Gevork Chubaryan, Françoise Abraham şi Costa Dvorezky expun la Biblioteca Naţională
https://www.ziarulmetropolis.ro/gevork-chubaryan-francoise-abraham-si-costa-dvorezky-expun-la-biblioteca-nationala/

Lucrările pictorului Gevork Chubaryan din New York, ale sculptoriţei Françoise Abraham de la Paris şi ale pictorului Costa Dvorezky din Toronto vor fi expuse în perioada 4 – 12 octombrie la Biblioteca Naţională a României (BNR).

Un articol de Corina Vladov|3 octombrie 2013

Lucrările pictorului Gevork Chubaryan din New York, ale sculptoriţei Françoise Abraham de la Paris şi ale pictorului Costa Dvorezky din Toronto vor fi expuse în perioada 4 – 12 octombrie la Biblioteca Naţională a României (BNR).

Evenimentul reprezintă o noutate în peisajul cultural din două motive. În primul rând, nu există precedente ale unei expoziţii la Bucureşti a unor artişti din tânăra generaţie care se afirmă la New York, la Paris şi la Toronto. În al doilea rând, este pentru prima dată când o iniţiativă privată, aceea a unui cetăţean francez, Jean Naturel, care însă este prin profesie industriaş român (sponsorul evenimentului), găseşte un răspuns ca acela al Bibliotecii Naţionale a României, care pune la dispoziţie spaţiile sale.

„Biblioteca noastră Naţională e o carte deschisă a culturii universale”, scrie Elena Tîrziman, directoarea generală a instituţiei, în catalogul editat cu ocazia prezentului eveniment. „Expoziţia reprezintă încă un pas în împlinirea vocaţiei acestei mari instituţii”, mai spune Elena Tîrziman.

Gevork Chubaryan

GEVORK CHUBARYAN, Midway Doubt, 2012, 106.7 x 157 cm, Marker, acrylic paint

Împreună cu soţia sa, Crina, economistă, Jean Naturel, un iubitor şi cunoscător al artei, a organizat această manifestare, ca urmare a unei idei care i-a venit cu un an în urmă în atelierele artiştilor din New York.

„Oraş de veche cultură, Bucureştiul, avid de contacte cu lumea contemporană, merită un efort în care îmi place să cred că mediul industrial şi de afaceri poate juca un rol cât se poate de util şi de benefic. În această idee i-am invitat la Bucureşti pe pictorul Gevork Chubaryan, din New York, pe sculptoriţa Françoise Abraham de la Paris şi pe pictorul Costa Dvorezky din Toronto, care se bucură de succese considerabile, morale şi comerciale”, spune Jean Naturel.

Iniţiativa este încurajată de Radu Boroianu, secretar de stat în Ministerul Culturii. „Ministerul Culturii este interesat de acest proiect, aşa cum va fi desigur lumea artistică şi cea a iubitorilor de artă”, mai spune Radu Boroianu.

FRANÇOISE ABRAHAM

FRANÇOISE ABRAHAM, Catimini, 2013, 85 x 35 x 50 cm, Colored resins

În cuvântul său din invitaţia tipărită în triptic, cuprinzând câte o reproducere a lucrărilor fiecărui expozant, criticul şi istoricul de artă Radu Varia, membru de onoare al Royal Scottish Academy, vorbeşte despre forţa pe care o are o asemenea poveste de iubire pentru artiştii din toate orizonturile, amintind că „o certitudine, dintre atât de puţinele ce ne sunt date, e tocmai arta, – cel mai fidel companion al vieţii noastre”.

Expoziţia artiştilor Gevork Chubaryan, Françoise Abraham şi Costa Dvorezky va fi inaugurată oficial pe 4 octombrie, la Biblioteca Naţională a României, situată în bulevardul Unirii, numărul 22 din Bucureşti. Expoziţia va fi deschisă publicului între 5 şi 12 octombrie, iar intrarea va fi liberă.

Foto în deschiderea articolului, sus: Costa Dvorezsky, The Red Head, 152 x 244 cm, Acrylic paint on canvas

19
/12
/21

TRIUMF AMIRIA. Muzeul Culturii Queer [?], în parteneriat cu Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) are plăcerea să anunțe deschiderea a trei noi expoziții și intervenții din seria SIMȚI ~ ALUNECI ~ CÂNȚI la Suprainfinit Gallery, THE INSTITUTE și Switch Lab, sâmbătă, 18 decembrie. De asemenea, în prima expoziție SIMȚI ~ ALUNECI ~ CÂNȚI (1-245), la Combinatul Fondului Plastic, vor avea loc o serie de tururi ghidate.

13
/12
/21

Muzeul Național de Artă al României vă invită la o nouă „Întâlnire la muzeu” marți, 14 decembrie, ora 18.00, cât și la un ghidaj cu tema „Reprezentări ale Nașterii Domnului în Galeria de Artă Europeană”. 

08
/12
/21

MNAC deschide, începând cu 9 decembrie 2021, al doilea sezon expozițional al anului care marchează două decenii de la apariția primului muzeu național de artă contemporană din România.

08
/12
/21

Episodul pilot al Sinestezia, proiectul cultural al Asociației Industrii Creative, s-a încheiat. Pe scurt, acesta a însemnat 5 zile în care 14 artiști au adus arta în fața publicului pe 5 scene, sub forme de manifestare variate și contemporane.

25
/11
/21

Expoziția-eveniment „Idolul modern. Henry Moore în Blocul Răsăritean” este deschisă vizitatorilor în perioada 14 octombrie 2021 – 6 februarie 2022, la Muzeul Național de Artă al României. Publicul este invitat astfel să redescopere un moment esențial pentru istoria recentă a artei românești și est-europene.

24
/11
/21

În perioada 26-30 noiembrie 2021, la Iași are loc prima ediție a evenimentului Sinestezia. Timp de 5 zile, publicul se va întâlni cu artiști ieșeni și din țară și va explora arta în diverse forme neconvenționale, atât fizic, cât și online prin transmisiuni live gratuite.

12
/11
/21

Este migrarea online o amenințare pentru arta contemporană? Metaverse-ul bate la ușă și, de data aceasta, nu ca spațiu versatil dintr-un roman cyberpunk. Facebook ne asigură că o simplă logare cu datele personale ne va așterne realitatea virtuală la picioare. Școala, muzeul și locul de muncă vor deveni accesibile de pe propria canapea. Întrebarea ar fi, însă: ne dorim cu adevărat asta?