George Mihăiță și Vladimir Găitan, omagiați la Gopo 2018
https://www.ziarulmetropolis.ro/george-mihaita-si-vladimir-gaitan-omagiati-la-gopo-2018/

George Mihăiţă şi Vladimir Găitan vor fi omagiaţi cu Premiul pentru Întreaga Carieră în cadrul celei de-a 12-a ediţii a Galei Premiilor Gopo. Evenimentul va avea loc pe 27 martie, la Teatrul Naţional I.L. Caragiale din Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|26 februarie 2018

La 50 de ani de la începerea filmărilor la “Reconstituirea” (regia Lucian Pintilie), actorii George Mihăiță și Vladimir Găitan vor fi distinși cu Premiul pentru Întreaga Carieră în semn de recunoștință și apreciere pentru întreaga lor activitatea lor artistică.

Filmul regizorului Lucian Pintilie, considerat unul dintre cele mai bune filme românești ale tuturor timpurilor, a reprezentat o rampă de lansare pentru cei doi actori, aflați pe atunci la primele lor roluri pe marele ecran, și totodată începutul unei prietenii care durează de cinci decenii.

George Mihăiță

George Mihăiță s-a născut pe 23 septembrie 1948 și a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică “Ion Luca Caragiale” în 1971, la clasa profesoarei Sanda Manu. Deși o mare parte din activitatea artistică și-a desfășurat-o la Teatrul de Comedie, al cărui director este în prezent, actorul a mai jucat și pe scena Teatrului Bulandra și a Teatrului Național din București.

Vladimir Găitan

Vladimir Găitan s-a născut la 2 februarie 1947, la Suceava. A absolvit în 1970 Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, secția Actorie, clasa prof. George Carabin și Elena Negreanu, și a debutat pe scena Teatrului de Comedie. După debutul cinematografic în “Reconstituirea”, au urmat roluri în filme precum “Căldura”, “Puterea și adevărul”, “Pe aici nu se trece!”, “Zbor periculos”, “Secretul lui Nemesis”, “Omul zilei” sau “Detectiv fără voie”.

În 2002, Vladimir Găitan și George Mihăiță au fost decorați cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alți actori, “pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului romanesc, cu prilejul împlinirii unui veac și jumătate de existență a Teatrului Național din București”.

Unul dintre cele mai importante trofee, Premiul pentru Întreaga Carieră, a fost acordat la ediţiile precedente unor actori emblematici ai filmului românesc: Ion Dichiseanu, Florin Piersic, Coca Bloos, Radu Beligan, Mitică Popescu, Iurie Darie, Ion Besoiu, Draga Olteanu-Matei, Marin Moraru, Jean Constantin.

Gala Premiilor Gopo 2018 – ediția a 12-a este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Babel Communications și Ministerului Culturii și Identității Naționale.

Foto: George Mihăiță și Vladimir Găitan, Gopo 2018 – facebook

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.