Gone Wild, documentarul lui Dan Curean, la Cinema Muzeul Țăranului
https://www.ziarulmetropolis.ro/gone-wild-documentarul-lui-dan-curean-la-cinema-muzeul-taranului/

Filmul documentar Gone Wild, în regia lui Dan Curean, va fi proiectat la Cinema Muzeul Țăranului luni, 6 iulie, de la ora 19:00. Producţia din 2012 arată o altă faţă a Deltei Dunării, bogată în faună şi floră, concentrându-se în mod particular asupra poveştii cailor sălbatici.

Un articol de Petre Ivan|1 iulie 2015

Viața tumultoasă a cailor este văzută prin ochii tânărului localnic Ivan, un băiat caracterizat în mod special prin conexiunea specială pe care o stabilește cu necuvântătoarele.

În goana lor spre supraviețuire, caii sălbatici ajung să distrugă, însă, zone protejate ale Deltei, fapt ce determină apariția unor discuții aprinse între activiști și autoritățile locale care își doresc exterminarea animalelor.

Stările pe care le trăiești așteptând caii să apară ore în șir, în liniște, ascuns să nu fi văzut, nu pot fi descrise în cuvinte. Asta am încercat în film, să provoc și spectatorului emoțiile și stările pe care le-am trăit și eu acolo în pustietatea grindului Letea. – Dan Curean.

„Scandalul provocat de încercarea de abatorizare a cailor a provocat o foarte puternică reacție a opiniei publice care a forțat cumva autoritățile să conștientizeze că acești cai există și că și ei sunt parte a vieții salbatice din Deltă, alături de celelalte vietăți sălbatice protejate (…)”, a mai spus Curean.

Evenimentul desfășurat pe timpul verii la Cinema Muzeul Țăranului, aparține asociației culturale Docuart, care are drept obiectiv promovarea filmului documentar exclusiv românesc. Proiectul a debutat în luna iunie a acestui an, aducând în serile de luni producții cinematografice autohtone însoțite de sesiuni de întrebări și răspunsuri alături de realizatorii acestora.

Foto: Gone Wild, Dan Curean – facebook

30
/07
/19

S-a stins din viață, la vârsta de 76 de ani. În cei peste 50 de ani de carieră, a interpretat peste 100 de roluri în teatru şi film, roluri prin care a fascinat de fiecare dată publicul spectator. Actrița, care suferea de mai mulți ani de cancer pulmonar, a murit în locuința sa din București.

28
/07
/19

CRONICĂ DE FILM Este greu de explicat cum un film în care se vorbește atât de mult – intelectuali care discută non-stop despre lumea în schimbare pe care o trăim – poate oferi o vizionare pe alocuri pasionată. Este ceea ce reușește regizorul francez Olivier Assayas în „Vieți duble” (2018).

26
/07
/19

Festivalul Cinemascop a debutat în 2018, în Grădina de vară din Eforie Sud, iar între 1-7 august 2019, această locaţie prinde viaţă din nou, odată cu a doua ediţie. În fiecare zi vor avea loc ateliere de creaţie pentru copii, vor fi realizate picturi murale, o expoziţie foto va putea fi vizitată, iar odată cu ora 21:00 încep proiecţiile de film.

26
/07
/19

De astăzi până duminică (26-28 iulie),  trei zile și trei nopți de soft adventures - asta te așteaptă la SHORTSUP - Marele Picnic Cinematografic. Domeniul Mogoșoaia devine o vacanță cu hamace și filme, frisbee și standup paddle-ing, cea mai lungă masă de picnic și cel mai mare ecran outdoor văzut la ShortsUP.

25
/07
/19

CRONICĂ DE FILM Câștigător al premiului pentru cel mai bun scenariu în competița Festivalului de la Cannes în 2018, „Lazzaro felice” („Lazzaro cel fericit”), scris și regizat de italianca Alice Rohrwacher, ajunge în sfârșit și în cinematografele de la noi. Un film de o tandrețe și de o inventivitate dezarmante.

24
/07
/19

Filmul documentar „Muzica Rănilor de război”, care tratează perioada dinaintea și din timpul Primului Război Mondial și abordează o fațetă mai puțin cunoscută a vieții lui George Enescu, va fi proiectat în cadrul evenimentelor asociate ediției din acest an a Festivalului, în urma unui parteneriat dintre organizatori și Asociaţia pentru Educație și Sănătate Mens Sana, sub egida căreia a fost realizat filmul.

24
/07
/19

CRONICĂ DE CARTE Criticul de film Lucian Maier revine în atenţie cu o carte provocatoare, „Timp şi conştiinţă în cinema”, proaspăt apărută la Editura Eikon. Un titlu ambiţios. Şi o premisă la fel: renunţarea la o analiză exclusiv estetică a cinemaului şi trecerea la o analiză a filmului ca discurs.

23
/07
/19

Producția maghiară „Versuri pocite” (2018), regizată de Gábor Reisz, a câștigat atât trofeul „Răzvan Georgescu” pentru cel mai bun film, cât și premiul publicului în competiția celei de-a șasea ediții a festivalului Ceau, Cinema!, care a avut loc între 18 și 21 iulie la Timișoara și Gottlob. Peste 3.500 de spectatori au luat parte la cele 30 de proiecții și evenimente programate în patru zile de festival.