Gevork Chubaryan, Françoise Abraham şi Costa Dvorezky expun la Biblioteca Naţională
https://www.ziarulmetropolis.ro/gevork-chubaryan-francoise-abraham-si-costa-dvorezky-expun-la-biblioteca-nationala/

Lucrările pictorului Gevork Chubaryan din New York, ale sculptoriţei Françoise Abraham de la Paris şi ale pictorului Costa Dvorezky din Toronto vor fi expuse în perioada 4 – 12 octombrie la Biblioteca Naţională a României (BNR).

Un articol de Corina Vladov|3 octombrie 2013

Lucrările pictorului Gevork Chubaryan din New York, ale sculptoriţei Françoise Abraham de la Paris şi ale pictorului Costa Dvorezky din Toronto vor fi expuse în perioada 4 – 12 octombrie la Biblioteca Naţională a României (BNR).

Evenimentul reprezintă o noutate în peisajul cultural din două motive. În primul rând, nu există precedente ale unei expoziţii la Bucureşti a unor artişti din tânăra generaţie care se afirmă la New York, la Paris şi la Toronto. În al doilea rând, este pentru prima dată când o iniţiativă privată, aceea a unui cetăţean francez, Jean Naturel, care însă este prin profesie industriaş român (sponsorul evenimentului), găseşte un răspuns ca acela al Bibliotecii Naţionale a României, care pune la dispoziţie spaţiile sale.

„Biblioteca noastră Naţională e o carte deschisă a culturii universale”, scrie Elena Tîrziman, directoarea generală a instituţiei, în catalogul editat cu ocazia prezentului eveniment. „Expoziţia reprezintă încă un pas în împlinirea vocaţiei acestei mari instituţii”, mai spune Elena Tîrziman.

Gevork Chubaryan

GEVORK CHUBARYAN, Midway Doubt, 2012, 106.7 x 157 cm, Marker, acrylic paint

Împreună cu soţia sa, Crina, economistă, Jean Naturel, un iubitor şi cunoscător al artei, a organizat această manifestare, ca urmare a unei idei care i-a venit cu un an în urmă în atelierele artiştilor din New York.

„Oraş de veche cultură, Bucureştiul, avid de contacte cu lumea contemporană, merită un efort în care îmi place să cred că mediul industrial şi de afaceri poate juca un rol cât se poate de util şi de benefic. În această idee i-am invitat la Bucureşti pe pictorul Gevork Chubaryan, din New York, pe sculptoriţa Françoise Abraham de la Paris şi pe pictorul Costa Dvorezky din Toronto, care se bucură de succese considerabile, morale şi comerciale”, spune Jean Naturel.

Iniţiativa este încurajată de Radu Boroianu, secretar de stat în Ministerul Culturii. „Ministerul Culturii este interesat de acest proiect, aşa cum va fi desigur lumea artistică şi cea a iubitorilor de artă”, mai spune Radu Boroianu.

FRANÇOISE ABRAHAM

FRANÇOISE ABRAHAM, Catimini, 2013, 85 x 35 x 50 cm, Colored resins

În cuvântul său din invitaţia tipărită în triptic, cuprinzând câte o reproducere a lucrărilor fiecărui expozant, criticul şi istoricul de artă Radu Varia, membru de onoare al Royal Scottish Academy, vorbeşte despre forţa pe care o are o asemenea poveste de iubire pentru artiştii din toate orizonturile, amintind că „o certitudine, dintre atât de puţinele ce ne sunt date, e tocmai arta, – cel mai fidel companion al vieţii noastre”.

Expoziţia artiştilor Gevork Chubaryan, Françoise Abraham şi Costa Dvorezky va fi inaugurată oficial pe 4 octombrie, la Biblioteca Naţională a României, situată în bulevardul Unirii, numărul 22 din Bucureşti. Expoziţia va fi deschisă publicului între 5 şi 12 octombrie, iar intrarea va fi liberă.

Foto în deschiderea articolului, sus: Costa Dvorezsky, The Red Head, 152 x 244 cm, Acrylic paint on canvas

09
/05
/22

Ziua Europei este o sărbătoare anuală a păcii și unității în Europa. Pentru Uniunea Europeană, această zi, sărbătorită pe 9 mai, este de asemenea cunoscută ca Ziua Schuman, comemorând declarația istorică a ministrului de externe francez, Robert Schuman, considerată a fi piatra de temelie a UE. Cu această ocazie, Institutul Cultural Român, prin reprezentanțele sale în străinătate, va organiza o serie de spectacole, concerte, proiecții de film și expoziții.

06
/05
/22

Primul muzeu participativ dedicat pandemiei continuă cu un nou proiect expozițional. După „Identități Fragile” (2021), Muzeul Pandemiei va ilustra drama violenței domestice (re)simțite individual de către femeile din România. „De ce mai stai cu el!?” se va deschide pentru vizitatori în data de 6 mai, începând cu ora 12.00, la sediul ARCUB, Hanul Gabroveni.

03
/05
/22

Art Safari, proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii, va oferi publicului, în cadrul celei de-a 9-a ediții (12 mai-7 august 2022), o expoziție semnată de artistul aflat în centrul celei mai mari mișcări de avangardă în România și Israel și, totodată, creatorul primei construcții moderniste din Bucureștiul anilor ’20: Marcel Iancu.

02
/05
/22

Consulatul General al României din Torino și IUSE – Institutul Universitar de Studii Europene, în colaborare cu Accademia di Romania și cu Institutul Cultural Român, organizează în perioada 29 aprilie – 10 mai 2022 expoziția de fotografie „Orașe în rezumat. Piețe din Europa și istoriile lor - Un proiect de antropologie vizuală”.

20
/04
/22

Creațiile a doi dintre cei mai importanți artiști plastici spanioli ai secolului XX – Picasso și Dalí – intră în dialog cu muzica maestrului Manuel de Falla și cu baletul „Le Tricorne” („Pălăria cu trei colțuri”) la Art Safari, într-o expoziție curatoriată de Dr. J. Óscar Carrascosa. Aflăm povestea acestei expoziții de la curatorul spaniol.

08
/04
/22

Asociația Docuart organizează spectacolul-expoziție „Confesiuni congruente - Ascultă-mă! Încurajează-mă! Hai să facem lucruri împreună!” la Ceauru-Bălești, județul Gorj, sâmbătă, 09 aprilie 2022, de la ora 11.00, pe locul de joacă de la Stadionul Ceauru. Evenimentul face parte din proiectul de intervenție socio-culturală „CONGRUENT”, organizat de Docuart în perioada 2021-2022 și dedicat copiilor, părinților, profesorilor și membrilor comunității din Ceauru-Bălești.

08
/04
/22

Artista Alina Ușurelu este rezidenta Casei Tranzit, la Cluj, până în 17 aprilie a.c. unde derulează o cercetare artistică și performativă despre epuizare în cadrul proiectului (burn)OUT. Rezidența se încheie cu două evenimente programate sâmbătă, 16 aprilie: un studio deschis intitulat „Explorarea epuizării fizice și psihice”, între 13:00 și 14:30, și prezentarea cercetării artistice la 18:00.

04
/04
/22

În ciuda relației noastre „love-hate” cu orașele de azi, datorită lor a apărut una dintre cele mai contrastante, fragile și inedite forme de exprimare: arta urbană/ stradală. Iată 10 teme de discuție despre orașul și agitația cotidiană ca surse de stres dar și de comunicare artistică, cu un artist vizual interesant de descoperit.