GALERIE FOTO „Conul Leonida faţă cu reacţiunea“, de Purcărete, cel mai bun spectacol la Festivalul Comediei Româneşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/galerie-foto-conul-leonida-fata-cu-reactiunea-de-purcarete-cel-mai-bun-spectacol-la-festivalul-comediei-romanesti/

„Conul Leonida faţă cu reacţiunea“, de Silviu Purcărete, a primit premiile pentru cel mai bun spectacol şi cea mai bună regie la gala Festivalului Comediei Româneşti – festCO 2013.

Un articol de Andrada Văsii|24 iunie 2013

„Conul Leonida faţă cu reacţiunea“, de Silviu Purcărete, a primit premiile pentru cel mai bun spectacol şi cea mai bună regie la gala Festivalului Comediei Româneşti – festCO 2013.

Gala a avut loc duminică, la sala Radu Beligan a Teatrului de Comedie din Bucureşti. Spectacolul „Conul Leonida faţă cu reacţiunea“, de I. L. Caragiale, în regia lui Silviu Purcărete, este o producţie a Teatrului Naţional Bucureşti.

Premii pentru artă de valoare

Juriul festCO, format din Sanda Manu, Lia Manţoc şi Marina Constantinescu, a mai acordat, la gala de duminică seară, premiile pentru cel mai bun actor – Virgil Ogăşanu, pentru rolul Zaharia Trahanache din spectacolul „Scrisoarea“, după I. L. Caragiale, regia Horaţiu Mălăele (Teatrul Naţional Bucureşti) -, pentru cea mai bună actriţă – Tania Popa, pentru rolul din spectacolul „Fata din curcubeu“, scenariul şi regia Lia Bugnar (Teatrul Naţional Bucureşti) -, pentru cea mai bună scenografie/ decor – Helmuth Stürmer, pentru spectacolul „Două loturi“, de I. L. Caragiale, regia Alexandru Dabija (Teatrul Naţional Bucureşti) – şi pentru cele mai bune costume – Corina Grămoşteanu, pentru spectacolul „D’ale noastre“, regia şi coregrafia Gigi Căciuleanu (Teatrul Naţional Bucureşti), notează Mediafax.

Totodată, premiul pentru comedie i-a revenit lui Alexandru Bogdan, în timp ce premiul pentru cel mai bun selecţioner i-a fost atribuit lui Ion Parhon.

Excelența în teatru

Premiul de excelenţă le-a fost acordat Sandei Manu şi lui Valeriu Moisescu, iar marele premiu al juriului le-a revenit Marianei Mihuţ şi lui Victor Rebengiuc.

La gala festCO de duminică au mai fost acordate premiile Concursului de Comedie Românească, ediţia a VIII-a. Juriul competiţiei, format din Adrian Lustig (dramaturg), Gabriela Dumitru (regizor) şi Vlad Cristache (regizor), a premiat piesele „Visul Domnului Mio“, de Georgiana Capuerde (locul I), „Infractorii“, de Ana-Maria Bamberger (locul al doilea), şi „Ultimul dans al libelulei“, de Cornel Mihai Ungureanu (locul al treilea).

Un oraș al comediei

Gala a fost prezentată de Jeremy Stockwell, actor şi profesor britanic.

Cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Comediei Româneşti – festCO a avut loc în Bucureşti, în perioada între 16 şi 23 iunie. În perioada festivalului, Teatrul de Comedie a proclamat Centrul vechi „Oraş al Comediei Româneşti“, o adevărată metropolă în care s-a simţit freamătul evenimentelor.

FestCO 2013 a însemnat: 13 spectacole – cele mai bune producţii de comedie românească ale anului 2012, înscrise în secţiunea concurs; spectacole de stradă oferite de Teatrul Masca; examene de licenţă ale facultăţilor de teatru din cadrul universităţilor din Bucureşti; lansări de carte ale unor actori consacraţi – Tamara Buciuceanu, Horaţiu Mălăele, Radu Beligan; atelierul de dramaturgie Scrie despre tine, susţinut de Vera Ion şi Sorin Poamă.

Foto credit: TNB , Adi Bulboacă

10
/01
/24

Dacă vreți să aflați care a fost parola primului e-mail al actriței Andreea Hristu, o veți afla aici. Veți mai afla și care a fost spectacolul care a marcat-o cel mai mult, dar și care este cea mai prețioasă resursă pe care o avem. Toate acestea, într-un interviu sub formă de alfabet.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

09
/01
/24

Opera Națională București, instituție publică de importanță națională aflată sub egida Ministerului Culturii, celebrează Ziua Culturii Naționale, în data de 15 ianuarie, ora 18:00, cu premiera spectacolului Oedipe de George Enescu, în regia lui Stefano Poda și sub bagheta dirijorală a lui Tiberiu Soare. Totodată, evenimentul va fi dedicat și împlinirii a 70 de ani de la inaugurarea celei mai importante scene lirice din România.

09
/01
/24

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București celebrează Ziua Culturii Naționale printr-un concert extraordinar inspirat din folclorul românesc, susținut de Corina Sîrghi, ce va avea loc luni, 15 ianuarie 2024, începând cu ora 19.00, la Sala Mare, ARCUB.