Ikigai sau despre scopul vieții. Concert-concept de muzică clasică
https://www.ziarulmetropolis.ro/ikigai-sau-despre-scopul-vietii-concert-concept-de-muzica-clasica/

Care este sensul existenţei tale sau care este ikigai-ul tău? Trei artişti îndrăgiţi provoacă publicul la o importantă temă de gândire prin concertul-concept „Ikigai. Lebensgrund”, avându-i ca protagonişti pe violonista Rafaela Fernandez Samodaiev, violoncelistul Makcim Fernandez Samodaiev şi pianista Monica Florescu, care vor interpreta lucrări de Franz Schubert. Concertul înregistrat în Sala Oglinzilor a Forumului German Sibiu va fi difuzat duminică, 25 aprilie, de la ora 17:00, pe pagina de Facebook „Florescu-Fernandez & Friends”.

Un articol de Petre Ivan|19 aprilie 2021

CE ESTE IKIGAI

Ikigai este un concept japonez care face referire la o stare de bine atinsă de o persoană atunci când face ceva cu pasiune sau când are un scop care o împlinește. Conceptul provine din insula Okinawa (Japonia), locul unde trăiesc cele mai multe persoane centenare din lume.

Suntem datori să ne găsim fericirea, să aflăm unde este și să o urmăm fără frică. Fiecare dintre noi are un ikigai care trebuie descoperit. În ceea ce ne privește, muzica clasică este cea care dă sensul zilelor noastre sau poate că muzica și iubirea. Pentru că suntem mereu în schimbare și ikigai-ul este ceva care trebuie căutat în fiecare zi, am gândit concertul de duminică în jurul acestui concept. Vrem ca publicul să reflecteze la tema pe care o propunem și să ne împărtășească ce a descoperit” spun Makcim Fernandez Samodaiev și Monica Florescu, co-fondatori ai Stagiunii Camerale „Florescu-Fernandez & Friends”.   

CINE SUNT ARTIȘTII

Rafaela Fernandez Samodaiev (13 ani) studiază vioara ca elev extern al Colegiului Național de Muzică „George Enescu” din București cu prof. Olivia Papa. Este câștigătoarea premiului II la Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală clasele III-VIII, secțiunea vioară din 2018. Publicul meloman a avut posibilitatea să o asculte frecvent în cadrul concertelor din Stagiunea Camerală „Florescu-Fernandez & Friends”.

Pianista Monica Florescu și violoncelistul Makcim Fernandez Samodaiev excelează în domeniul muzicii de cameră și ca soliști concertiști, cu o experiență formată de-a lungul anilor, în care au creat proiecte diverse, de la concerte de muzică de cameră și premiere de creații contemporane, până la colaborări ample cu alți artiști de renume din domeniul muzicii clasice și proiecte interdisciplinare create în colaborare cu companii de balet și teatru.

În viața lor artistică, au participat la festivaluri internaționale precum Festival Philippe Herreweghe (Belgia), Festival Steinway (Belgia), Festival Fontainebleau (Franța), Festival de Wallonie (Belgia), Festival van Vlaanderen (Belgia), XXV Festival de Muzică Contemporană de la Havana (Cuba), Festival „Siglo XXI” (Mexic), Festival Internațional de Teatru din Wuzhen (China). Din 2015 sunt membri ai Filarmonicii de Stat Sibiu.

STAGIUNEA CAMERALĂ „FLORESCU-FERNANDEZ & FRIENDS”

Pasiunea pentru muzică stă la baza Stagiunii Camerale „Florescu – Fernandez & Friends”, un proiect unic în România, care invită publicul meloman și nu numai într-o serie de călătorii spre lumi interioare și emoții profunde. Concertele din stagiunea camerală se desfășoară lunar, într-o atmosferă caldă și intimă, unde muzica este completată cu povești rostite de artiști pentru un public fidel și în continuă creștere.

Stagiunea a început în anul 2002, în Belgia, la inițiativa violoncelistului Makcim Fernandez Samodaiev (Cuba) și a pianistei Monica Florescu (România). Din 2015, cei doi muzicieni, deveniți și familia „Florescu-Fernandez”, s-au stabilit la Sibiu, după ce timp de mai mulți ani au studiat, locuit și concertat în diferite țări din Europa și în Mexic. Tot de atunci, Stagiunea Camerală propune o serie de concerte lunare în Sala Oglinzilor a Forumului German Sibiu, unde invitați sunt muzicieni cunoscuți din România, dar și din afara țării. Concertele stagiunii au și o dimensiune educativă, fiecare lucrare interpretată fiind introdusă de scurte explicații și repere istorice.

08
/12
/19

Opera Națională București prezintă duminică, 8 decembrie 2019, începând cu ora 18:30 spectacolul „Peer Gynt” de Edvard Grieg și „Carmina Burana” de Carl Orff, coregrafia poartă semnătura lui Davide Bombana, costumele, decorul și luminile au fost create de către Mario De Carlo, asistent scenografie Andreea Koch. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare, Corul Operei Naționale București a fost pregătit de către Daniel Jinga, iar Corul de copii de către Smaranda Morgovan.

08
/12
/19

Un eveniment de prim rang în lumea muzicii: ediţia 2019 a Festivalului şi Concursului Naţional al Liedului Românesc, desfăşurată la Ateneul Român din Bucureşti, și care iniţiate de soprana Mariana Nicolesco s-au impus din nou ca un revelator extraordinar al comorii de peste 10.000 de lieduri româneşti, fondate pe vechiul cântec de dor.

05
/12
/19

Două ansambluri de muzică contemporană aduc publicului colinde contemporane, dar și o selecție de colinde tradiționale mai puțin cunoscute transpuse într-un limbaj muzical actual, înainte de Sărbători, pe scena Teatrelli. Concertul este programat pentru 10 decembrie, de la ora 19 și reunește ansamblul SonoMania și pe artiștii Maria Balabaș, Mihai Balabaș, Călin Torsan și Marina Pingulescu.

05
/12
/19

Opera Națională București prezintă joi, 5 decembrie 2019, începând cu ora 18:30 spectacolul „Nunta lui Figaro” de Wolfgang Amadeus Mozart. Regia poartă semnatura lui Alexander Rădulescu, scenografia a fost realizată de către Adriana Urmuzescu, maestru de cor Daniel Jinga, asistent de regie Ştefan Neagrău. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Vlad Conta.

04
/12
/19

Opera Națională București prezintă miercuri, 4 decembrie 2019, începând cu ora 18:30 spectacolul de balet „Lacul Lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski. Regia şi coregrafia poartă semnătura lui Gheorghe Iancu, scenografia a fost realizată de către Luisa Spinatelli, iar lighting design-ul de către Camilla Piccioni. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Iurie Florea.

03
/12
/19

Orchestra Română de Tineret va susţine un concert sub bagheta dirijorului Diego Dini Ciacci în seara de 5 decembrie 2019, ora 19:30, la Catedrala Sf. Iosif  din Bucureşti, solist fiind concertmaestrul orchestrei, Radu Dunca, concertul fiind organizat de Ambasada Italiei la Bucureşti şi Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română.

02
/12
/19

Vineri, 6 decembrie (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului american multipremiat internațional RYAN BANCROFT aduc în fața publicului bucureștean, la Sala Radio, muzica unuia dintre cei mai mari compozitori francezi de la finalul sec. XIX și începutul sec. XX: CLAUDE DEBUSSY.

01
/12
/19

Opera e muzică, teatru, scenografie, mișcare – totul live. E o reflecție a societății de demult și de acum. E pasiune, dramă, e toate sentimentele la superlativ. E muzică vie vocală, corală și instrumentală. Vă invităm în decembrie la Opera din București, să vă convingeți!

01
/12
/19

Pe 12 decembrie, de la orele 19:00, la Sala Radio Sergiu Cioiu va prezenta un recital extraordinar muzical, poetic, tandru și ironic, în care poezia și cântecul, împreună, fac un excelent divertisment, intitulat: „Sergiu Cioiu, one-man show, cântece ale prezentului continuu”.

01
/12
/19

Concerte extraordinare organizate cu ocazia Sărbătorilor de iarnă sunt pregătite de către muzicienii din Orchestra simfonică și din Corul Filarmonicii „George Enescu”.

25
/11
/19

În perioada 15-17 decembrie va avea loc o serie de trei concerte și serate culturale, în salonul Centrului Român de Muzică din strada Henri Coandă nr. 5, sector 1, București, în cadrul uni festval realizat de pianistul Florian Mitrea.