„Îmi este indiferent dacă în istorie…”, de Radu Jude, are premiera naţională la Anonimul
https://www.ziarulmetropolis.ro/imi-este-indiferent-daca-in-istorie-de-radu-jude-are-premiera-nationala-la-anonimul/

Cel mai nou lungmetraj scris şi regizat de Radu Jude, „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, va avea premiera naţională la Festivalul de Film Independent Anonimul, care are loc între 6 şi 12 august, la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării.

Un articol de Petre Ivan|17 iulie 2018

Pe 7 iulie, „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” a devenit primul film românesc premiat cu Globul de Cristal la Festivalul Internaţional de la Karlovy Vary, Cehia, unde a avut premiera mondială. La acelaşi eveniment, filmul a primit şi premiul Label Europa Cinemas.

„Titlul este un citat, de aceea e pus între ghilimele. Fraza a fost rostită în Consiliul de Miniştri, în vara lui 1941, de către domnul profesor Mihai Antonescu. Deşi nu este o invitaţie la dialog, fraza angajează în mod direct viitorul, aşa că am hotărât să îi oferim domnului profesor un răspuns, unul cinematografic”, declara Radu Jude.

„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, cel de-al şaselea lungmetraj regizat de Radu Jude, va rula în cinematografele din România din 28 septembrie.

Din distribuţie fac parte actorii Ioana Iacob, Alexandru Dabija, Alex Bogdan, Ilinca Manolache, Şerban Pavlu, Ion Rizea, Claudia Ieremia şi Bogdan Cotleţ.

Povestea unui pierde-vară

POVESTEA UNUI PIERDE-VARĂ va fi prezentat în proiecție specială la Festival, cu participarea regizorului Paul Negoescu și a unei părți din echipă. Cu Alexandru Papadopol, Nicoleta Lefter și Radu Romaniuc, filmul spune povestea lui Petru, un profesor de matematică aflat într-o relație deschisă cu Irina, care află că este însărcinată. Filmul va intra în cinema din 21 septembrie 2018.

SECRETUL FERICIRII, debutul în regie al actorului Vlad Zamfirescu este entry-ul românesc din Competiția de Lungmetraj ANONIMUL 15, alături de alte cinci filme propuse de selectorul Ludmila Cvikova. Filmul, în doar 3 personaje, spune povestea a doi prieteni, interpretați de Vlad Zamfirescu și Theo Marton, care descoperă că fericirea unuia depinde de nefericirea celuilalt. Filmul va fi lansat în cinematografe pe 19 octombrie 2018.

MEDA SAU PARTEA NU PREA FERICITĂ A LUCRURILOR, în regia lui Emanuel Pârvu a fost prezentat în premieră mondială în cadrul Competiției Oficiale a Festivalului de Film de la Sarajevo în august 2017, unde a obținut Premiul pentru Regie și Premiul pentru Cel mai bun actor- Șerban Pavlu. Filmul a fost apoi inclus în Competiția Oficială a Festivalurilor de Film de la Geneva și Beijing și prezentat în Selecția Oficială a Festivalului Internațional de Film de la Cottbus, în cadrul Making Waves: New Romanian Cinema, la New York, precum și în Balkan Competition a Festivalului de Film de la Sofia. Filmul va fi proiectat la ANONIMUL 15 în prezența regizorului Emanuel Pârvu, a producătorului Miruna Berescu, a co-producătorului Dan Chișu, a actorului Șerban Pavlu și a directorului de imagine Silviu Stavilă.
Dan Chișu va prezenta de asemenea la Festival un scurt extras din cel mai recent film pentru care semnează regia- JANDARMUL.

Vor fi proiectate la Festival:
UN PAS ÎN URMA SERAFIMILOR (România, 2017), regia Daniel Sandu- în prezența lui Vlad Ivanov, recompensat anul acesta cu Premiul Gopo pentru Cel mai bun actor într-un rol principal;
POROROCA (România, 2017), regia Constantin Popescu- prezentat în premieră mondială în Competiția Festivalului de Film de la San Sebastian, 2017 și câștigător al Premiului pentru Cel mai bun actor- Bogdan Dumitrache;
SOLDAȚII. POVESTE DIN FERENTARI (România, 2017), regia Ivana Mladenovic;
DACII LIBERI (documentar, România, 2018)- proiectat în prezența co-regizoarei Monica Lăzurean-Gorgan și
CADOUL DE CRĂCIUN (scurtmetraj, România, 2018), cu Ioana Flora și Adrian Văncică în rolurile principale- proiectat în prezența regizorului Bogdan Mureșanu.

Cea de-a 15-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul este organizată de Fundaţia Anonimul şi Asociaţia FAMart.

Foto: anonimulÎmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, „Povestea unui pierde-vară” – facebook

01
/04
/15

SPECIAL ZIARUL METROPOLIS. Că sunt intimidant de frumoase și copleșitor de talentate este o banalitate. Ele sunt, de fapt, zeițe coborâte printre noi, muritorii. Datorită lor e imposibil să nu iubești filmul francez de ieri sau de azi, cu toate aerele lui de superioritate.

01
/04
/15

Miercuri, 15 aprilie, începând cu ora 19.00, iubitorii de film sunt așteptați la Sala ARCUB cu ocazia celei de-a treia ediții a CineȘoc. În luna aprilie accentul se mută pe cinematografia orientală – filmul lunii este aclamatul Harmony Lessons (2013) regizat de Emir Baigazin, o dramă cu accente poetice care s-a remarcat prin tematica abordată: marginalizarea și efectele acesteia.

31
/03
/15

"Verigheta", de Gabriel Achim, "Cristian", de Doina Ruşti, şi "Dumneavoastră, tu", de Bogdan Theodor Olteanu, se numără printre cele 16 scurtmetraje incluse în secţiunea necompetitivă Short Film Corner, un eveniment dedicat profesioniştilor din cinema la Festivalul de Film de la Cannes.

31
/03
/15

Icon production va lansa joi 2 aprilie, în trei cinematografe din capitală, proiectul inedit “Trei scurtmetraje cu CAI PUTERE în regia lui Daniel Sandu”. În cadrul programului vor fi proiectate producțiile realizate de tânărul regizor Daniel Sandu: “Numărătoarea manuală”, “Vocea a doua”, “Cai Putere”.

31
/03
/15

Filmul "Closer to the Moon", de Nae Caranfil, a fost marele câştigător al galei, după ce a obţinut nouă premii Gopo din 12 nominalizări. Filmul lui Caranfil a mai obţinut, printre altele, trofeele pentru cel mai bun scenariu şi pentru cel mai bun regizor. Prezentăm mai jos lista completă a câştigătorilor.

31
/03
/15

Câștigătorii îi știți: Nae Caranfil și „Closer to the Moon” au obținut cele mai importante premii, inclusiv pentru cel mai bun film, la Gala Gopo 2015. Însă vă propunem câteva frivolități subiective „la cald” din sala Studio a Teatrului Național din București.

30
/03
/15

81 de filme româneşti lansate în cinematografe sau în festivaluri în 2014 au fost luate în considerare pentru nominalizările celei de-a noua ediții a Galei Premiilor Gopo. Evenimentul va avea loc astăzi, începând cu ora 19.00, la Sala Studio a Teatrului Național București. Prezentatorii Galei din acest an sunt actorii Paul Ipate și Diana Cavallioti.

30
/03
/15

Compania Sony a lansat primul trailer al noului film din seria James Bond, intitulat ”Spectre”, rolul celebrului agent 007 fiind jucat de actorul Daniel Craig. În momentul de faţă nu se cunosc multe detalii despre acţiunea filmului. Conform sumarului oficial al intrigii, ”un mesaj criptic” din trecutul lui James Bond îl trimite să descopere o organizaţie sinistră, informează Huffington Post.

29
/03
/15

Regina Maria, într-un reportaj de un minut, realizat în 1934, la castelul Bran. Filmată în timp ce se plimbă prin grădină, îmbrăcată în costum naţional. Sau alături de Stan şi Bran, cei doi cai ai ei. Sau în timp ce îşi face cumpărăturile în piaţa din sat.

29
/03
/15

MARI FILME ROMÂNEȘTI UITATE În „Meandre” (1967), unul dintre cele mai îndrăznețe și inovatoare filme ale cinematografiei române, Mircea Săucan reinventează după propria sensibilitate timpul şi spaţiul.

28
/03
/15

Marți, 31 martie 2015, de la ora 18.00, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru nr.38), va avea loc primul eveniment din seria „ArtIntro”. Invitatul primei întâlniri va fi criticul Andrei Rus, care propune vizionarea filmului Toată lumea din familia noastră, regia Radu Jude. Proiecția va fi urmată de discuții cu publicul despre cum poate fi înțeles filmul și despre modul în care a fost realizat.

27
/03
/15

Ziarul Metropolis, cotidian cultural editat de Teatrul Metropolis din București, împlinește doi ani de existență astăzi, de Ziua Mondială a Teatrului. Zi de zi, publicația a încercat să-și ridice standardul și să ocolească valul de tabloidizare care a afectat chiar și cele mai prestigioase site-uri quality din România.