„Îl osândesc juraţii”, la TVR – In Memoriam Cornel Todea
https://www.ziarulmetropolis.ro/il-osandesc-juratii-la-tvr-in-memoriam-cornel-todea/

Spectacolul „Îl osândesc juraţii” (scenariu de Octavian Sava şi Cornel Todea după nuvela „Gheorghe Catalina” de Gala Galaction) este programat în această seară, de la ora 21.10, la TVR 2.

Un articol de Petre Ivan|21 august 2017

Anul acesta, în 10 august, Teatrul Național de Televiziune a împlinit 60 de ani. În continuarea acestei sărbători, TVR le propune telespectatorilor săi spectacole create în perioada 1978 – 1998 de către cei care au scris istoria teatrului.

În distribuţie: Gheorghe Visu, Teodora Mareş, Monica Ghiuţă, Mircea Albulescu, Răzvan Ionescu, Valentin Uritescu, Eusebiu Ştefănescu, Mitică Popescu

Imagine: Cristian Muller

Decoruri: Virgil Popa

Costume: Eva Szantay

Ilustrația muzicala: Lidia Danciu

Regia: Cornel Todea

În nuvelistica lui Galaction facem cunoștință cu o lume suspendată între mit și existența dramatica, majoritatea nuvelelor și povestirilor sale bazându-se pe un conflict erotic, care fie că este depășit cu mari sacrificii în numele unor principii morale inflexibile, fie că provoacă adevărate drame atunci când eroii se lasă purtați de valul dragostei mistuitoare.

Despre Cornel Todea (1935-2012)

Cornel Todea a fost un regizor român de teatruşi film. Născut la 18 noiembrie 1935  în Cluj, absolvă secţia Regie a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografie București în 1959. Cu peste 50 de montări pe scenele mai multor teatre importante, printre care enumerăm Teatrul Național București, Teatrul Nottara, Teatrul Național din Iași, Teatrul Național din Cluj, Teatrul din Piatra Neamț, Teatrul Mic, Teatrul Bulandra şi Teatrul Ion Creangă, Cornel Todea a fost între anii 1960 şi 1987 regizor artistic de televiziune, dar şi Director al Redacției Teatru – Film, TVR între anii 1969 şi 1971.

Fiind distins cu mai multe premii de-alungul carierei, precum “Premiul pentru cea mai bună regie” cu spectacolul“CEI MAI PUTERNICI”, de August Strindberg sau Premiul anual al APTR  pentru talk-show-ul cu poetul Gellu Naum, regizorul Cornel Todea a fost decorat la 13 decembrie 2002 cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului romanesc, cu prilejul împlinirii unui veac și jumătate de existență a Teatrului Național din București”.

 „Îl osândesc juraţii” – Program de difuzare:

TVR 2: Luni, 21 august, ora 21:10

TVR MOLDOVA: Sâmbătă, 26 august, ora 16:00

TVR Internaţional: Vineri, 25 august, ora 23:00/ sâmbătă, 26 august, ora 18:00

TVR 3: Duminică, 27 august, ora 20:00

Foto:  „Îl osândesc juraţii” – tvr.ro

15
/01
/24

Teatrul Maghiar de Stat Cluj își ia cu tristețe rămas bun de la actorul András Csíky, laureat al premiilor Kossuth și Jászai Mari, distins cu Premiul UNITER pentru întreaga activitate, care s-a stins din viață în data de 13 ianuarie 2024, la vârsta de 94 de ani

12
/01
/24

Proiectul „Narațiuni ale națiunii”, produs de PostModernism Museum cu ocazia Zilei Culturii Naționale 2024, abordează valorile naționale într-o perspectivă multidisciplinară, prin teme dedicate unor genuri și mijloace de exprimare atractive: bandă desenată, muzică rock și folk, literatură, arte vizuale, istoria artei, în care reprezentările naționale sunt înțelese ca valori democratice, dimensiune europeană, influențe creative specifice unui spațiu de spiritualitate și limbaj comun.

12
/01
/24

Luna ianuarie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă două noi vernisaje: acumulare.colecție 3, expoziția-colecție de lucrări dăruite de prieteni artiști a co-fondatorului Celulei de Artă, Daniel Loagăr, la spațiul-vitrină din B-dul Carol nr. 53 și experimental I, expoziția de fotografie experimentală a artistului vizual Marius Adrian, la Pop Up Window de la Galeria Kulterra (str. Știrbey Vodă nr. 104 – 106).

12
/01
/24

Scrisoarea trimisă de către scriitorul Mircea Damian din închisoare, jurnalul intim al unei doamne de la curtea regală, un jurnal de front din cel de-al Doilea Război Mondial, catrenul dedicat de Lucian Blaga uneia dintre muzele sale și ultima scrisoare trimisă de Ion Antonescu către soție s-au numărat printre cele mai discutate obiecte de colecție licitate la finalul anului trecut.