Ilie Gheorghe și Marian Râlea în premiera spectacolului „Noaptea bufonilor“, la Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/ilie-gheorghe-si-marian-ralea-in-premiera-spectacolului-noaptea-bufonilor-la-sibiu/

Teatrul Naţional „Radu Stanca“ Sibiu anunţă premiera oficială a spectacolului „Noaptea bufonilor“, în montarea regizorului Alexa Visarion, cu doi actori de excepţie în rolurile principale: Ilie Gheorghe şi Marian Râlea. Evenimentul va avea loc joi, 1 octombrie, ora 19:00.

Un articol de Liliana Matei|23 septembrie 2015

Alexa Visarion propune pentru prima sa colaborare cu Teatrul Național din Sibiu o versiune scenică proprie după texte de Cehov și Shakespeare, intitulată „Noaptea bufonilor“.

Pornind de la „Cântecul lebedei“ – pe care Cehov o considera „cea mai mică dramă din lume” – Alexa Visarion s-a îndreptat spre Shakespeare, cu dorința și ambiția de a-i aduce împreună pe cei doi dramaturgi care au exprimat, fiecare în stilul său, existența tragi-comică a ființei în universul teatral.

Spectacolul este un omagiu adus Teatrului și Actorului. Ilie Gheorghe este Actorul, cel care se găsește întotdeauna la rampă. Marian Râlea este sufleorul, cel nevăzut de public, dar care devine acum partenerul de scenă al Actorului, într-un dialog ce reconstituie fragmente din marile texte dramatice. Este pentru prima dată când Ilie Gheorghe și Marian Râlea joacă împreună într-un spectacol, ceea ce creează un anumit tip de anvergură profesională și umană. „Noaptea bufonilor“ este un amestec de râs și plâns, de dramă și bufonerie, de melancolie și violență. Un spectacol alcătuit din cuvinte și din tăceri, în egală măsură. Iar la final, așa cum spune Alexa Visarion, „rămâne ecoul“.

„Un spectacol despre magia și deriziunea ce sălășluiesc în arta actorului, despre dragostea neliniștitoare a publicului pentru arta întrupării ființei în semn… Spectacolul nostru ne trece prin vrajă, prin înălțare, prin poezie, neuitând niciodată dublul însoțitor: degradarea, ridicolul, bătrânețea, singurătatea…

Cred că spectatorii talentați ai Sibiului pot să se întâlnească într-o ceremonie, orchestrată de pasiune și talent cu o lume ce ne susține universul existențial. “
(Alexa Visarion)

NOAPTEA BUFONILOR

Versiune scenică de Alexa Visarion, după A.P. Cehov și W. Shakespeare;

REGIA: Alexa Visarion; SCENOGRAFIA: Alin Gavrilă;

ASISTENT REGIE: Dana Taloș

DISTRIBUŢIA: Ilie Gheorghe, Marian Râlea, Veronica Arizancu, Ioana Cosma

durata aproximativă: 1h10min

preţ bilete: 20 lei; 15 lei

29
/02
/24

Noua producție a Fundației Culturale „Camil Petrescu”, podcastul TEATRUL (DE) AZI, continuă seria dialogurilor cu directorul de imagine și producătorul Zomir Dimovici despre felul în care vedem, citim și percepem teatrul astăzi.

29
/02
/24

Teatrul Masca și grupul de creație sonoră „Immersonic” vă invită la sediul din Bd. Uverturii Nr. 14, la primul eveniment din seria de „sinestesis live / incursiuni în sinele total”, o întâlnire de creație spontană între scriitori (poeți și prozatori) activi pe scena literară românească și artiști sau performeri din domeniul sunetului.

29
/02
/24

Teatrul de Balet Sibiu a programat la începutul lunii martie, la Sala Mare a Centrului Cultural „Ion Besoiu” Sibiu, spectacolul de teatru-dans „Despre noi-About us”, scenariul și regia Beatrice Rancea, coregrafia Dragoș Roșu și Beatrice Rancea. Inspirat de destinul companiei sibiene de balet, spectacolul „Despre noi- About us” se dansează la Teatrul de Balet Sibiu, în data de 02 martie 2024, ora 19:00, și îi are ca invitați speciali pe actorii Naționalului bucureștean, Iuliana Moise și Claudiu Bleonț.

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale:

28
/02
/24

Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank, lansează apelul de înscrieri în circuitul RDW Design GO!.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.