George Bacovia şi Nicolae Bălcescu, membri post-mortem ai Academiei Române
https://www.ziarulmetropolis.ro/george-bacovia-si-nicolae-balcescu-membri-post-mortem-ai-academiei-romane/

Scriitorul George Bacovia şi istoricul Nicolae Bălcescu au fost aleşi, recent, membri post-mortem ai Academiei Române, cel mai important for cultural al României.

Un articol de Liliana Matei|14 iunie 2015

George Bacovia şi Nicolae Bălcescu au fost aleşi membri post-mortem ai Academiei Române, cu unanimitate de voturi, în adunarea generală a Academiei desfăşurată pe 5 iunie, potrivit unui anunţ al instituţiei.

Totodată, adunarea generală a acestui for cultural a ales, prin vot secret, noi membri titulari şi corespondenţi ai Academiei Române.

Astfel, au fost aleşi următorii membri titulari: Victor Spinei (Secţia de Ştiinţe Istorice şi Arheologie), Constantin Corduneanu (Secţia de Ştiinţe Matematice), Maria Magdalena Zaharescu (Secţia de Ştiinţe Chimice), Marian-Traian Gomoiu (Secţia de Ştiinţe Biologice), Nicolae Gheorghe Panin (Secţia de Ştiinţe Geonomice), Dorel Banabic (Secţia de Ştiinţe Tehnice), Dan Dubină (Secţia de Ştiinţe Tehnice) şi Gheorghe Benga (Secţia de Ştiinţe Medicale).

De asemenea, au fost aleşi trei noi membri corespondenţi ai Academiei Române: Gheorghe Coldea (Secţia de Ştiinţe Biologice), Ileana Mânduţeanu (Secţia de Ştiinţe Biologice) şi Dan Cristea (Secţia de Ştiinţă şi Tehnologia Informaţiei).

Academia Română este cel mai înalt for ştiinţific şi cultural al României, care reuneşte personalităţi marcante din ţară şi din străinătate din toate domeniile ştiinţei, artei şi literaturii, potrivit site-ului instituţiei.

Prin lege şi statut, Academia Română poate avea un număr maxim de 181 de membri titulari şi corespondenţi şi 135 membri de onoare, din care cel mult 40 din ţară, iar numărul membrilor titulari nu poate depăşi numărul membrilor corespondenţi pe ansamblul Academiei.

În prezent, Academia are 77 membri titulari, 80 membri corespondenţi (total 157), 86 membri de onoare din străinătate şi 31 membri de onoare din ţară (total 118).

Pe 18 noiembrie 2008, prezidiul Academiei a adoptat un Regulament pentru primirile de membri în Academia Română, care prevede: „Unicul criteriu de primire în Academia Română este caracterul de excepţie al contribuţiei candidatului în ştiinţă sau cultură (impact asupra domeniului în care activează, originalitatea contribuţiilor, într-un cuvânt excelenţa în cercetare şi creaţie). Reputaţia naţională şi internaţională a candidatului este un factor important în acceptarea unei candidaturi”.

28
/07
/22

Vă invităm să descoperiți trei cazuri care au marcat istoria spionajului mondial, dezvăluite în cartea „Lumea secretă. O istorie a serviciilor de informații”, recent apărută și în limba română, la Editura Trei.

22
/07
/22

Biblioteca Metropolitană București (BMB) prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism a Primăriei Municipiului București reîncepe proiectul Biblioteca la firul ierbii desfășurat pe parcursul a 4 ediții: 23 și 30 iulie în parcul Drumul Taberei și 13 și 20 august în parcul Alexandru Ioan Cuza (IOR).

19
/07
/22

Institutul Cultural Român, rețeaua de reprezentanțe și Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR), îl aniversează, printr-un proiect online difuzat global, pe celebrul scriitor român Norman Manea, supraviețuitor al Holocaustului, una dintre marile conștiințe ale lumii contemporane, care împlinește venerabila vârstă de 86 de ani.

19
/07
/22

Zilele acestea a plecat spre librăriile din întreaga țară ediția în limba română a romanului Sărutul femeii-păianjen, cea mai cunoscută carte a scriitorului argentinian Manuel Puig, publicată în traducere de Editura Pandora M în cadrul îndrăgitei colecții Anansi. World Fiction (traducere de Ilinca Ilian). Romanul a fost ecranizat cu succes în 1985, în regia lui Héctor Babenco, filmul aducându-i un Oscar actorului William Hurt, iar peliculei mai multe nominalizări, inclusiv pentru regie. În 1992, musicalul cu același nume a fost montat pe Broadway, piesa fiind recompensată cu Premiul Tony.

18
/07
/22

Poezia înseamnă viață trăită și mult mai mult decât atât. Dincolo de o armonie și de o știință a cuvintelor, poezia se leagă de orice simțământ omenesc, de orice nuanță a firii noastre. Poetul Teodor Burnar ne invită într-o astfel de lume, unde viața trăită estre portretizată cu realism și unde cuvintele devin purtătoare de emoție într-un labirint lăuntric.

18
/07
/22

Joi, 21 iulie, Festivalul Internațional de Literatură din Roma îl are ca invitat pe Mircea Cărtărescu, la Stadium Palatinum din Roma. Letterature-Festival Internazionale di Roma este o manifestare literară anuală de mare anvergură, cu o tradiție de 20 de ani, în cadrul ciclului de evenimente culturale „Estate Romana”. Festivalul propune în fiecare an o serie de serate de lecturi de texte inedite ale unor apreciați scriitori italieni și internaționali, cu intermezzo-uri coregrafice și muzică live, în spațiul feeric și deosebit de sugestiv de la Stadium Palatinum.

13
/07
/22

La Curtea Veche Publishing se află în pregătire prima biografie tradusă în limba română a liderului ucrainean - „Volodimir Zelenski. În mintea unui erou” de Régis Genté și Stéphane Siohan.

04
/07
/22

Heather Morris, autoarea bestsellerurilor Tatuatorul de la Auschwitz, Călătoria Cilkăi și Trei surori, vândute în peste 15 000 000 de exemplare în întrega lume, vine la București și se va întâlni cu publicul în cadrul a două evenimente, pe 4 și 5 iulie.