Ce prezic visele?
https://www.ziarulmetropolis.ro/ce-prezic-visele/

Visele au fascinat mereu oamenii. Ele s-au dovedit a fi o cheie importantă către universul psihic al unei persoane. Fie că exprimă simbolic temerile sau problemele cuiva, fie că, uneori, prezic evenimente, visele au un rol esenţial, de multe ori ignorat, în viaţa fiecăruia dintre noi.

Un articol de Cristina Drăgulin|1 iulie 2014

Analiza și identificarea semnificației viselor depind de cât de bine cineva se cunoaște pe sine. Mă refer, desigur, la acele imagini și procese psihice care survin în fazele mai puțin profunde ale somnului.

Deși unele simboluri au sensuri umane universale, uneori chiar și acestea sunt investite cu semnificații personale ce țin de particularitățile personalității și vieții unui individ. Analiza viselor este o tehnică des folosită în psihoterapie, fiind un instrument de valoare în procesul de rezolvare a problemelor clienților.

Putem „prezice viitorul” cu ajutorul viselor? Poate da, poate nu, însă formula „a prezice viitorul” este sigur pleonasm, căci „a prezice” înseamnă „a ghici viitorul” sau „a anunța dinainte ce se va întâmpla în viitor”. Deci, nu putem prezice decât… evenimente din viitorul apropiat sau îndepărtat. Iar a prevesti anumite lucruri nu presupune să fii profet, ci doar să fii un bun cunoscător al propriei persoane și un fin observator al celorlalți.

Uneori, interpretarea viselor depinde de… visurile unui individ. În acest caz, vreau să subliniez diferența de sens dintre vise și visuri. Al doilea plural menționat se referă la „aspirații, dorințe” precum în expresia „a-și vedea visurile cu ochii”, adică „și-a văzut dorințele împlinite”. Desigur, chiar și visele pot deveni realitate!

Foto: The Persistence of Memory – Salvador Dali (Wikipedia)

15
/01
/24

Scriem cuvinte în grabă, le rostim în grabă. Folosim adesea structuri gramaticale greşite, preluate multe dintre ele din mass-media şi propagate cu o viteză uimitoare. Pe Facebook, pe whatsApp, aruncăm cuvinte, propoziții, toate scrise rapid și cel mai adesea fără grijă. Corectitudinea exprimării nu prea mai interesează pe nimeni.

31
/05
/23

„Stilul e omul”, spunea acum două secole un gânditor uitat în societatea noastră. După ce au făcut-o atâția în diferite contexte, putem și noi să-l parafrazăm astăzi, fără să greșim, spunând „Exprimarea e omul”. Fără îndoială, e incontestabil că felul în care vorbim este un indicator al personalității noastre și al educației noastre, din care […]

13
/04
/23

DANS PRINTRE CUVINTE Deschizi televizorul şi eşti bombardat cu o limbă română de multe ori aproximativă, citeşti ce-a mai rămas din presa scrisă şi se întâmplă acelaşi lucru. Iar pe reţelele de socializare e jale. Cui îi mai pasă azi, în secolul vitezei, de gramatică? Ziarul Metropolis îţi propune un joc nou de gramatică, fără să te scoată la tablă…

27
/04
/21

De unde vine expresia „cum dregem busuiocul“? Cine îți face capul calendar? „Casă de piatră!” A freca sau a nu freca menta? Spuneți brașoave? Ziarul Metropolis vă prezintă în rubrica „Dans printre cuvinte“ câteva explicații pentru apariția acestor expresii intrate în vocabularul de zi cu zi.