GALERIE FOTO Teatrul Maghiar de Stat organizează două turnee la Giessen şi Avignon
https://www.ziarulmetropolis.ro/galerie-foto-teatrul-maghiar-de-stat-organizeaza-doua-turnee-la-giessen-si-avignon/

Vara aceasta, Teatrul Maghiar de Stat Cluj va organiza două turnee de amploare, unul la Giessen, Germania şi unul în Avignon, Franţa.

Un articol de Andrada Văsii|28 iunie 2013

Vara aceasta, Teatrul Maghiar de Stat Cluj va organiza două turnee de amploare, unul la Giessen, Germania şi unul în Avignon, Franţa.

În perioada 22-30 iunie 2013, cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la naşterea cunoscutului dramaturg Georg Büchner, va avea loc la Giessen Festivalul Büchner International. Teatrul Maghiar de Stat Cluj va marca acest an aniversar prin prezenţa în cadrul evenimentului cu spectacolul „Leonce şi Lena“ (foto sus), pus în scenă de Gábor Tompa.

Reprezentaţia va avea loc astăzi, la ora 19.30, la Teatrul Naţional din Giessen, clădire realizată de către Ferdinand Fellner şi Hermann Gottlieb Helmer, cei care au proiectat şi clădirea Teatrului Naţional din Cluj. Până acum, spectacolul „Leonce şi Lena“ a mai întreprins turnee în Saraievo, Bogota, Pécs, Praga şi Bucureşti.

Un nou turneu la întoarcere

Imediat după întoarcerea din Germania, trupa teatrului va pleca în Franţa, pentru a participa la cea de a 67-a ediţie a Festivalului de Teatru de la Avignon, cu spectacolul „Ubu Rege“ de Alfred Jarry, regia Alain Timar. Astfel, în perioada 8-31 iulie, la Theatre des Halles, vor avea loc 24 de reprezentaţii cu spectacolul menţionat. „Ubu Rege“ a mai fost în turnee la Budapesta, Kisvárda şi Paris.

Peste 1000 de spectacole

Festivalul de Teatru de la Avignon, unul dintre cele mai cunoscute, mai apreciate şi mai ample din lume, reprezintă atât pentru participanţi cât şi pentru spectatori o experienţă teatrală unică.

În general, sunt invitate peste 1 200 de spectacolele care se joacă atât în săli obişnuite cât şi în spaţii neconvenţionale, pe străzi, în arene, corturi sau vapoare. Teatrul Maghiar de Stat Cluj a mai fost la Avignon cu spectacolele: „Ruins True“, realizat în colaborare cu Sushi Center for the Urban Arts din San Diego şi regizat de Gábor Tompa (2001) şi cu „Născut pentru niciodată“ de Visky András, regia:  Gábor Tompa (2009).

Foto credit: Teatrul Maghiar de Stat Cluj

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

20
/03
/24

Sue Giles, președintele ASSITEJ, transmite mesajul de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. Scopul acestei campanii este de a facilita accesul la teatru și la spectacole pentru copii și tineri.

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.