Identitatea romă, în dezbatere la „Eu sunt actrița principală”
https://www.ziarulmetropolis.ro/identitatea-roma-in-dezbatere-la-eu-sunt-actrita-principala/

Reprezentarea romilor în mass-media, teatru şi film este tema primului episod, dintr-o serie de şapte, al emisiunii online „Eu sunt actriţa principală” , şi se va lansa joi, 17 decembrie, de la ora 19.00.

Un articol de Liliana Matei|17 decembrie 2020

Emisiunea va trata în fiecare episod tematici legate de arta, cultura și identitatea romă privite dintr-o perspectivă antirasistă și de autoreprezentare și va avea loc în format digital pe pagina de Facebook a companiei de teatru rom Giuvlipen (@giuvlipen). Tema primului episod se dorește a fi un răspuns la întâmplările recente, în care se dezbate caracterul rasist al unui discurs public.

Pentru că mediul artistic, dar și spațiul mediatic abundă de stereotipuri legate de identitatea romă, gazdele emisiunii – actrițele Zita Moldovan și Mihaela Drăgan – și-au propus să creeze un spațiu de exprimare pentru perspectiva romă prin implicarea specialiștilor și specialistelor rome în proiecte care dezbat propria identitate și istorie.

Invitații primului episod sunt dr. Margareta (Magda) Matache – cercetatoare și directoare a Programului de Studii Rome din cadrul Universității Harvard –, Andrei Șerban – actor, dramaturg, trainer și regizor rom, unul dintre fondatorii Macaz – Bar Teatru Coop., promotor al mișcării de teatru politic – și Adrian Petrache, finalist al sezonului actual al X-Factor, se vor concentra asupra manifestărilor rasismului în aceste medii și domenii artistice, vor vorbi despre cum se deconstruiește rasismul prin discurs și ce alte metode există pentru a combate prejudecățile și a inspira și reprezenta comunitatea romă.

27
/07
/14

MARI FILME ROMÂNEȘTI UITATE. Deși parte a unei posibile cinematografii a disperării apărute în anii ’90, „Privește înainte cu mânie” (1993), în regia lui Nicolae Mărgineanu, găsește un suflu diferit, un echilibru între realismul crud în care este surprinsă actualitatea și portretizarea plină de înțelegere a românilor din tranziție.

27
/07
/14

Teatrul Naţional de Televiziune vă prezintă luni, 28 iulie, de la ora 18.40, la TVR 2, o montare memorabilă, realizată în colaborare cu Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra”: Hamlet, cu Marcel Iureș în rolul principal.

26
/07
/14

Editura franceză Short Edition dezvoltă în această perioadă un algoritm care, sub forma unei ecuaţii, va fi capabil să evalueze în doar câteva secunde calităţile literare ale volumelor ce îi sunt propuse spre a fi publicate, informează lefigaro.fr., preluat de Mediafax.

26
/07
/14

2014, primăvară, mai, cea mai frumoasă lună a anului, plouă, plouă des, dar când nu plouă e căldură, căldură mare, monșer! În timpul repaosului duminical iau calea teatrului Mignon. Se aniversează un an în noua structură, independentă. 

25
/07
/14

Poeme scrise de românca Amalia Cernat au fost selectate pe lista lungă a operelor nominalizate la premiul New Voices al organizaţiei PEN International, urmând ca lista scurtă să fie prezentată la mijlocul lunii august, iar câştigătorul să fie anunţat pe 1 octombrie, în timpul congresului anual.

25
/07
/14

China va investi un miliard de dolari pentru construcţia unui oraş al filmului în stil franţuzesc şi organizarea unui festival de film similar celui desfăşurat la Cannes, centrul urmând să fie situat în districtul Anji, situat la trei ore de Shanghai.

24
/07
/14

Teatrul Metropolis a editat albumul „6 ani de Metropolis”, care prezintă nu doar istoria spectacolelor care s-au jucat pe această scenă, ci și povestea publicului fidel, care s-a format în ultimii ani.

24
/07
/14

Inclus în Competiţia Oficială Cannes 2014 şi distins cu Grand Prix de către Juriul prezidat de Jane Campion, filmul “Le meraviglie”/ “The wonders”/ “Minuni” va fi proiectat în avanpremieră în deschiderea celei de-a XI-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Independent ANONIMUL, la Bucureşti, pe 12 august.