Gevork Chubaryan, Françoise Abraham şi Costa Dvorezky expun la Biblioteca Naţională
https://www.ziarulmetropolis.ro/gevork-chubaryan-francoise-abraham-si-costa-dvorezky-expun-la-biblioteca-nationala/

Lucrările pictorului Gevork Chubaryan din New York, ale sculptoriţei Françoise Abraham de la Paris şi ale pictorului Costa Dvorezky din Toronto vor fi expuse în perioada 4 – 12 octombrie la Biblioteca Naţională a României (BNR).

Un articol de Corina Vladov|3 octombrie 2013

Lucrările pictorului Gevork Chubaryan din New York, ale sculptoriţei Françoise Abraham de la Paris şi ale pictorului Costa Dvorezky din Toronto vor fi expuse în perioada 4 – 12 octombrie la Biblioteca Naţională a României (BNR).

Evenimentul reprezintă o noutate în peisajul cultural din două motive. În primul rând, nu există precedente ale unei expoziţii la Bucureşti a unor artişti din tânăra generaţie care se afirmă la New York, la Paris şi la Toronto. În al doilea rând, este pentru prima dată când o iniţiativă privată, aceea a unui cetăţean francez, Jean Naturel, care însă este prin profesie industriaş român (sponsorul evenimentului), găseşte un răspuns ca acela al Bibliotecii Naţionale a României, care pune la dispoziţie spaţiile sale.

„Biblioteca noastră Naţională e o carte deschisă a culturii universale”, scrie Elena Tîrziman, directoarea generală a instituţiei, în catalogul editat cu ocazia prezentului eveniment. „Expoziţia reprezintă încă un pas în împlinirea vocaţiei acestei mari instituţii”, mai spune Elena Tîrziman.

Gevork Chubaryan

GEVORK CHUBARYAN, Midway Doubt, 2012, 106.7 x 157 cm, Marker, acrylic paint

Împreună cu soţia sa, Crina, economistă, Jean Naturel, un iubitor şi cunoscător al artei, a organizat această manifestare, ca urmare a unei idei care i-a venit cu un an în urmă în atelierele artiştilor din New York.

„Oraş de veche cultură, Bucureştiul, avid de contacte cu lumea contemporană, merită un efort în care îmi place să cred că mediul industrial şi de afaceri poate juca un rol cât se poate de util şi de benefic. În această idee i-am invitat la Bucureşti pe pictorul Gevork Chubaryan, din New York, pe sculptoriţa Françoise Abraham de la Paris şi pe pictorul Costa Dvorezky din Toronto, care se bucură de succese considerabile, morale şi comerciale”, spune Jean Naturel.

Iniţiativa este încurajată de Radu Boroianu, secretar de stat în Ministerul Culturii. „Ministerul Culturii este interesat de acest proiect, aşa cum va fi desigur lumea artistică şi cea a iubitorilor de artă”, mai spune Radu Boroianu.

FRANÇOISE ABRAHAM

FRANÇOISE ABRAHAM, Catimini, 2013, 85 x 35 x 50 cm, Colored resins

În cuvântul său din invitaţia tipărită în triptic, cuprinzând câte o reproducere a lucrărilor fiecărui expozant, criticul şi istoricul de artă Radu Varia, membru de onoare al Royal Scottish Academy, vorbeşte despre forţa pe care o are o asemenea poveste de iubire pentru artiştii din toate orizonturile, amintind că „o certitudine, dintre atât de puţinele ce ne sunt date, e tocmai arta, – cel mai fidel companion al vieţii noastre”.

Expoziţia artiştilor Gevork Chubaryan, Françoise Abraham şi Costa Dvorezky va fi inaugurată oficial pe 4 octombrie, la Biblioteca Naţională a României, situată în bulevardul Unirii, numărul 22 din Bucureşti. Expoziţia va fi deschisă publicului între 5 şi 12 octombrie, iar intrarea va fi liberă.

Foto în deschiderea articolului, sus: Costa Dvorezsky, The Red Head, 152 x 244 cm, Acrylic paint on canvas

22
/01
/24

Art Safari revine în această primăvară cu o ediție ce marchează un deceniu de existență. În prim plan, marii maeștri ai artei românești: Eustațiu Stoenescu, Grigorescu, Tonitza, Luchian, Pallady, Baba, Petrașcu, Mützner, Dărăscu, Ressu, Iser. Noul sezon prezintă 5 expoziții de artă, ce pot fi văzute în perioada 8 martie-28 iulie, la Palatul Dacia-România de pe Lipscani.

22
/01
/24

Anul acesta, Teatrul Tamási Áron celebrează Ziua Culturii Maghiare prin deschiderea a trei spaţii de întâlnire : luni, 22 ianuarie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului, spectatorii din Sfântu Gheorghe pot urmări spectacolul "Voiam să mă revolt cu voi", o producţie a Teatrului Naţional din Târgu Mureş, în regia lui Aba Sebestyén; în aceeași zi, Trupa Tamási Áron joacă una dintre producţiile sale de succes, Floarea Soarelui, în regia lui Radu Afrim, pe scena Teatrului Naţional din Târgu Mureş; miercuri, 24 ianuarie, la Braşov, va fi lansată cartea despre viaţa actorului Nemes Levente, fostul director al Teatrului Tamási Áron.

18
/01
/24

Prima expoziția a anului 2024 din programul curatorial al galeriei Arsmonitor este totodată și un prim solo-show dedicat artistului vizual Răzvan Neagoe, unul din artiștii reprezentați de galerie.

15
/01
/24

Peste 50.000 de perechi de ochi au avut plăcerea să privească expoziția Efectul Picasso în cele 4 luni de când s-a deschis. Vizitatori de toate vârstele au fost impresionați de cele 46 de lucrări de Pablo Picasso din colecția familiei sale, precum și de cele 65 de lucrări semnate de 37 de artiști români contemporani influențați de opera gigantului spaniol.

12
/01
/24

Proiectul „Narațiuni ale națiunii”, produs de PostModernism Museum cu ocazia Zilei Culturii Naționale 2024, abordează valorile naționale într-o perspectivă multidisciplinară, prin teme dedicate unor genuri și mijloace de exprimare atractive: bandă desenată, muzică rock și folk, literatură, arte vizuale, istoria artei, în care reprezentările naționale sunt înțelese ca valori democratice, dimensiune europeană, influențe creative specifice unui spațiu de spiritualitate și limbaj comun.

12
/01
/24

Luna ianuarie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă două noi vernisaje: acumulare.colecție 3, expoziția-colecție de lucrări dăruite de prieteni artiști a co-fondatorului Celulei de Artă, Daniel Loagăr, la spațiul-vitrină din B-dul Carol nr. 53 și experimental I, expoziția de fotografie experimentală a artistului vizual Marius Adrian, la Pop Up Window de la Galeria Kulterra (str. Știrbey Vodă nr. 104 – 106).

12
/01
/24

Scrisoarea trimisă de către scriitorul Mircea Damian din închisoare, jurnalul intim al unei doamne de la curtea regală, un jurnal de front din cel de-al Doilea Război Mondial, catrenul dedicat de Lucian Blaga uneia dintre muzele sale și ultima scrisoare trimisă de Ion Antonescu către soție s-au numărat printre cele mai discutate obiecte de colecție licitate la finalul anului trecut.