George Banu, la Conferinţele Teatrului Naţional, cu “Parisul personal. Locuri și teatre”
https://www.ziarulmetropolis.ro/george-banu-la-conferintele-teatrului-national-cu-parisul-personal-locuri-si-teatre/

Teatrul Naţional Bucureşti, împreună cu Institutul Francez, vă invită duminică, 6 aprilie 2014, de la ora 11, la Sala Mică a TNB, la conferinţa Parisul personal. Locuri şi teatre, susţinută de George Banu.

Un articol de Petre Ivan|28 martie 2014

Teatrul Național București, împreună cu Institutul Francez, vă invită duminică, 6 aprilie 2014, de la ora 11, la Sala Mică a TNB, la conferința Parisul personal. Locuri și teatre, susținută de George Banu.

În ziua de sfârșit de an a lui 1973, George Banu sosea la Paris. Îndelungul celor patruzeci de ani petrecuți în capitala Franței el și-a construit un „Paris personal”, oraș ce-l poartă cu sine și căruia îi revelă acum harta interioară.

Ea ne permite să descoperim locuri ascunse, spații subiective, să vizităm teatre și piețe secrete. Strada lui Cioran și sala lui Peter Brook, curtea unui palat, dragă Oanei Pellea și casa de pe marginea Senei pe a cărei fațadă sunt înscrise cuvintele lui Camille Claudel: „Întotdeauna rămâne ceva absent”.

George Banu

Actorul Marius Manole va citi fragmente din cartea lui George Banu, apărută la editura Nemira

Locurile și teatrele, astfel reunite, se constituie în repere ale acestei „autobiografii urbane” pe care o revelă George Banu împreună cu Mihaela Marin, prietena care, cu talent și afecțiune, i-a fotografiat „Parisul”.

George Banu

Coperta volumului Parisul personal, de George Banu

În cadrul conferinței lui George Banu, imaginile parcursului subiectiv desenat de-a lungul a patruzeci de ani vor fi prezentate, iar actorul Marius Manole va citi fragmente din cartea sa, apărută la editura Nemira, Parisul personal, care va fi lansată cu această ocazie, când autorul își va semna volumul mărturie. Prețul volumului este de 27 de lei.

O carte despre experiența unui emigrant care a integrat Franța fără a-și uita apartenența.

Despre George Banu

Profesor la Sorbona și alte universități, e președinte de onoare al Asociației Internaționale de Critici și președinte al Premiului Europa pentru teatru.

Recent, George Banu a fost ales membru de onoare al Academiei Române. Redactor șef al revistei de reputație internațională, Alternatives théâtrales și director de colecție la editura Actes Sud, a publicat un număr important de volume consacrate teatrului modern și principalilor săi protagoniști, Peter Brook, Patrice Chéreau, Luc Bondy…

Printre ultimele apariții în română, Livada de vișini, teatrul nostru, Shakespeare, lumea ca teatru, Reformele teatrului (ed. Nemira), Iubire și neiubire de teatru (ed. Polirom), Aproape de scenă (ed. Curtea veche).

INFO Conferinţele Teatrului Naţional, George Banu

– duminică, 6 aprilie 2014, de la ora 11, la Sala Mică a TNB

– prețul biletului: 16 lei.

Foto cu George Banu şi Marius Manole – Mihaela Marin şi facebook

26
/08
/18

CĂRȚI DE NEOCOLIT Florența a contribuit ca puține alte orașe la îmbogățirea patrimoniului cultural al lumii. Opera florentinului Dante Alighieri (1265-1321), poet, prozator, filosof, gânditor politic, stă mărturie în această privință.

08
/08
/18

Zilele trecute, scriitorul și scenaristul Florin Lăzărescu a trecut pe la o vulcanizare, de mai multe ori - cum veți putea citi în povestirea ce urmează -, fapt ce a dat naștere unei "relatări", o povestire (cinematografică) deprimantă & plină de humor, așa cum este și țara în care continuăm să conviețuim...

05
/08
/18

Cu acțiunea plasată în Roma, în anii de după al Doilea Război Mondial, Roma cartierelor mărginașe aflate în sărăcie și lipsuri, „Băieții străzii” (editura Litera), de Pier Paolo Pasolini, spune povestea unui grup de copii, deveniți adolescenți, de la periferia societății.

01
/08
/18

Cartea „Homo Deus – scurtă istorie a viitorului”, de Yuval Noah Harari, traducere din limba engleză și note de Lucia Popovici, a fost publicată la editura Polirom în anul 2018. Am selectat pentru dumneavoastră zece fragmente care caută să ne rezume viitorul, fragmente din care afli lucruri cu adevărat uimitoare.

24
/07
/18

Mâine (miercuri), 25 iulie 2018, de la ora 17.30, la Galeria Galateca (București), Cornel Brad lansează cartea de portrete fotografice “Oameni.Putere.România.”. Prezentarea cărții va fi făcută de către domnul Andrei Ţărnea, comisarul Sezonului România-Franţa.

19
/07
/18

Institutul Național al Patrimoniului împreună cu agenția de comunicare creativă Zaga Brand au lansat campania #CronicariDigitali, prin care își propun să apropie pentru prima dată valorile și tradițiile României de generația millennials. Astfel, tinerii sunt stimulați să cunoască, să înțeleagă, să aprecieze și să promoveze patrimoniul cultural național și UNESCO din România.