Glume cu substrat social în cea mai nouă expoziție de la Celula de Artă
https://www.ziarulmetropolis.ro/glume-cu-substrat-social-in-cea-mai-noua-expozitie-de-la-celula-de-arta/

Pe 8 septembrie, în spaţiul-acvariu din B-dul Carol nr. 53 a avut loc vernisajul expoziţiei Cavalry Delivery a tânărului artist Emanuel Matei, curatoriată de Raluca Ilaria Demetrescu.

Un articol de Liliana Matei|9 septembrie 2022

Expoziția deschide discuția despre o revoltă ludică, este cel de-al doilea eveniment solo al artistului și va putea fi văzută până pe 24 septembrie, la orice oră.

„Matei Emanuel este un cavaler care poartă o armură din zilele noastre și se lansează în forță pe scena turnirurilor artei contemporane românești. Artist emergent cu o viziune originală, recognoscibilă, ironizează apucăturile noastre consumeriste și pune spre lume o oglindă în care se reflectă prin suprapuneri, arsenalul din dotarea unui cavaler medieval și estetica unor produse de serie din zilele noastre. În fond ce e nou sub soarele și norii istoriei? Au evoluat comportamentele omenești de-a lungul acestui parcurs cronologic și istoric sau ne mână lucruri similare?! Creațiile sale hibride, din punct de vedere vizual, se situează între sculptură și design, fără a avea un scop altul decât cel artistic și poartă un rol moralizator asupra moravurilor societății actuale (universale?).

Prin intervenția creatoare a artistului, spațiul Celulei de Artă devine dioramă într-un imaginar muzeu de istorie, în care sculpturile prezente iau naștere din deturnate obiecte comune, alimente supradimensionate, moi mijloace de transport călărite de un luptător foarte important. O geantă folosită la livrarea alimentelor se transformă ludic într-o spadă marcată cu simboluri „heraldice”, adevărată armă personalizată a cavalerului luptător (cu ideile). Artistul cavaler își propune să ne livreze prin arta sa, glume cu substrat social și imagini de luptă ironic redirecționate către lume”, a spus Raluca Ilaria Demetrescu, curatoarea expoziției.

Născut în 2001 București, Matei Emanuel este student în anul al III-lea la UNARTE, Sculptură. Cavalry Delivery de la Celula de Artă este al doilea său eveniment solo, primul – Matei Știrbei are loc la Galeria Știrbei 47. Participă la expozițiile: Art in Progress 2 – The Institute, Bombe și oameni. Artiști uniți împotriva războiului- Carol 53, Flori și oameni. Homo homini flos est – Contemporan Hair Space, Când arta întâlnește religia – Art Safe, Lust is in the Air – The Institute

Celula de Artă este reprezentată de un spațiu cu deschidere stradală, ce își propune să permită lucrărilor să evadeze din spațiul clasic al galeriei pentru a interacționa cu un public nou, care nu obișnuiește să participe la vernisaje și astfel, pentru ca nu mai există o barieră fizică și temporală între obiectul de artă și privitor, se crează un dialog liber, direct și nonconformist.

Galeria vine în sprijinul creaţiei contemporane în ariile tematice ale artelor vizuale și încurajează dezvoltarea de noi forme de expresie artistică accesibilă la orice oră pentru publicul stradal. Cu o prezență de ~ 5 ani (2017 – 2022) pe scena artei din București, Celula de artă a susținut peste 120 evenimente (expoziții, performance-uri, live-uri) și a influențat modul de percepție în ceea ce privește expunerea obiectelor sau actelor artistice în fața publicului.

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

05
/03
/24

Pe data de 5 martie se dă startul unui nou apel deschis în cadrul proiectului Share, Tag or Dye, inițiat și coordonat de către Asociația Fotografică Allkimik, în parteneriat cu Asociația Culturală Marginal. Această inițiativă oferă artiștilor din întreaga lume oportunitatea de a-și împărtăși creațiile și de a se implica într-o experiență colectivă de artă

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.

01
/03
/24

Teatrul de Balet Sibiu prezintă sâmbătă, 2 martie, începând cu orele 19:00, spectacolul de teatru-dans „Despre noi/About Us”. Regia și scenariul poartă semnătura lui Beatrice Rancea, coregrafia Dragoș Roșu și Beatrice Rancea, interpretează Teatrul de Balet Sibiu, cu participarea actorilor Naționalului bucureștean Iuliana Moise și Claudiu Bleonț.

29
/02
/24

Teatrul Masca și grupul de creație sonoră „Immersonic” vă invită la sediul din Bd. Uverturii Nr. 14, la primul eveniment din seria de „sinestesis live / incursiuni în sinele total”, o întâlnire de creație spontană între scriitori (poeți și prozatori) activi pe scena literară românească și artiști sau performeri din domeniul sunetului.

28
/02
/24

Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank, lansează apelul de înscrieri în circuitul RDW Design GO!.

28
/02
/24

Asociația Tangent, în parteneriat cu Teatrul Excelsior, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, Casa Kerim și LiterNet, a lansat miercuri, 21 februarie, un open call pentru actori și actrițe din București, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, pentru formarea distribuției spectacolului EMAUS, după romanul omonim al scriitorului italian Alessandro Baricco.

28
/02
/24

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, revine în acest weekend pe scena Sălii Palatului din București, având în rolurile principale pe balerinii Rin Okuno și Robert Enache, alături de ansamblul Operei Naționale București. Reprezentația de la începutul lunii decembrie a fost primită cu entuziasm de către publicul prezent, aceasta fiind sold-out.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.