Helen Macdonald, câştigătoarea Costa Book of the Year Award
https://www.ziarulmetropolis.ro/helen-macdonald-castigatoarea-costa-book-of-the-year-award/

Scriitoarea Helen Macdonald a câştigat unul dintre cele mai prestigioase premii literare acordate în Marea Britanie, Costa Book of the Year Award pe 2014, cu biografia „H is for Hawk”.

Un articol de Petre Ivan|28 ianuarie 2015

În cartea „H is for Hawk”, Helen Macdonald relatează felul în care a reuşit să treacă mai uşor peste moartea tatălui ei după ce a început să antreneze o femelă de uliu porumbar.

Premiul Costa Book of the Year a fost acordat într-o ceremonie care a avut loc marţi seară, la Londra.

Pentru acelaşi premiu au concurat Ali Smith, al cărei roman „How to be Both” – recompensat cu Costa Book pe 2014 – era considerat marele favorit, scriitoarea debutantă Emma Healey („Elizabeth is Missing”), poetul Jonathan Edwards („My Family and Other Superheroes”) şi scriitoarea de romane pentru copii Kate Saunders („Five Children on the Western Front”).

Volumul „H is for Hawk” reprezintă cea de-a şasea biografie care câştigă premiul Costa Book of the Year şi prima din ultimii zece ani care a reuşit această performanţă. Aceeaşi biografie a câştigat, de asemenea, Samuel Johnson Prize for Non-Fiction pe 2014.

În 2014, premiul Costa Book of the Year a revenit scriitorului Nathan Filer, pentru romanul său de debut „The Shock of the Fall”.

Costa Book Awards, care se acordă pentru cinci categorii de opere literare, recompensează volumele publicate în anul precedent, scrise de autori care locuiesc în Marea Britanie şi în Irlanda. Câştigătorul fiecărei categorii primeşte un cec de 5.000 de lire sterline (6.683 de euro), iar câştigătorul Costa Book of the Year este recompensat cu 30.000 de lire sterline (40.088 de euro).

Foto: Helen Macdonald – facebook

12
/07
/21

Ziarul Metropolis vă invită să citiți un fragment din volumul „Malvinița. Așa se scrie dragostea. Epistolar erotic. parCurs de comunicare creativă” de Eugen Istodor, recent publicat la Editura Polirom.

08
/07
/21

Un portret al excepționalei gânditoare de secol XX, Hannah Arendt, schițat de autoarea americană Hannah Jewell în volumul „100 de femei afurisite. O istorie” (Editura Nemira, 2021, colecția „Orion”).

07
/07
/21

Cum evităm problemele financiare în cuplu? Cum ar trebui economisiți și investiți banii familiei pentru a ajunge la echilibru și prosperitate? Curtea Veche Publishing lansează ghidul de bază pentru orice cuplu aflat la început de drum.

07
/07
/21

Joi, 8 iulie, la ora 18.00, pe paginile de Facebook Cărturești (facebook.com/Carturesti) și Polirom (facebook.com/polirom.editura), va avea loc o discuție pornind de la „Eu, Tituba, vrăjitoarea neagră din Salem” de Maryse Condé, romanul laureat al Premiului Noii Academii Suedeze pentru Literatură 2018 & Grand Prix Littéraire de la Femme 1986.

06
/07
/21

Miercuri, 7 iulie, la ora 19.00, pe paginile de Facebook Cărturești (facebook.com/Carturesti) și Polirom (facebook.com/polirom.editura), scriitoarea Simona Antonescu va intra în dialog cu criticul Bogdan Crețu pornind de la romanul „În umbra ei”, apărut recent în colecția „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom.

04
/07
/21

Pentru a marca 200 de ani de la nașterea lui Vasile Alecsandri (1821-1890), deținătorul primului premiu internațional pentru literatura română, Muzeul Național al Literaturii Române Iași organizează în 2021 o serie de expoziții, concursuri, ateliere, întâlniri și apariții editoriale speciale.

01
/07
/21

Zilele acestea, a plecat către librăriile din întreaga țară o nouă ediție, revăzută, a Jurnalului lui Franz Kafka, editată în colecția ANANSI World Fiction într-un format grafic deosebit.

28
/06
/21

„Forma lucrurilor. Alfabetul geometriei”, cartea lui Marco Andreatta publicată recent în colecția Știință, spune povestea geometriei, pe care autorul o descrie drept unul dintre cele mai studiate şi sofisticate sisteme ale gândirii filozofice, capabil să furnizeze interpretări ale lumii în care trăim şi tehnicile de care avem nevoie ca să ne putem împlini aşteptările şi dorinţele. Orientarea în spațiu, perceperea unui obiect prin forma sa, minimizarea distanțelor de deplasare – toate acestea sunt înzestrări geometrice de care ne folosim în viața de zi cu zi.

17
/06
/21

Ziarul Metropolis vă prezintă un fragment din romanul „un nor în formă de cămilă” de Alina Nelega, recent apărut la Editura Polirom, în colecția „Fiction Ltd.” (disponibil și în ediție digitală).