GALERIE FOTO Elena şi Marcel Scutaru prezintă expoziţia „Forme empatice“ la Galeria Galateea
https://www.ziarulmetropolis.ro/galerie-foto-elena-si-marcel-scutaru-prezinta-expozitia-forme-empatice-la-galeria-galateea-bucuresti/

La Galeria Galateea (pe Calea Victoriei, nr 132) s-a deschis expoziţia cuplului de artişti, Elena şi Marcel Scutaru.

Un articol de Andrada Văsii|12 august 2013

La Galeria Galateea (pe Calea Victoriei, nr 132) s-a deschis expoziția cuplului de artiști, Elena și Marcel Scutaru. Aflați la cea de-a treia expoziție împreună, curatorul Raluca Băloiu aduce în atenția publicului elementele artistice care îi unesc pe cei doi: colecția, pasărea, forma epurată de detalii.

Expoziția pornește de la ideea de empatizare a operelor de artă aflate în atelierul Elenei și al lui Marcel Scutaru. Cu cât lucrările stau mai mult timp împreună, acestea preiau din imagistica celeilalte. Cei doi artiști dezvăluie spectatorului un traseu al corespondențelor, în care imaginile aparțin unor discursuri diferite, dar se amprentează reciproc datorită alăturării.

Expoziție de colecție

Unul dintre elementele de legătură a celor două discursuri este ideea de colecție. Elena colecționează portretele celor dragi prin ilustrarea lor la modul literal, iar Marcel înfățișează forme de locuire prin case.

Elena-si-Marcel-Scutaru-Forme-empatice-@-Galeria-Galateea-Bucuresti-14

Un alt element comun celor doi artiști este pasărea. Așa cum aceasta este legată de cuibul său, tot așa omul este visceral legat de căminul său. Cuplul creează în jurul său un spațiu mistic, pe care-l accentuează prin prezența căminului, asemeni lucrărilor lui Marcel. Prezența păsării subliniază frumusețea portretului în sculpturile Elenei Scutaru.

Elena-si-Marcel-Scutaru-Forme-empatice-@-Galeria-Galateea-Bucuresti-20

În parcursul expozițional, expresia epurată a formei este un alt punct comun. Tridimensionalitatea formei hieratice care își extrage seva din arta egipteană formulează modul de expresie al lui Marcel Scutaru. Elena preia același model de reprezentare din arta arhaică, transpunându-l în relief.

Elena-si-Marcel-Scutaru-Forme-empatice-@-Galeria-Galateea-Bucuresti-12

Elena-si-Marcel-Scutaru-Forme-empatice-@-Galeria-Galateea-Bucuresti-25

Elena-si-Marcel-Scutaru-Forme-empatice-@-Galeria-Galateea-Bucuresti-27

Info:

Expoziția se va încheia cu un performance pe care îl va susține Alex Buescu, vineri, 16 august, ora 17.00.

Text preluat în parteneriat cu Modernism.ro

Foto credit: Modernism.ro

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.

22
/02
/24

Niki (12 ani) și Vika (11 ani) se întâlnesc pentru prima dată în metroul din Harkiv, unde familiile lor s-au refugiat de război. O poveste de dragoste neașteptată și emoționantă, care ne amintește că empatia, generozitatea și speranța în ceilalți sunt singurele lucruri care ne pot salva umanitatea pe timp de război.

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

19
/02
/24

Actorul Pavel Bartoș va juca pentru prima dată rolul lui Decebal Necșulescu din piesa „...Escu” de Tudor Mușatescu, într-o coproducție care va avea reprezentații la București și Chișinău. Spectacolul va fi pus în scenă de echipe artistice reunite ale Teatrului „Stela Popescu” din București și Teatrului Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău, într-o colaborare unică în peisajul teatral autohton.

19
/02
/24

Ca în fiecare an, artistul vizual M.C. Donici propune EXPOZIȚIA DE O ORĂ: o întâlnire fără coroane, fasoane, discursuri sau festivisme, de ZIUA BRÂNCUȘI. Ajuns la a VIII-a ediție, evenimentul produs de Asociația Culturală Arte-Factum va avea loc luni, 19.02.2024, între orele 14:00- 15:00, în spațiul din fața  Bustului  Brâncuși  din proximitatea Facultății de Arte a Universității de Vest, Timișoara.

16
/02
/24

Anul acesta marcăm Ziua Națională Brâncuși printr-un eveniment cu totul deosebit. Avem bucuria să vă anunțăm că sosește în premieră în România și va putea fi vizitată în exclusivitate la Galeriile Artmark o lucrare realizată de sculptor în 1905-1906, „Bustul unui patron de restaurant (Portretul lui Achille Baldé)”. Este vorba despre „o operă care nu a fost niciodată văzută, (fiind) considerată pierdută sau distrusă”.

15
/02
/24

Pe 26 martie 2024, începând cu orele 18.30, Opera Națională București va găzdui o ediție specială din ciclul de conferințe SCENA GÂNDIRII. Evenimentul, desfășurat sub titlul „Universitate, societate, creativitate”, va aduce pe scenă trei rectori ai unora dintre cele mai reprezentative universități românești.

14
/02
/24

Celebrul musical FAMILIA ADDAMS semnat de Răzvan Mazilu la Teatrul EXCELSIOR din București va avea două reprezentații în exclusivitate la Craiova. Evenimentele sunt programate marți, 27 martie și miercuri, 28 martie 2024 de la ora 19:00 și vor avea loc în Sala “Amza Pellea” a Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova.