Heli: mafiocraţie, cruzime şi suspans
https://www.ziarulmetropolis.ro/heli-mafiocratie-cruzime-si-suspans/

Unul dintre cei mai interesanţi cineaşti, Amat Escalante, a şocat audienţa de la Cannes cu cel mai recent şi controversat film al său: Heli. Povestea din film este realistă precum lama unui cuţit.

Un articol de Andrada Văsii|2 octombrie 2013

Unul dintre cei mai interesanţi cineaşti, Amat Escalante,  a şocat audienţa de la Cannes cu cel mai recent şi controversat film al său: Heli. Povestea din film este realistă precum lama unui cuţit. 

Poliţişti corupţi. Mafie, traficanţi şi victime. Bani murdari. Acestea sunt cuvintele uzuale din vocabularul folosit atunci când vorbim despre Mexic.

Fenomenul infracţional în Mexic este întâlnit frecvent, iar Mexicul se clasează în topul celor mai corupte ţări la nivel mondial. Cele mai răspândite infracţiuni sunt sechestrările de persoane, traficul de droguri şi de persoane, furturile de documente, bani şi alte bunuri. Conflictele de pe teritoriul mexican ne prezintă cifre şocante!

Câmpul de luptă al războiului drogurilor a făcut 70.000 de victime în doar 7 ani. 15 tone de metamfetamine şi alte substanţe chimice utilizate la fabricarea drogurilor au fost descoperite anul trecut  în poesia unei singure grupări.

În asemenea condiţii, localnicii nu mai au încredere atunci când trebuie să apeleze la  ajutorul autorităţilor. Dubiile se instaurează în societatea mexicană prinsă în luptele purtate între cartelurile de droguri. Oamenii tind să creadă că membrii poliţiei au legături puternice cu organizaţiile criminale şi cu traficanţii de droguri.

Aceste probleme cronice influenţează profund cinematografia mexicană actuală. Regizorii contemporani produc filme bazate pe fapte reale, care sunt de-a dreptul şocante. Nu se doreşte introducerea efectelor speciale pentru a cosmetiza. Realitatea nu are nevoie de niciun retuş, ea poate să fie mai zguduitoare decât orice şi asta se întâmplă şi în filmul Heli.

O întâmplare cutremurătoare pentru Heli

Scenele de violenţă şi tortură sunt la superlativ, dar viabile; corupţia instituţionalizată şi seteta de putere îşi fac victime din oamenii vulnerabili.

Este povestea unei familii obişnuite, dintr-un cămin liniştit şi modest din Mexic. Heli locuieşte cu sora, tatăl său şi cu familia sa proaspăt întemeiată. Lucrează într-o fabrică împreună cu tatăl lui. Traiul lor se schimbă radical  atunci când sora lui mai mică, Estela, devine complice la un furt de droguri confiscate de iubitul ei, Beto, de la ofiţerii săi din armată. Din acest punct, viaţa lor devine din ce în ce mai plină de pericole.

Heli

 Amat Escalante – regizorul filmului Heli

Heli se trezeşte dintr-o dată rupt de lângă cei iubiţi, într-o cameră de tortură, alături de Beto. Urmează să treacă prin chinuri neimaginabile. Casa devastată, tatăl său ucis, dispariţia Estelei îl plasează pe Heli în mijlocul unor crude repercursiuni. El apelează la ajutorul autorităţilor locale, dar observă că setea de putere şi corupţia sunt adânc înrădăcinate. În cine să ai încredere într-o lume a „mafiocraţiei” şi cum poţi să te eliberezi de sub jugul ei?

Citiți și: Amat Escalante, regizorul care a şocat Cannes, vine în România

Filmul oferă spectatorului imagini care îl vor bântui zile întregi, iar suspansul se află la cote maxime. Titlul filmului, spune Amat Escalante, este inspirat dintr-un articol despre un băieţel de 10 ani, numit Heli, care a fost implicat în focurile de armă dintre gaşca sa şi poliţie. „Respectiva poveste m-a impresionat enorm, aşa că am folosit numele pentru filmul meu. Mi-a plăcut sonoritatea lui”.

Heli este un film cutremurător, visceral de brutal în sinceritatea sa de a arăta situaţia reală din Mexicul zilelor noastre.

Info:

Din 8 noiembrie, Heli va fi disponibil în cinematografele din România.

Foto credit: Cinemagia, filmul Heli

06
/04
/17

Artistul elvețian H.R. Giger, maestru al realismului fantastic, va fi celebrat la cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (2 – 11 iunie 2017, Cluj-Napoca), în cadrul unei retrospective. Faimos pentru design-ul creaturii extraterestre din filmul SF iconic Alien (1979), care i-a adus un premiu Oscar, Giger a creat, în 45 de ani, o colecție impresionantă de lucrări unice.

04
/04
/17

Irlandez. Unul dintre cei mai autentici și buni români pe care îi știu. Când vorbește despre România ("E o țară așa de bogată, nici nu vă dați seama!") te face să te (re) îndrăgostești și tu de ea cu pasiune, cu acel realism care știe că, uneori, obstacolele sunt mari și entuziasmul e greu pus la încercare, dar care totodată vede și simte cât Bine, Frumos, Adevăr și Frumusețe e aici.

04
/04
/17

IN MEMORIAM . S-au împlinit 85 de ani de la naşterea regizorului Andrei Tarkovski (răpus de boală la 29 decembrie 1986, la doar 54 de ani). Un bun prilej pentru a vedea cum (mai) este receptat marele cineast în România.

04
/04
/17

Într-o zi de 4 aprilie se năştea Andrei Tarkovsky, unul dintre cei mai importanţi cineaști din istoria filmului. Tarkovsky a realizat doar 7 filme în cei 27 de ani ai carierei sale. Tot într-o zi de 4 aprilie se nășteau actorii Ștefan Tapalagă și Heath Ledger, se realiza primul film românesc de desen animat „Păcală în Lună” și era asasinat Martin Luther King Jr., laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1964, cunoscut militant pentru apărarea drepturilor civile ale populației de culoare.

03
/04
/17

Filmul coreean "489 Years", de Hayoun Kwon, a câștigat Marele Premiu al Festivalului Internațional de Film Experimental București - BIEFF, desfășurat la Cinema Muzeul Țăranului și Cinema Elvire Popesco.

03
/04
/17

"Cinemaul e un teritoriu ideal pentru minciună. E foarte uşor să minţi, e foarte uşor să-i păcăleşti pe „fraierii” care sunt în sala de cinema. Şi foarte mulţi fac asta. Pentru mine ăla nu e cinema şi nu mă interesează." – Cristi Puiu. Renumitul cineast împlinește astăzi 50 de ani! Tot într-o zi de 3 aprilie se nășteau actorii Marlon Brando, Alec Baldwin și Eddie Murphy și se stingea din viață compozitorul Johannes Brahms

31
/03
/17

În acest weekend, Festivalul Internațional de Film Experimental București BIEFF invită publicul bucureștean la un adevărat roller-coaster cinematografic, prezentând în premieră în România câteva dintre cele mai explozive titluri din selecția sa de anul acesta.

31
/03
/17

Cea de-a VI-a ediţie a singurului târg de carte SF&Fantasy din ţară, Final Frontier, are loc ]n acest weekend, pe 1 şi 2 aprilie, la Centrul Cultural Casa Artelor din capitală, între orele 11-19. Evenimentul reuneste edituri de literatură science-fiction şi fantasy, cititorii putându-se bucura de reduceri speciale de pret şi titluri noi.

30
/03
/17

CRONICĂ DE FILM Proiectat în deschiderea Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti (BIEFF), „Poesia sin fin” (2016), noua peliculă autobiografică a maestrului chilian Alejandro Jodorowsky, este o rememorare suprarealistă a unei tinereţi excentrice.

30
/03
/17

Salutat pentru simțul său estetic, afișul celei de-a 70-a ediții a Festivalului de la Cannes (17 — 28 mai 2017) care o reprezintă pe Claudia Cardinale dansând pe un acoperiș la Roma în 1959, a fost ironizat de presa franceză, acesta suspectând o retușare a taliei și a coapselor actriței italiene.

29
/03
/17

Peste 180 de cinematografe din Statele Unite vor difuza filmul "1984" pe 4 aprilie, în replică la politicile administrației președintelui american Donald Trump. Pelicula, o adaptare din anii '80 a cărții cu același nume de George Orwell, va fi proiectată în 165 de orașe din 43 de state din SUA, dar și în țări precum Canada, Anglia, Suedia și Croația.

25
/03
/17

CRONICĂ DE FILM Despre „Fata necunoscută”, noul film - o dramă socială și morală - al fraților belgieni Jean-Pierre și Luc Dardenne. Și despre „(M)ucenicul” (al rusului Kirill Serebrennikov), cu un tânăr care, cu Biblia în mână, se tranformă într-un fanatic religios. Două filme de Cannes, acum în cinematografe.

25
/03
/17

Realizat de Radu Mocanu și Mihai Dragolea și disponibil acum pe platforma gratuită Cinepub, „Roboțelul de aur” a fost unul dintre cele mai de succes documentare românești din 2015. Povestea emoționantă a boxeriței Steluța Duță, crescută la orfelinat.