Greșeli în top
https://www.ziarulmetropolis.ro/greseli-in-top/

Pentru că sunt la modă topurile de tot felul, m-am gândit să vă propun şi eu unul. Este vorba de topul greşelilor pe care le întâlnesc des în scris şi în vorbire.

Un articol de Cristina Dragulin|3 Februarie 2015

Topul este, desigur, în totalitate, subiectiv. Ordinea din top nu indică frecvența erorilor, căci nu țin o statistică. Greșelile menționate le întâlnesc fie în scris, fie în vorbire, fie și în vorbire și în scris.

1. Virgulă între subiect și predicat;

2. Lipsa diacriticelor (dacă am citi așa cum scriem, cum s-ar modifica limba română?);

3. Prescurtări de neînțeles ale unor termeni;

4. Plural eronat al unor cuvinte (ultimul auzit – slogane, în loc de sloganuri);

5. Conjugare aiuristică a unor verbe (așază/așează; tace/tăcea; place/plăcea etc.);

6. Mai mulți sau mai puțini de „i” la conjugările verbelor sau la articularea substantivelor (a fi/fii; fii/fiii, copii/copiii; a ști/știi etc.);

7. Lipsa virgulelor (și a altor semne de punctuație), dar și punerea lor în plus;

8. Scrierea sau pronunția greșită a cuvintelor preluate din alte limbi;

9. Folosirea unor termeni cu sensuri incorecte;

10. Acordul eronat dintre subiect și predicat (de pildă, în cazul substantivelor colective – echipă, grup, clasă etc.).

Vă invit pe voi să dați mai multe exemple.

Puteți completa topul conform experienței voastre!

27
/05
/14

„A fost odată ca niciodată” este expresia care ne introduce în universul magic al poveștilor. Rolul ei este să sublinieze intrarea celor care ascultă sau citesc un basm într-un timp și un spațiu mitice, când totul este, era sau va fi posibil.

20
/05
/14

Cine nu s-a întrebat măcar o dată care este semnificația expresiei „casă de piatră”? Cunoscuta zicere este folosită la fiecare nuntă. Dar care îi sunt originile?

13
/05
/14

În anul 490 înainte de Hristos, orașele Atena și Sparta, care în acea vreme erau în conflict, au fost nevoite să uite de rivalitatea dintre ele deoarece perșii înaintau rapid spre teritoriile lor. Atena și Sparta s-au aliat în luptă, iar bătălia de la Maraton, din 490 înainte de Hristos, este sursă de inspirație pentru o legendă. Conform acesteia, Philippides (sau Filipide) a fost primul maratonist din istorie.

06
/05
/14

De la numele lui Dracon, ne-a rămas cuvântul „draconic”. Sensul termenului s-a păstrat, referindu-se la legi, dispoziții, reguli etc. care sunt considerate „excesiv de severe, aspre sau drastice”.

22
/04
/14

Mai întâi, sper că ați avut un Paste fericit! Un pic cam ciudat?… De ce să aveți niște „paste fericit(e)” și de ce să vă spun asta? Sau, poate, vreau să scriu „Paște fericit!”? Sau am vrut să spun că ați avut un „cal care paște fericit”? Poate o să aflăm „la Paștele Cailor” de ce am renunțat atât de ușor la diacritice.

01
/04
/14

Mulți oameni sunt reticenți să apeleze la psiholog sau la psihiatru când se confruntă cu o problemă de viață sau cu o tulburare psihică. Motivele pot fi multe, de la frica de a nu fi catalogat „nebun” de ceilalți până la faptul că se îndoiesc că psihologul sau psihiatrul ar putea să îi ajute cu adevărat.

18
/03
/14

Dicționarele spun poveștile cuvintelor (proveniența, sensurile, modificările suferite de-a lungul timpului, semnificația sintagmelor în care sunt încorporate etc.). De aceea, ele sunt ca o ladă cu zestre pentru generațiile următoare. Acum, în era digitală, găsim pe internet o parte din aceste povești. Mai rapid și mai eficient. Și, atunci, care să mai fie rostul dicționarelor […]

25
/02
/14

,,Plătiți locație?” Mulți am fi nedumeriți, cel puțin în primele momente, dacă ni s-ar adresa această întrebare. Am înțeles oare greșit? O fi spus persoana respectivă „ați găsit o locație”? Despre cum se folosește ,,locația” corect, aflăm astăzi la rubrica Dans printre cuvinte.

18
/02
/14

„1984” de George Orwell, „Minunata lume nouă” de Aldous Huxley și - mai recent - ,,Jocurile Foamei”, de Suzanne Collins fac parte din topul distopiilor. Distopie... opusul utopiei. Dar ce înseamnă, mai exact? Aflăm astăzi, în cadrul noii rubrici „Dans printre cuvinte“.

Page 3 of 3123