Galactoria 2021 – Festivalul absolvenților de teatru de la Cluj
https://www.ziarulmetropolis.ro/galactoria-2021-festivalul-absolventilor-de-teatru-de-la-cluj/

Facultatea de Teatru şi Film din cadrul Universităţii “Babeş-Bolyai” vă invită la o nouă ediţie a festivalului Galactoria care va avea loc online între 3-9 iunie. Dedicat absolvenţilor de teatru, respectiv actorie, regie şi teatrologie, evenimentul va rezuma trei ani de muncă în câteva zile de festival, zile în care actorii, regizorii şi teatrologii ies la public pentru ultima dată în calitate de studenţi.

Un articol de Petre Ivan|1 iunie 2021

Galactoria este un eveniment care marchează un final și un nou început în același timp. Profesorii care i-au ghidat în acest parcurs esențial sunt clasa profesorilor: Miriam Cuibus, Cătălin Codreanu, Cristian Grosu, Raluca Lupan (actorie), clasa profesorilor: Radu Nica, Varga Ibolya, Olivia Grecea, Leta Popescu (regie), clasa profesor: Mihai Pedestru (teatrologie). Pe lângă spectacole și prezentări filmate de tip showreel, au loc workshop-uri și discuții cu artiști internaționali și o lansare de carte cu texte de dramaturgie extrem contemporană.

Activitățile din festival și spectacolele pot fi urmărite pe pagina noastră de Facebook www.facebook.com/Galactoria2021 și pe platforma gazdelor noastre generoase de la Raiffeisen Bank, art.raiffeisen.ro. Bunele practici din această facultate se bazează pe colaborarea între secții, departamentul de Cinema și Media participând în mod activ la realizarea materialelor foto-video și asigurarea suportului tehnic pentru festival. Accesul este gratuit la toate evenimentele publice.

Iată mai multe despre programul festivalului în cuvintele studenților:

“Dacă tinerii absolvenți ai facultăților de arhitectură vor proiecta orașele viitorului, cei de la informatică se vor ocupa de softuri și programe, cei de la medicină vă vor salva cândva viețile, noi vă vom face să plângeți, să râdeți, să simțiți. Acesta este primul nostru pas: Galactoria – mai mult decât festivalul noii generații absolvente a secției de teatru de la Facultatea de Teatru și Film din Cluj – e începutul drumului nostru teatral! Acești trei ani, între siguranța studiourilor din facultate, cea de-a doua casă, și frenezia marelui public, se reflectă în spectacolele claselor de actorie, regie și teatrologie, pe care vă invităm să le vedeți în festivalul nostru online. De la showreel pe texte proaspete, la spectacole nonverbale, de la tragedie la dramatizări și dramă modernă, până la teatru contemporan, am trecut prin mai multe vârste și epoci în căutările noastre. Versatilitatea noastră, capacitatea de a găsi, cu instrumentele zilei de azi, comedie în tragedie, actualitate în texte antice, forță în coregrafiile corpurilor care să spună povești, vor arăta că suntem deopotrivă ludici și foarte maturi, lucizi și empatici în deciziile noastre. Nu vă așteptăm numai în mediul virtual, ci dincolo de el, încercând să evadăm din timpul neprietenos pe care îl trăim, prin teatru. Galactoria să fie fereastra sau ochelarii noștri spre o lume mai frumoasă, a teatrului, a fanteziei, în care poți fi oricine și poți crede în orice. Ateliere cu oameni de teatru, dans și film, interviuri, fotografii din producțiile noastre se regăsesc în program, în perioada 3-9 iunie 2021.”

 

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.

29
/02
/24

Noua producție a Fundației Culturale „Camil Petrescu”, podcastul TEATRUL (DE) AZI, continuă seria dialogurilor cu directorul de imagine și producătorul Zomir Dimovici despre felul în care vedem, citim și percepem teatrul astăzi.

29
/02
/24

Teatrul Masca și grupul de creație sonoră „Immersonic” vă invită la sediul din Bd. Uverturii Nr. 14, la primul eveniment din seria de „sinestesis live / incursiuni în sinele total”, o întâlnire de creație spontană între scriitori (poeți și prozatori) activi pe scena literară românească și artiști sau performeri din domeniul sunetului.

29
/02
/24

Teatrul de Balet Sibiu a programat la începutul lunii martie, la Sala Mare a Centrului Cultural „Ion Besoiu” Sibiu, spectacolul de teatru-dans „Despre noi-About us”, scenariul și regia Beatrice Rancea, coregrafia Dragoș Roșu și Beatrice Rancea. Inspirat de destinul companiei sibiene de balet, spectacolul „Despre noi- About us” se dansează la Teatrul de Balet Sibiu, în data de 02 martie 2024, ora 19:00, și îi are ca invitați speciali pe actorii Naționalului bucureștean, Iuliana Moise și Claudiu Bleonț.