Hip Trip Travel Film Festival devine Itinerama
https://www.ziarulmetropolis.ro/hip-trip-travel-film-festival-devine-itinerama/

Într-o perioadă în care pandemia de coronavirus închide tot mai multe graniţe, Itinerama îşi duce publicul în vacanţă. Cu un nou nume care îi defineşte procesul de maturizare şi forţe proaspete, echipa festivalului a pregătit filme de călătorie cu dublu rol: cel de a alina dorul de ducă şi de a îmbogăţi lista de destinaţii a pasionaţilor de aventuri.

Un articol de Liliana Matei|29 iulie 2020

Peste 20 de filme vor rula în premieră națională la Itinerama Travel Film Festival 2020. Într-o ediție organizată 100% în aer liber pentru a respecta măsurile de siguranță și distanțare socială,  Itinerama aduce un line-up în care cap de afiș sunt Catherine Deneuve, Rossy de Palma, Javier Bardem, Geoffrey Rush și Werner Herzog.

Organizatorii au pregătit 20 de filme care vor rula în premieră națională în spații outdoor din București și Brăila.  În toate spațiile în care vor fi organizate proiecții măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus vor fi obligatorii atât pentru echipă, cât și pentru public și invitați și vor fi afișate vizibil.

„În toată luna septembrie spectatorii vor putea călători prin intermediul peliculelor selectate sau câștigătoare la festivaluri de renume internațional cum ar fi  Karlovy Vary International Film Festival, San Sebastian Film Festival, International Film Festival Rotterdam, Cannes Film Festival, Toronto – TIFF,  Melbourne International Film Festival și Guadalajara International Film Festival”, a spus Zacharias Androulakakis, selecționer Itinerama Travel Film Festival 2020.

Sezonul de proiecții se deschide pe 31 iulie cu un Warm Up Party la Elvire Popescu. Itinerama deschide, așadar, apetitul spectatorilor cu două zile de proiecții organizate pe 31 iulie și 1 august la cinema Elvire Popesco Outdoor, ocazie cu care vor rula două titluri din principalele secțiuni ale festivalului.

Prima oprire – Brazilia, pe orașul-insulă Florianopolis. Peisajul idilic care va fi proiectat în ultima zi de iulie pe calcanul grădinii Institutului Francez va transporta spectatorii într-o atmosferă de vacanță exotică începând cu lăsarea întunericului, la ora 21:00. Filmul a fost distins cu trei premii – cea mai bună actriță, premium FIPRESCI și premiul special al juriului pentru regie la Karlovy Vary International Film Festival în 2018.

Sâmbătă, 1 august, este programat un nou titlu în premieră națională – Maiden, povestea captivantă a unei tinere de 24 de ani, bucătar pe vase de croazieră, care a devenit șefa primului echipaj în exclusivitate feminin ce a participat la ediția din 1989 a cursei Whitbread Round the World Race pentru a dovedi că femeile sunt egale cu bărbații în acest sport.

Biletele pentru Itinerama Travel Film Festival vor fi disponibile pe http://www.eventbook.ro și  în rețeaua de parteneri Eventbook.

„Itinerama nu este doar despre „călătorie” în sensul propriu al cuvântului, ci trece de această graniță propunând spectatorului concepte noi cum ar fi cel de „explorare”, „cunoaștere de sine” și „depășirea limitelor”, spune Cristian Curus – manager de proiect, membru al Academiei Europene de Film.

„Simțeam nevoia unui rebranding tocmai pentru a putea aduce în selecție filme care răspund acestei apetențe de mister pe care am întâlnit-o de-a lungul anilor la spectatori. Mă refer la nevoie călătorului de a ieşi din monotonia cunoscutului și a se aventura în noi contexte. Ajunși la cea de-a șase ediție nu vrem doar să explorăm teritorii noi din dorința de aventură, ci vrem să ajungem să trăim fiecare moment al acestei explorări,  asumându-ne că printre momentele bune vor fi și unele care ne vor pune la încercare”, subliniază Cristian Curus.

Secțiuni noi în Itinerama Travel Film Festival 2020

Categoriile sunt atent selecționate de echipa festivalului și împărțite în funcție de temele abordate de filme de călătorie din festival.

FOCUS – secțiunea principală

Este dedicată anul acesta dragostei. Dragostea pentru partenerul de viață, dragostea față de copii sau dragoste pentru aproape. În contextul pandemiei de coronavirus credem că dragostea este vitală pentru a putea merge mai departe, astfel am ales pelicule care prezintă acest sentiment din mai multe perspective.

EXPLORATORII

Este secțiunea cu cel mai ridicat nivel de adrenalină, dedicată celor pasionați de călătorii pline de aventură, fie că vorbim de escaladări montane, de coborâri în adâncurile apelor sau de sporturi extreme în natură.

TASTES

O călătorie inedită prin bucătăriile lumii – de la cele apreciate la nivel mondial, până la ascunsele bucătării tradiționale românești.

MERIDIANE

O serie de proiecții prin care ne propunem să ajutăm publicul să conștientizeze gravitatea unor anumite subiecte sociale care ne privesc pe toți. În acest an ne concentrăm pe două subiecte de actualitate – migrația în contextul globalizării și perspectiva majorității, uneori plină de clișee, despre comunitățile LGBT.

CINEKIDO

O proiecție dedicată celor mai tineri cinefili cu suflet de explorator. Pentru a înțelege mai bine pasiunea copiilor, venim anul acesta în întâmpinarea întregii familii cu o peliculă dedicată tuturor membrilor.

02
/06
/21

BIDFF - Bucharest International Dance Film Festival, unica manifestare cinematografică din România dedicată filmelor de dans, deschide sesiunea de înscrieri pentru secțiunile competiționale de scurtmetraje ale celei de-a șaptea ediții, care va avea loc între 1-5 septembrie, la București. Datele limită la care se pot trimite aplicațiile sunt 25 iunie (normal) și 16 iulie (târziu).

02
/06
/21

Cea de-a XVII-a ediție a Bucharest International Film Festival, care va avea loc între 3 - 12 septembrie 2021, pe lângă continuarea tradiției de a arăta publicului cinefil, în premieră în România, unele dintre cele mai așteptate filme recente din întreaga lume, aduce și o serie de evenimente speciale pentru iubitorii de film. Una dintre aceste secțiuni în premieră este cea istorică, dedicată celebrării a 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I al României, și este organizată cu sprijinul Casei Regale Române. Documentarul istoric "Războiul Regelui" deschide programul aniversar.

01
/06
/21

Noul episod dedicat istoriei documentarului românesc de Cineclubul One World Romania aduce prim-plan trei personalități literare - Nina Cassian, Radu Cosașu și Geo Bogza. Până la 25 iunie pot fi văzute online, gratuit, cinci documentare de scurtmetraj din anii `60 la care şi-au adus contribuţia cei trei cunoscuţi scriitori.

01
/06
/21

Documentarul, care a avut premiera mondială anul trecut în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin, unde a fost selectat în secțiunea competițională Forum, va fi distribuit de microMULTILATERAL cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Lansarea documentarului „Ieșirea trenurilor din gară” va marca cei 80 de ani de la Pogromul de la Iași, unul dintre cele mai violente masacre din istoria evreilor din România.

01
/06
/21

Așteptarea cinefililor s-a încheiat: se redeschid cinematografele! Pe 1 Iunie, de Ziua Copilului, prichindeii pot urmări pe marile ecrane, în avanpremieră, noile aventuri ale nătăflețului “Peter, iepuraşul fugit de-acasă”, iar din 11 iunie 2021, filmul va rula pe marile ecrane din toată țara. Oare ce pozne mai isprăvește Peter și prin ce peripeții trece alături de prietenii lui? Aflăm curând, la cinema – prilej de distracție pentru întreaga familie!

26
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Sunt greu de ghicit mizele din spatele noului film ca regizor al lui Horaţiu Mălăele, „Luca” (2020), realizat după un scenariu de Adrian Lustig. Adevărul e că lungmetrajul pare un amestec între unele din obsesiile lui Mălăele şi unele din obsesiile lui Lustig, cei doi colaborând şi la „Nunta mută” (2008) şi „Funeralii fericite” (2013).

24
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Dacă e ceva ce diferenţiază cu adevărat „Undine” (2020), noul titlu al cunoscutului regizor Christian Petzold, de alte filme din categoria sa, adică opere europene de autor cu priză în festivaluri şi gale de premiere, este prezenţa mai multor trimiteri la romantismul german. Cam toate cronicile au remarcat de altfel aspectul de basm modern.

24
/05
/21

Cinematografia spaniolă va fi celebrată la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021) printr-un program amplu, Focus Spania, care va include proiecții și evenimente speciale, întâlniri cu cineaști, masterclass-uri, inițiative de industrie și expoziții.

24
/05
/21

Începând cu ultimul weekend al lunii mai, Arhiva Activă lansează un program de recuperare și de promovare critică a cinematografiei românești, în parteneriat cu Arhiva Națională de Filme și cu Cinemateca Română.

20
/05
/21

Filmul „Câmp de maci” (r. Eugen Jebeleanu) a câștigat atât Premiul pentru cel mai bun film în secțiunea Fest Focus a Festivalului Internațional de Film din Belgrad, cât și Premiul pentru cel mai bun film queer (oferit de festivalul Merlinka). De asemenea, și juriul Festivalului D’A Film Barcelona din Spania a recompensat filmul cu cel mai important premiu din secțiunea Talents.

19
/05
/21

Independența Film lansează pe 21 mai în cinematografele deschise din țară „Undine”, o poveste de dragoste modernă inspirată din basme și semnată de Christian Petzold, regizorul german cunoscut publicului din România pentru „Transit” (2018). Paula Beer, protagonista filmului, a câștigat premiului pentru Cea mai bună actriță la Premiile Academiei Europene de Film și la Berlinale 2020 pentru acest rol. Filmul a fost recompensat și cu Premiul FIPRESCI la același festival.

18
/05
/21

Serialul de televiziune cu Matthias Schoenaerts în rolul principal, una dintre cele mai spectaculoase producții cinematografice europene, a început filmările în România Serialul este o producție CANAL+ și Sky Studios realizat de Cattleya (Italia), Atlantique Productions (Franța), în colaborare Odeon Fiction, StudioCanal și Frame Film (România).

17
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Cu „Femeia de la fereastră” (2021), proaspăt lansat pe Netflix, regizorul Joe Wright propune un film de suspans care se inspiră din „Rear Window” (1954) al lui Alfred Hitchcock. Însă nu trece de nivelul de pastişă.