ICR sărbătoreşte Ziua Naţională în străinătate prin muzica lui Enescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/icr-sarbatoreste-ziua-nationala-in-strainatate-prin-muzica-lui-enescu/

Concerte de muzică clasică cu arii ale compozitorului George Enescu, colinde, dar şi spectacole de teatru, expoziţii şi proiecţii de filme vor fi prezentate de ICR cu ocazia Zilei Naţionale a României, în întreaga Europă, dar şi în Statele Unite ale Americii.

Un articol de Andrada Văsii|30 noiembrie 2013

Concerte de muzică clasică cu arii ale compozitorului George Enescu, colinde, dar şi spectacole de teatru, expoziţii şi proiecţii de filme vor fi prezentate de ICR cu ocazia Zilei Naţionale a României, în întreaga Europă, dar şi în Statele Unite ale Americii.

Institutul Cultural Român (ICR) organizează, prin centrele sale din străinătate, diverse evenimente de 1 Decembrie, la Varşovia, Istanbul, Madrid, Lisabona, Torino şi Veneţia, cu participarea unor artişti precum Răzvan Popovici şi Alexandru Tomescu, chitaristul Maxim Belciug, mezzosoprana Ruxandra Donose, pianistul Cristian Niculescu, dar şi actriţa Maia Morgenstern, actorul Mircea Rusu şi cântăreţul Ducu Bertzi.

La Accademia di Romania va avea loc, joi, un recital susţinut de chitaristul Maxim Belciug, în sala de concerte a Hotelului Aldrovandi – Villa Borghese. Recitalul de chitară va cuprinde opere clasice ale unor mari compozitori români, italieni şi spanioli. Vineri, chitaristul român va susţine un recital, cu ocazia Zilei Naţionale a României, şi pentru publicul Accademia di Romania.

ICR de la Berlin va organiza pe 10 decembrie un concert extraordinar de muzică clasică la Filarmonica din Berlin. Evenimentul va avea loc în sala mare a filarmonicii, care constituie una dintre cele mai prestigioase săli de concerte din Germania, având o capacitate de 2.440 de locuri.

Concertul este susţinut de solişti români de renume internaţional şi de celebra orchestră Berliner Symphoniker, sub conducerea muzicală a directorului său artistic, dirijorul Lior Shambadal. Pe scena filarmonicii vor evolua soliştii Ruxandra Donose (mezzosoprană), Mihaela Martin (vioară), Frans Helmerson (violoncel) şi Cristian Niculescu (pian).

Evenimente speciale la ICR

Şi la ICR de la Bruxelles va fi sărbătorită Ziua Naţională a României printr-un concert de gală, dar şi cu un recital Constantin Silvestri, pe 1 decembrie, la Conservatorul Regal. Concertul este un eveniment în memoria compozitorului român Constantin Silvestri, de la naşterea căruia se împlinesc, anul acesta, 100 de ani.

Vor urca pe scenă soprana Olga Busuioc şi orchestra de cameră London Schubert Players, în formula de cvintet (Anda Anastasescu – pian; Anna Liisa Bezrodny – vioară, Yuri Zhislin – violă, Kristina Blaumane – violoncel, Andrei Mihăilescu – contrabas).

De asemenea, ICR de la Bruxelles organizează, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Ţărilor de Jos, un alt concert dedicat Zilei Naţionale a României, care marchează şi aniversarea centenarului Maria Tănase, la sediul primăriei Wassenaar din Haga, joi. Concertul va fi susţinut de Teodora Enache, acompaniată de instrumentiştii Liviu Butoi – saxofon şi fluier, Ionuţ Dorobanţu – chitară, László Hána – percuţie.

ICR

Lucrările lui George Enescu fac parte din programul evenimentelor

Cu ocazia Zilei Naţionale a României, ICR „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul va lansa o hartă interactivă (disponibilă online pe site-ul institutului), cu date despre moştenirea culturală şi istorică românească şi obiectivele româneşti din Istanbul.

Vor fi identificate, fotografiate, descrise şi cartografiate monumente, cartiere istorice, zone de interes, artefacte, precum şi alte puncte de interes din fosta capitală otomană, ce au legătură cu trecutul istoric comun româno-turc, notează Mediafax.

Printre cele mai importante obiective se numără Muzeul Dimitrie Cantemir, Conacul Musurus Paşa – sediul Institutului Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul, Biserica românească Sfânta Parascheva, Fortăreaţa celor 7 turnuri, Topkapi, Palatul Dolmabahce etc. Alte puncte de interes, cum ar fi sediul Legaţiei României înainte de 1903, locul unde s-au aflat Palatele Ţării Româneşti şi Moldovei, necesită cercetări ulterioare.

Foto credit: Wikipedia, ICR

21
/04
/23

Festivalul Internațional „Vara Magică" invită pentru a 12-a vară consecutiv iubitorii de muzică clasică aflați în București în sezonul cald să vină la seria de opt concerte camerale și simfonice ce se va desfășura între 5 iulie și 23 august, în serile de miercuri, de la ora 19.30, la Ateneul Român.

20
/04
/23

Doar o zi ne mai desparte până la cel mai așteptat spectacol de muzică și dans, susținut de Georgian Legend. Cei mai apreciați 40 de artiști georgieni de muzică și dans, revin mâine 21 aprilie pe scena Sălii Palatului din București cu show de excepție. Prințese și prinți ai dansului vor încânta publicul cu dansuri pe melodii georgiene din vremuri de poveste, demult apuse.

20
/04
/23

Miercuri, 26 aprilie 2023 (19:00), concertul ORCHESTREI DE CAMERĂ RADIO va fi dedicat în exclusivitate genialului Wolfgang Amadeus Mozart, care în doar 35 de ani de viață a „respirat" muzică, lăsând în urma sa peste 800 de lucrări (simfonii, concerte, opere etc.), compuse începând de la vârsta de 5 ani!

19
/04
/23

Evenimentul sub umbrela „Punți Muzicale Prin Antreprenoriat Cultural / Musical Bridges Through Cultural Entrepreneurship”, proiect derulat de ARTmania Festival alături de Inferno Metal Festival & Music Conference și Midgardsblot Festival și la inițiativa ARTmania Events a avut loc în perioada 6-9 aprilie în Oslo, Norvegia.

19
/04
/23

Proiectul AdMusicam Concert Series, o componentă a programului de instruire #AdMusicam, adresat muzicienilor cu vârste între 16 și 25 de ani, revine, după o perioadă de absență cauzată de restricțiile din timpul pandemiei, cu un nou concert, care va avea loc marți, 25 aprilie 2023, ora 19.00, la Muzeul Municipiului București - Palatul Suţu.

10
/04
/23

Marți, 11 aprilie 2023, Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin” aniversează 60 de ani de la prima sa repetiție. Celebrul ansamblu a fost fondat în anul 1963, la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București, de către profesorul, dirijorul și muzicianul Marin Constantin.

05
/04
/23

În weekendul 21-23 aprilie, Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin” participă în premieră la a șaptea ediție a Festivalului Spotlight, eveniment de artă vizuală în aer liber, organizat în București.

31
/03
/23

100 de ani de la nașterea muzicologului, profesorului și criticului muzical Viorel Cosma (1923-2017), unul dintre cei mai importanți specialiști în muzica lui George Enescu, vor fi marcați azi, de la ora 10:00, în Sala Auditorium a Universității Naționale de Muzică din București.

30
/03
/23

Joi, 6 aprilie 2023 (ora 19.00), cunoscuta solistă vocală IRINA SÂRBU aniversează 20 de ani de activitate artistică printr-un concert prezentat alături de BIG BAND-ul RADIO, dirijat de SIMONA STRUNGARU. Din repertoriu nu vor lipsi piese precum ”Fascinating Rhythm”, ”Our Love Is Here To Stay”, ”I Got Rhythm”, ”A Foggy Day”, ”Travelin' Ligh”.

29
/03
/23

Trei tineri muzicieni români, multipremiați internațional – violonista MARIA MARICA (câștigătoarea premiului I a Concursului Internațional „G.Enescu" – 2022), violoncelistul CORNELIUS ZIRBO (care s-a perfecționat la Paris, în cadrul Clasei de Excelență de Violoncel a lui Gautier Capuçon) și pianistul CADMIEL BOȚAC (care a obținut în 2020 bursa Fundației Europene Yamaha) vor evolua împreună pe scena Sălii Radio miercuri, 5 aprilie 2023 (19:00) într-un concert integral BEETHOVEN.