Helen Mirren, alături de Chaplin şi Hitchcock
https://www.ziarulmetropolis.ro/helen-mirren-alaturi-de-chaplin-si-hitchcock/

Actriţa britanică Helen Mirren va fi recompensată cu cea mai înaltă distincţie – Fellowship – ce va fi acordată la gala de decernare a premiilor oferite de British Academy of Film and Television Arts (BAFTA), pe 16 februarie, la Londra.

Un articol de Petre Ivan|29 ianuarie 2014

Actriţa britanică Helen Mirren va fi recompensată cu cea mai înaltă distincţie – Fellowship – ce va fi acordată la gala de decernare a premiilor oferite de British Academy of Film and Television Arts (BAFTA), pe 16 februarie, la Londra.

Recompensată deja cu Oscar şi cu BAFTA, actriţa Helen Mirren va primi acest trofeu în semn de recunoaştere pentru contribuţia ei extraordinară adusă industriei cinematografice, au precizat organizatorii galei BAFTA.

Printre actorii şi cineaştii recompensaţi de-a lungul anilor cu BAFTA Fellowship se numără nume precum Charlie Chaplin, Alfred Hitchcock, Steven Spielberg, Sean Connery, Elizabeth Taylor, Judi Dench, Vanessa Redgrave şi Martin Scorsese.

„Aceasta este cea mai mare recompensă profesională pe care pot să mi-o imaginez, cu siguranţă una la care nu am visat niciodată pe vremea când eram elevă la Westcliff-on-Sea, în comitatul Essey. Faptul că m-am alăturat acelei liste de nume legendare este copleşitor”, a declarat Helen Mirren.

Helen Mirren, a cărei carieră în cinematografie a început în anii ’70, are o relaţie specială cu aceste premii britanice, fiind recompensată cu patru BAFTA, inclusiv unul pentru rolul din „Regina/ The Queen”, un rol care i-a adus şi premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă.

Deşi Mirren este deseori descrisă ca fiind cea mai respectată actriţă clasică a Marii Britanii, ea a fost mereu dispusă să iasă din zona sigură a convenţionalului, aşa cum poate fi observată în filme precum „Cal” şi „Monteriano”.

În ambele producţii, ea joacă roluri de femei mature îndrăgostite de bărbaţi mai tineri.

Helen Mirren

Helen Mirren a primit recent şi un premiu pentru întreaga carieră, la cea de-a 25-a gală a premiilor Academiei de Film Europene, în 2012

În vârstă de 68 de ani, actriţa britanică Helen Mirren („Age of Consent”,  „Calendar Girls”,  „Gosford Park”) a primit de-a lungul unei bogate cariere în film, teatru şi televiziune numeroase distincţii importante, inclusiv câteva premii Emmy şi BAFTA.

Mirren a fost recompensată în 2007 cu premiul Oscar pentru rolul din „Regina/ The Queen” şi a primit alte trei nominalizări la Oscar pentru rolurile din „The Madness of King George”, „Gosford Park” şi „The Last Station”.

Helen Mirren a primit titlul de Comandor al Ordinului Imperiului Britanic în 2003.

Foto cu Helen Mirren – Cinemagia

30
/06
/20

Drama suedeză „Beartown/Scandalul” va avea premiera în toate teritoriile HBO Europe, în această toamnă. Serialul, bazat pe romanul bestseller al lui Fredrik Backman, este regizat de Peter Grönlund și îi are în rolurile principale pe Ulf Stenberg, Aliette Opheim, Tobias Zilliacus, Miriam Benthe și Oliver Dufaker.

29
/06
/20

Cele mai noi filme distribuite pe ecranele din România de către Independența Film se văd la TIFF (31 iulie - 9 august, Cluj), în timp ce contul de Vimeo al casei de distribuție primește titluri de referință, producții prezentate și premiate la Cannes.

25
/06
/20

”Grilele, genurile, toate categoriile fixate sunt inamicii criticului” şi ”Libertatea criticului este de a nu se supune ierarhiilor gata făcute”. Sunt doar două dintre numeroasele idei stimulante despre critica de film dintr-un dosar din revista franceză „Cahiers du cinéma” pe aprilie, în ultimul număr înainte de schimbarea echipei editoriale.

21
/06
/20

CRONICĂ DE FILM Realizat în Franţa şi cu o distribuţie formată din Catherine Deneuve, Juliete Binoche şi Ethan Hawke, „La vérité”/”The Truth” (2019) nu este printre cele mai reuşite titluri ale regizorului japonez Hirokazu Koreeda. Un film lejer, dar tonic.

19
/06
/20

Până pe 21 iunie, inclusiv, pot fi văzute gratuit scurtmetraje realizate de regizori români în timpul autoizolării impuse de pandemie, alături de o selecție de filme scurte din 21 de țăre europene, curatoriată de Andrei Tănăsescu, directorul artistic al acestei ediţii.

17
/06
/20

Fascinanta Italie, aflată în vizorul lumii, într-un an cu totul neobișnuit, este în centrul atenției și la Festivalul Internațional de Film Transilvania, de data aceasta, pentru cinema-ul ei seducător.

16
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Nu știu să existe vreo carte în limba română despre Alain Delon, nici măcar în traducere. Dar pentru că accesul la volume în limbi străine e mai ușor decât oricând, recomand două splendide albume în franceză – „L'encyclopédie Alain Delon” (2016) și „Alain Delon. Film par film” (2019).

12
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Cea mai nou apariţie în colecţia de cărţi de film a Editurii Noi Media Print, volumul „Noul cinema, două decenii şi ceva”, de Marian Sorin Rădulescu, adună o serie de texte ale criticului timişorean – de la eseuri mai elaborate, la simple note – despre câteva din filmele regizorilor reprezentativi ai cinematografiei române post-2000.

11
/06
/20

Cele mai bune documentare de mediu din ultimul an, alături de producții recente care s-au remarcat prin povești nebănuite, vor putea fi vizionate online, gratuit, în cadrul celei de-a 9-a ediții Pelicam - Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni, între 10-19 iulie.