Imre Kertesz, castigator al premiului Nobel pentru Literatura in 2002, doneaza Berlinului arhivele sale literare
https://www.ziarulmetropolis.ro/imre-kertesz-castigator-al-premiului-nobel-pentru-literatura-in-2002-doneaza-berlinului-arhivele-sale-literare/

Scriitorul maghiar Imre Kertesz, câştigător al premiului Nobel pentru Literatură în 2002, a donat joi Academiei de Arte din Berlin arhivele sale literare, au anunţat autorităţile germane, care consideră că este ‘un gest de încredere şi reconciliere’ din partea supravieţuitorului Holocaustului. ‘Imre Kertesz este în acelaşi timp martor şi voce literară care se opune uitării’, […]

Un articol de Andrada Văsii|16 noiembrie 2012

Scriitorul maghiar Imre Kertesz, câştigător al premiului Nobel pentru Literatură în 2002, a donat joi Academiei de Arte din Berlin arhivele sale literare, au anunţat autorităţile germane, care consideră că este ‘un gest de încredere şi reconciliere’ din partea supravieţuitorului Holocaustului. ‘Imre Kertesz este în acelaşi timp martor şi voce literară care se opune uitării’, a spus într-un comunicat ministrul federal al Culturii, Bernd Neumann, citat de AFP.

‘Este un gest emoţionant de încredere şi reconciliere pe care il face Imre Kertesz, ca supravieţuitor al Holocaustului, donând acestă operă excepţională unei academii din capitala germană’, a adăugat ministrul.

Arhivele literare ale scriitorului, care locuieşte la Berlin, cuprind manuscrise de romane, carnete de note cu schiţe de scrisori şi opere, eseuri şi discursuri, precum şi corespondenţa cu edituri, reviste şi instituţii, potrivit comunicatului.

Imre Kertesz, 83 de ani, s-a născut la Budapesta, într-o familie evreiască. A fost deportat în 1944 la Auschwitz când avea 15 ani, apoi la Buchenwald, şi eliberat în 1945. A scris, printre altele, ‘Fiinţă fără destin’. Opera sa este inspirată din experienţa din lagărele de concentrare, aşa ca şi cele ale italianului Primo Levi, a spaniolului Jorge Semprun sau a americanului Elie Wiesel.

Sursa: Mediafax

05
/03
/24

Pe data de 5 martie se dă startul unui nou apel deschis în cadrul proiectului Share, Tag or Dye, inițiat și coordonat de către Asociația Fotografică Allkimik, în parteneriat cu Asociația Culturală Marginal. Această inițiativă oferă artiștilor din întreaga lume oportunitatea de a-și împărtăși creațiile și de a se implica într-o experiență colectivă de artă

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.

29
/02
/24

Noua producție a Fundației Culturale „Camil Petrescu”, podcastul TEATRUL (DE) AZI, continuă seria dialogurilor cu directorul de imagine și producătorul Zomir Dimovici despre felul în care vedem, citim și percepem teatrul astăzi.