale sale, din Str. Matei Voievod nr. 75-77 și Str. Tudor Arghezi nr. 3b.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

11
/03
/24

Grupul de Facebook „Mergem la teatru” numără 35.4K de membri la început de martie 2024 și adună, într-o comunitate surprinzător de activă și de entuziastă, paragrafe de opinii pe spectrul larg dintre gust conservator și deschidere față de experiment, underground și fețe noi.