Herta Muller şi David Lodge, la Festivalul de Literatură de la Iaşi
https://www.ziarulmetropolis.ro/herta-muller-si-david-lodge-la-festivalul-de-literatura-de-la-iasi/

Peste 300 de scriitori şi traducători români şi străini vor participa, în perioada 1-5 octombrie, la FILIT

Un articol de Petre Ivan|10 iulie 2014

Managerul Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere de la Iaşi (FILIT), Dan Lungu, a declarat că la ediţia festivalului din acest an vor veni scriitori de renume din lume, el susţinând că are deja confirmări de la Herta Muller, laureata premiului Nobel pentru literatură, şi David Lodge.

Printre scriitori români care vor fi prezenţi la festivalul de la Iaşi se numără Mircea Cărtărescu, Magda Cârneci, Vasile Ernu, Norman Manea, Bogdan Suceavă, Matei Vişniec, Marta Petreu şi Ion Vianu.

De asemenea, au confirmat participarea la FILIT scriitorii Sahar Delijani (Iran), Romain Puertolas (Franţa), Monika Peetz (Germania), Care Santos (Spania) şi

David Lodge

David Lodge

Eduard Hirsch (SUA).

FILIT este organizat de Muzeul Literaturii Române din Iaşi, bugetul festivalului, care se ridică la aproximativ 500.000 de euro, fiind asigurat de către Consiliul Judeţean Iaşi.

Potrivit organizatorilor, la ediţia FILIT din acest an, care se va desfăşura în perioada 1-5 octombrie la Iaşi, vor fi prezenţi peste 300 de scriitori şi traducători din ţară şi străinătate, cu o sută mai mulţi decât la prima ediţie, de anul trecut.

Totodată, conducerea Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a anunţat că scriitorul britanic David Lodge va primi titlul de doctor Honoris Causa al universităţii ieşene.

Foto cu Herta Muller şi David Lodge – facebook, wikipedia

17
/02
/15

Actorul american Kevin Spacey, care este pasionat de scrisori şi obiecte personale care au aparţinut unor celebrităţi, lucrează la o carte despre arta de a redacta o epistolă.

17
/02
/15

Revista americană The New Yorker marchează 90 de ani de la lansare prin publicarea unei nuvele a scriitorului japonez Haruki Murakami, intitulată "Kino", ediţia aniversară a revistei având nouă variante de coperte.

17
/02
/15

Ceainăria ARCUB găzduieşte joi, 26 februarie, de la ora 19.00, întâlnirea dintre autorul Radu Paraschivescu si omul de televiziune si de radio Luca Niculescu, în cadrul căreia vor dezbate tema "... în lume nu-s mai multe Românii". Discutia va fi completată de recitalurile solo, în aceeasi notă, ale naistei Cornelia Tihon.

16
/02
/15

Federaţia Editorilor din România (FER) contestă proiectul de lege privind timbrul cultural, care presupune creşterea preţului cărţilor, luni urmând să aibă loc o serie de consultări cu reprezentanţii celor vizaţi de noile prevederi legislative, la Comisia de Cultură din Camera Deputaţilor.

12
/02
/15

Andrei Pleşu, fondatorul Colegiului Noua Europă, a fost desemnat câştigător al Premiului Cetăţeanului European, ediţia 2014, distincţie acordată anual de Parlamentul European pentru realizări excepţionale în dezvoltarea colaborării culturale transnaţionale în Uniunea Europeană (UE).

10
/02
/15

Matei Vişniec s-a întâlnit cu cititorii, luni, la librăria Humanitas de la Cişmigiu, unde a declarat că, dacă ar fi preşedinte pentru o zi, ar da o lege "pentru apărarea limbii române", care este "maltratată, în primul rând, de oamenii politici", ce pot avea o influenţă mare asupra tinerilor români.

09
/02
/15

După 1989, lumea copiilor, din punctul de vedere al condeiului scriitoricesc, a fost ascunsă după cortina tăcerii şi a indiferenţei. Din fericire, există şi excepţii în peisajul editorial românesc.

06
/02
/15

Luni, 9 februarie, la ora 19.00, la Librăria Humanitas Cişmigiu (Bulevardul Elisabeta nr. 38, Bucureşti), Matei Vişniec va răspunde întrebărilor cititorilor, bloggerilor şi presei pornind de la volumul „Negustorul de începuturi de roman”, apărut la Editura Cartea Românească şi cîştigător al Premiului literar „Augustin Frăţilă” – romanul anului 2013, acordat de compania Philip Morris Trading.

30
/01
/15

Realizatorul TV Cătălin Ştefănescu se alătură personalităţilor care au acceptat să-şi arate calităţile de librar şi va lua parte, miercuri, de la ora 19.00, la campania "Librar pentru o zi", iniţiată de librăria Bizantină din Bucureşti.

28
/01
/15

Dacă nu ar fi existat, cu siguranţă, ar fi trebuit inventat. Nu ştim cum. Habar nu avem. Nu avem informaţii cu privire la o astfel de invenţie! Omenirea e departe de asemenea performanţe. Până la urmă, tot natura face ce vrea.