Hamlet la Sf. Gheorghe, cu titrare în limba română
https://www.ziarulmetropolis.ro/hamlet-la-sf-gheorghe-cu-titrare-in-limba-romana/

Pe data de 7 aprilie, de la ora 19.00, se va juca ,,Hamlet” în Teatrul Tamási Áron din Sf. Gheorghe, cu titrare în limba română.

Un articol de Ziarul Metropolis|4 aprilie 2014

 

Montat de regizorul László Bocsárdi, ,,Hamlet” este un spectacol de mare succes al teatrului maghiar din Sf. Gheorghe, care, după multiplele nominalizări la Premiile Uniter 2014, pe data de 1 mai va fi prezentat şi în cadrul Festivalului Internaţional Shakespeare de la Craiova, iar recent a fost invitat şi la Budapesta, unde va fi jucat pe data de 5 mai în Teatrul Katona József.

Text complex, care atinge multe din temele preferate ale lui Shakespeare – lupta pentru putere, dragostea, trădarea, răzbunarea –, piesa Hamlet este deschisă spre infinite interpretări şi abordări scenice. Relaţia fiu-tată, moştenirea, incestul, problematica iubirii şi a prieteniei – toate acestea se împletesc într-o complicată urzeală, prin care se întrevăd, ca nişte firave fire de bătătură, personajele, cu întreaga lor poveste.

Bocsárdi László îşi construieşte spectacolul mizând chiar pe această complexitate de straturi, interpretări, puncte de vedere, în sensul că merge pe urmele fiecărui personaj, cu adevărul şi dreptatea lui, care îi legitimează gesturile şi din perspectiva cărora regizorul reface toate întâmplările. Prins în mijlocul acestei complicate ţesături de pasiuni şi adevăruri personale, Hamlet e pe cale să piardă drumul către adevărul pentru care se zbate.

Hamlet4127

Spectacolul trupei Teatrului Tamási Áron este aşadar o aventură a descifrării de sensuri, a interpretării, care relevă adâncimea universului hamletian, un univers ce poartă amprenta stilului bocsárdian – amestec de viziuni traversate de emoţie, dar şi de ironia inerentă unei priviri detaşate faţă de lumea „ieşită din matcă” din tragedia lui Shakespeare…

Din distribuţie fac parte: Mátray László, Pálffy Tibor, Szakács László, D. Albu Annamária, Benedek Ágnes, Kolcsár József, Kónya-Ütő Bence, Nemes Levente, Nagy Alfréd / Derzsi Dezső, Diószegi Attila, Gajzágó Zsuzsa, Erdei Gábor. Colaboratori în realizarea spectacolului: Sebestyén Rita Júlia (dramaturgia), Bartha József (scenografia), Dobre Kóthay Judit (costumele), Kónya-Ütő Bence (prelucrări muzicale). Spectacolul a fost realizat în coproducţie cu Teatrul Cetăţii din Gyula (Ungaria), în cadrul evenimentelor organizate cu ocazia aniversării a 50 de ani de existenţă a Teatrului Cetăţii.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

05
/02
/24

Considerat, de critici, dar și de iubitorii de artă, poate cel mai cunoscut și mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie revine într-o licitație din România cu o lucrare amplă și expresivă.

05
/02
/24

Prima premieră a anului 2024 la Teatrul EXCELSIOR (singurul teatru din București dedicat adolescenților și tinerilor) este spectacolul PTERODACTILI de Nicky Silver, o producție în regia lui Radu Iacoban și scenografia lui Tudor Prodan.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

04
/02
/24

NOU Un singur personaj, în care coabitează două ființe diferite, chiar opuse. Un singur monolog, lung, rostit de doi actori, într-un spectacol nou intrat în portofoliul Teatrului Metropolis, în urma concursului pentru debutanți, “StarT”

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.

02
/02
/24

În perioada 5 – 23 februarie 2024, Elite Art Gallery vă invită la expoziția artistului Leo Dolghier Oleg, „Symbiosis”, curatoriată de istoricul de artă, Felicia Acsinte. În cadrul vernisajului, care va avea loc pe data de 8 februarie, începând cu ora 18:00, expoziția va fi îmbogățită cu un element interactiv și dinamic, prezentat de artistul performer, Alexandru Medinschi, completând astfel călătoria vizuală printr-o experiență captivantă.

02
/02
/24

„Apropo de poveste” este despre poveste, poveștile în care credem cu toții și pe care ne place să le ascultăm. Dar povești reale, din socialul imediat. Proiectul propune un laborator de teatru dedicat tinerilor absolvenți, care combină ateliere pe estetici teatrale neconvenționale (măști, teatru-dans, teatru de animație) cu tematici sociale pentru a produce două producții noi de teatru, inovatoare.