GALERIE FOTO Elena şi Marcel Scutaru prezintă expoziţia „Forme empatice“ la Galeria Galateea
https://www.ziarulmetropolis.ro/galerie-foto-elena-si-marcel-scutaru-prezinta-expozitia-forme-empatice-la-galeria-galateea-bucuresti/

La Galeria Galateea (pe Calea Victoriei, nr 132) s-a deschis expoziţia cuplului de artişti, Elena şi Marcel Scutaru.

Un articol de Andrada Văsii|12 august 2013

La Galeria Galateea (pe Calea Victoriei, nr 132) s-a deschis expoziția cuplului de artiști, Elena și Marcel Scutaru. Aflați la cea de-a treia expoziție împreună, curatorul Raluca Băloiu aduce în atenția publicului elementele artistice care îi unesc pe cei doi: colecția, pasărea, forma epurată de detalii.

Expoziția pornește de la ideea de empatizare a operelor de artă aflate în atelierul Elenei și al lui Marcel Scutaru. Cu cât lucrările stau mai mult timp împreună, acestea preiau din imagistica celeilalte. Cei doi artiști dezvăluie spectatorului un traseu al corespondențelor, în care imaginile aparțin unor discursuri diferite, dar se amprentează reciproc datorită alăturării.

Expoziție de colecție

Unul dintre elementele de legătură a celor două discursuri este ideea de colecție. Elena colecționează portretele celor dragi prin ilustrarea lor la modul literal, iar Marcel înfățișează forme de locuire prin case.

Elena-si-Marcel-Scutaru-Forme-empatice-@-Galeria-Galateea-Bucuresti-14

Un alt element comun celor doi artiști este pasărea. Așa cum aceasta este legată de cuibul său, tot așa omul este visceral legat de căminul său. Cuplul creează în jurul său un spațiu mistic, pe care-l accentuează prin prezența căminului, asemeni lucrărilor lui Marcel. Prezența păsării subliniază frumusețea portretului în sculpturile Elenei Scutaru.

Elena-si-Marcel-Scutaru-Forme-empatice-@-Galeria-Galateea-Bucuresti-20

În parcursul expozițional, expresia epurată a formei este un alt punct comun. Tridimensionalitatea formei hieratice care își extrage seva din arta egipteană formulează modul de expresie al lui Marcel Scutaru. Elena preia același model de reprezentare din arta arhaică, transpunându-l în relief.

Elena-si-Marcel-Scutaru-Forme-empatice-@-Galeria-Galateea-Bucuresti-12

Elena-si-Marcel-Scutaru-Forme-empatice-@-Galeria-Galateea-Bucuresti-25

Elena-si-Marcel-Scutaru-Forme-empatice-@-Galeria-Galateea-Bucuresti-27

Info:

Expoziția se va încheia cu un performance pe care îl va susține Alex Buescu, vineri, 16 august, ora 17.00.

Text preluat în parteneriat cu Modernism.ro

Foto credit: Modernism.ro

20
/12
/21

În an centenar, Opera Națională București găzduiește în cea de-a doua jumătate a lunii decembrie expoziția de desen și pictură „PO în forme și culori “ a lui David Mihai. Expoziția este deschisă publicului larg în perioada 23 decembrie – 29 decembrie 2021, la Opera Naţională București. Accesul la expoziție se realizează la spectacolele din repertoriu sau în cadrul tururilor ghidate. Pentru programare tur ghidat este necasar să trimiteți un mail la [email protected]

19
/12
/21

TRIUMF AMIRIA. Muzeul Culturii Queer [?], în parteneriat cu Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) are plăcerea să anunțe deschiderea a trei noi expoziții și intervenții din seria SIMȚI ~ ALUNECI ~ CÂNȚI la Suprainfinit Gallery, THE INSTITUTE și Switch Lab, sâmbătă, 18 decembrie. De asemenea, în prima expoziție SIMȚI ~ ALUNECI ~ CÂNȚI (1-245), la Combinatul Fondului Plastic, vor avea loc o serie de tururi ghidate.

13
/12
/21

Muzeul Național de Artă al României vă invită la o nouă „Întâlnire la muzeu” marți, 14 decembrie, ora 18.00, cât și la un ghidaj cu tema „Reprezentări ale Nașterii Domnului în Galeria de Artă Europeană”. 

08
/12
/21

MNAC deschide, începând cu 9 decembrie 2021, al doilea sezon expozițional al anului care marchează două decenii de la apariția primului muzeu național de artă contemporană din România.

08
/12
/21

Episodul pilot al Sinestezia, proiectul cultural al Asociației Industrii Creative, s-a încheiat. Pe scurt, acesta a însemnat 5 zile în care 14 artiști au adus arta în fața publicului pe 5 scene, sub forme de manifestare variate și contemporane.

25
/11
/21

Expoziția-eveniment „Idolul modern. Henry Moore în Blocul Răsăritean” este deschisă vizitatorilor în perioada 14 octombrie 2021 – 6 februarie 2022, la Muzeul Național de Artă al României. Publicul este invitat astfel să redescopere un moment esențial pentru istoria recentă a artei românești și est-europene.

24
/11
/21

În perioada 26-30 noiembrie 2021, la Iași are loc prima ediție a evenimentului Sinestezia. Timp de 5 zile, publicul se va întâlni cu artiști ieșeni și din țară și va explora arta în diverse forme neconvenționale, atât fizic, cât și online prin transmisiuni live gratuite.