Helena Bonham Carter, film despre Mişcarea sufragetelor
https://www.ziarulmetropolis.ro/helena-bonham-carter-film-despre-miscarea-sufragetelor/

Actriţa Helena Bonham Carter va juca unul dintre rolurile principale dintr-o dramă istorică despre Mişcarea sufragetelor, organizaţie care a militat pentru emanciparea femeilor britanice.

Un articol de Petre Ivan|26 decembrie 2013

Actrița Helena Bonham Carter va juca unul dintre rolurile principale dintr-o dramă istorică despre Mişcarea sufragetelor, organizaţie care a militat pentru emanciparea femeilor britanice.

Cunoscut pentru o vreme sub numele „The Fury”, acest proiect cinematografic se va intitula în cele din urmă „Suffragette”.

Din distribuţia filmului mai face parte şi actriţa Carey Mulligan.

Abi Morgan a scris scenariul filmului, care va prezenta intensificarea acţiunilor organizate de sufragete împotriva administraţiei britanice centrale la începutul secolului al XX-lea.

Filmul va fi regizat de Sarah Gavron şi va fi lansat pe marile ecrane în 2014.

Mişcarea sufragetelor, înfiinţată în 1876, a reprezentat o mişcare de emancipare a femeilor din Anglia de la începutul secolului al XX-lea, al cărei scop a fost obţinerea drepturilor politice pentru femei, în principal a dreptului de vot.

Helena Bonham Carter

Acţiunile acestei organizaţii, considerate foarte îndrăzneţe în acea epocă, au dat rezultate abia în 1918, odată cu obţinerea dreptului de vot pentru femeile în vârstă de peste 30 de ani.

Helena Bonham Carter, de două nominalizătă la premiul Oscar

Vârsta legală de votare a fost adusă la acelaşi nivel cu cea a bărbaţilor abia în 1928. Una dintre persoanele marcante ale acestei mişcări a fost Emmeline Pankhurst.

Helena Bonham Carter a fost nominalizată la premiile Oscar în 1998, pentru rolul său din „The Wings of Dove”, şi în 2011, pentru „Discursul regelui”, notează Mediafax.

Actriţa britanică s-a remarcat şi în alte filme bine primite de public şi de criticii de specialitate precum „Cameră cu vedere”, „Planeta maimuţelor”, „Fight Club”, „Peştele cel mare”, „Harry Potter şi Ordinul Phoenix”, „Harry Potter şi Prinţul Semipur”, „Harry Potter şi Talismanele Morţii”, „Sweeney Todd – Bărbierul diabolic din Fleet Street” şi „Alice în Ţara Minunilor”.

Foto: Helena Bonham Carter și Mişcarea sufragetelor – Cinemagia, wikipedia

30
/06
/20

OPINIE Desfăşurată în aer liber, după o amânare de trei luni din cauza pandemiei, gala Premiilor Gopo a avut câştigători previzibili. Deşi inevitabil mai puţin spectaculos ca de obicei, evenimentul a fost important prin simplul fapt că s-a desfăşurat şi că le-a permis câtorva sute de cineaşti să se reîntâlnească, într-un context dificil pentru filmul românesc.

30
/06
/20

Drama suedeză „Beartown/Scandalul” va avea premiera în toate teritoriile HBO Europe, în această toamnă. Serialul, bazat pe romanul bestseller al lui Fredrik Backman, este regizat de Peter Grönlund și îi are în rolurile principale pe Ulf Stenberg, Aliette Opheim, Tobias Zilliacus, Miriam Benthe și Oliver Dufaker.

29
/06
/20

Cele mai noi filme distribuite pe ecranele din România de către Independența Film se văd la TIFF (31 iulie - 9 august, Cluj), în timp ce contul de Vimeo al casei de distribuție primește titluri de referință, producții prezentate și premiate la Cannes.

25
/06
/20

”Grilele, genurile, toate categoriile fixate sunt inamicii criticului” şi ”Libertatea criticului este de a nu se supune ierarhiilor gata făcute”. Sunt doar două dintre numeroasele idei stimulante despre critica de film dintr-un dosar din revista franceză „Cahiers du cinéma” pe aprilie, în ultimul număr înainte de schimbarea echipei editoriale.

21
/06
/20

CRONICĂ DE FILM Realizat în Franţa şi cu o distribuţie formată din Catherine Deneuve, Juliete Binoche şi Ethan Hawke, „La vérité”/”The Truth” (2019) nu este printre cele mai reuşite titluri ale regizorului japonez Hirokazu Koreeda. Un film lejer, dar tonic.

19
/06
/20

Până pe 21 iunie, inclusiv, pot fi văzute gratuit scurtmetraje realizate de regizori români în timpul autoizolării impuse de pandemie, alături de o selecție de filme scurte din 21 de țăre europene, curatoriată de Andrei Tănăsescu, directorul artistic al acestei ediţii.

17
/06
/20

Fascinanta Italie, aflată în vizorul lumii, într-un an cu totul neobișnuit, este în centrul atenției și la Festivalul Internațional de Film Transilvania, de data aceasta, pentru cinema-ul ei seducător.

16
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Nu știu să existe vreo carte în limba română despre Alain Delon, nici măcar în traducere. Dar pentru că accesul la volume în limbi străine e mai ușor decât oricând, recomand două splendide albume în franceză – „L'encyclopédie Alain Delon” (2016) și „Alain Delon. Film par film” (2019).

12
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Cea mai nou apariţie în colecţia de cărţi de film a Editurii Noi Media Print, volumul „Noul cinema, două decenii şi ceva”, de Marian Sorin Rădulescu, adună o serie de texte ale criticului timişorean – de la eseuri mai elaborate, la simple note – despre câteva din filmele regizorilor reprezentativi ai cinematografiei române post-2000.