Hans Klemm, Oana Pellea, Vlad Ivanov și Alexandru Andrieș vin la Festivalul de Film și Istorii Râșnov
https://www.ziarulmetropolis.ro/hans-klemm-oana-pellea-vlad-ivanov-si-alexandru-andries-vin-la-festivalul-de-film-si-istorii-rasnov/

A 11-a ediţie a Festivalului de Film şi Istorii Râşnov (FFIR) va debuta vineri, 19 iulie, cu un concert al trupei byron, în Grădina Cetăţii Râşnov, şi cu proiecţia filmelor „Leto / O vară rock’n’roll”, în aer liber, şi „Milk”, în Cinematograful Amza Pellea. Tema principală a FFIR 2019 va fi Libertatea.

Un articol de Petre Ivan|11 iulie 2019

De-a lungul a 10 zile, festivalul propune 20 de dezbateri, 57 de proiecții cinematografice, 8 concerte rock’n’blues’n’jazz, 3 spectacole de teatru, 1 cine-concert, 1 spectacol-lectură și 12 concerte de muzică veche, care se vor desfășura în mai multe spații din Râșnov, Codlea și Crizbav.

Sâmbătă, 20 iulie, Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, va participa alături de David Saranga, ambasadorul Israelului în România, și de astronautul Dumitru Prunariu la o dezbatere care va marca împlinirea a exact 50 de ani de la momentul istoric al aselenizării. Panelul „50 de ani de la aselenizare – Tehnologie, Politică, Propagandă” va începe la ora 17:00 și va fi găzduit de noul spațiu FFIR amenajat în curtea Școlii Gimnaziale “Peter Thal” Râșnov.

De asemenea, aniversarea a 70 de ani de la înființarea NATO vor fi marcați printr-o dezbatere care va avea loc miercuri, 24 iulie, de la ora 14:30, la care vor participa, printre alții, atașatul militar al Ambasadei SUA în România, colonelul Scott A. Weston, și șeful Direcţiei Informare şi Relaţii Publice a MApN, colonelul Constantin Spînu.

Aniversarea a 30 de ani de la căderea comunismului în Estul Europei va fi marcată prin panelurile „Decembrie ’89”, la care va participa directorul Teatrului Național din București, actorul Ion Caramitru, și care va avea loc sâmbătă, 20 iulie, de la ora 11:00, și „Libertate recâștigată – Libertăți pierdute? Dezbatere după 30 de ani”, la care va participa Andrew Noble, ambasadorul Marii Britanii în România, și care se va desfășura în după-amiaza zile de joi, 25 iulie, începând cu ora 17:00.

Competiția FFIR 2019 propune 15 filme documentare din Spania, Irak, Franța, Polonia, Bulgaria, Italia, Argentina și România care își vor disputa premiul juriului de profesioniști condus de cineastul francez Pierre-Henri Deleau, premiul juriului de 6 liceeni brașoveni și cel al publicului.

Prefațată de reprezentația spectacolului „HUOOOOO!!!” a trupei timișorene de teatru independent Auăleu, dezbaterea „We don’t need no education?/!” se va bucura de participarea rectorului Universității din București, Mircea Dumitru, și a rectoruluiUniversității de Vest din Timișoara, Marilen-Gabriel Pirtea.

Actrița Oana Pellea va conferenția despre libertate în Grădina Cetății Râșnov, în seara de joi, 25 iulie, de la ora 20:00, în timp ce actorul Vlad Ivanov va fi invitatul special al ultimelor două zile ale FFIR 2019, când va participa la concertul „Broken Musicke” din Biserica Evanghelică din Râșnov și la dezbaterea „Cinema și libertate” și va răspunde întrebărilor publicului în sesiuni de Q&A prilejuite de proiecțiile filmelor „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” și „Apus / Sunset”.

Brașoveanul Alexandru Andrieș va susține, în seara zilei de 21 iulie, în Grădina Cetății Râșnov, unul dintre cele mai așteptate concerte ale FFIR 2019, în timp ce, o seară mai târziu, Ada Milea și Sir Vali Blues Răcilă vor susține „Experiment de Blues cu Alcool”, un spectacol-concert pornind de la poemele lui Ion Mureșan.

Festivalului de Film și Istorii Râșnov 2019 va găzdui și o Școala de Vară la care vor participa 72 de studenți și 23 de liceeni din România și Republica Moldova.

Festivalul de arte contemporane Icon Arts va organiza la Râșnov, în parteneriat cu FFIR 2019, un atelier de teatru-jazz coordonat de Oana Pellea și de muzicianul Mircea Tiberian, al cărui cursanți vor prezenta, pe scena din Grădina Cetății, în ultima seară a Festivalului de Film și Istorii, un spectacol de teatru și muzică în premieră absolută.

Mai multe detalii despre programul FFIR 2019 sunt de găsit pe  facebook.com/filmsiistoriirasnov/ și pe ffir.ro. Biletele pentru accesul la dezbateri și la concertele din Grădina Cetății Râșnov pot fi achiziționate online, de pe site-uleventbook.ro, și de la fața locului. Intrarea la toate proiecțiile de film, spectacolele de teatru, concertele din Bisericile Evanghelice și celelalte evenimente din cadrul FFIR 2019 va fi liber.

* * *

Festivalul de Film și Istorii Râșnov este un eveniment certificat Europe for Festivals, Festivals for Europe și Eveniment Responsabil, organizat de Primăria Râșnov, Asociația Râșnov Society și Asociația Mioritics.

Foto: Festivalul de Film și Istorii Râșnov – facebook

 

19
/12
/22

Filmul de acțiune „Vulturul de Fier II/ Iron Eagle II”, regizat de Sidney J. Furie, va fi difuzat de Warner TV în prima lună a anului viitor. Lungmetrajul va putea fi urmărit la Warner TV pe 27 ianuarie, de la ora 21:00.

19
/12
/22

Bucurie, linişte în suflet, pace, colinde, daruri şi oameni dragi. Mai presus de toate, oameni dragi. Astfel ne dorim cu toţii să întâmpinăm Naşterea Domnului. Cel mai frumos Crăciun e întotdeauna petrecut împreună, în atmosfera caldă de acasă. De acest Crăciun, TVR 1 ne arată că şi cei mai Izolaţi în România au Oameni alături în zi de sărbătoare; că putem fi „diferiţi şi totuşi asumaţi întru Hristos" – ortodocşi şi catolici, în Bucuria credinţei; că generaţii diferite de artişti trăiesc, O dată-n viaţă, emoţia unor întâlniri inedite.

14
/12
/22

O carte fundamentală de teorie a filmului, "Ce este cinematograful?", de André Bazin, a apărut în sfârşit integral în limba română, într-un parteneriat între editurile Polirom şi UNATC Press şi sub coordonarea criticului şi profesorului Andrei Gorzo. O lectură obligatorie.

29
/11
/22

Cinematografia română se pregăteşte să celebreze în 2023 o sută de ani de la naşterea lui Ion Popescu Gopo, printr-o serie de retrospective cu filmele celebrului cineast, prin expoziţii cu desenele şi afişele operelor sale şi prin lansări de carte.

28
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Sunt mari cineaşti la ale căror filme te uiţi pentru a vedea cu ce vin nou şi cum se reinventează (sau dacă reuşesc asta). Şi sunt mari cineaşti care nu mai au nimic de demonstrat şi pe ale căror noi filme le cauţi pentru a regăsi un stil şi un univers artistic care îţi sunt familiare şi în care ştii că te vei simţi confortabil.

15
/11
/22

Ambasada Republicii Cuba în România și Institutul Cervantes din București organizează „Zilele culturii cubaneze la București”, în perioada 21-25 noiembrie.

09
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Cineastul suedez Ruben Östlund a râs dintotdeauna de ridicolul şi prostia oamenilor, pornind de la compatrioţii săi şi mai ales de la cei din clasele de sus. În “Triangle of Sadness” (2022), filmul care i-a adus în acest an un al doilea Palme d`Or la Cannes, satira e împinsă la extrem.