În limba romani nu există cuvânt pentru fericire
https://www.ziarulmetropolis.ro/in-limba-romani-nu-exista-cuvant-pentru-fericire/

Am văzut, la Centrul de Teatru Educaţional Replika, premiera spectacolului ,,Maskar” (care în limba romani înseamnă Între). Piesa e scrisă de Mihaela Michailov, după o amplă documentare în comunităţi de romi din Turnu Măgurele şi Alexandria, în capriciosul judeţ Teleorman.

Un articol de Andrei Crăciun|19 mai 2016

În spectacol joacă doar doi actori: Katia Pascariu şi Viorel Cojanu. Maskar este regizat de Radu Apostol, scenografia e gândită de Gabi Albu, partea video e semnată de Elena Găgeanu, iar muzica de Jak Neumann.

Maskar este parte a unei mişcări de artă angajată care are la Replika un vârf de lance. Replika e un cuib de oameni de bine, care manifestă în contra discriminărilor de orice gen. Maskar se înscrie pe această linie: e un spectacol de teatru militant, fără ca asta să îi scadă din meritele artistice. La Replika nu o singură dată s-a găsit justa măsură între protest şi poveste. Maskar e o cale de mijloc, fără ca asta să însemne o abdicare de la cauza luptei.

Maskar e şi despre istoria romilor, cea pe care nu o cunoaştem, fiindcă nu ne-a fost niciodată povestită, dar pe care ne grăbim să o judecăm. Maskar e despre prejudecăţile noastre, despre gratiile şi graniţele din capul nostru. Maskar e o permanentă lecţie, pentru  cei care au ochi de văzut, urechi de ascultat şi inimă de simţit. Şi avem mare nevoie de Maskar în acest timp tot mai încărcat de ură, în care plutim în derivă înspre anii ’30.

În Maskar, actorii nu doar se joacă, aşa cum e îndeobşte la teatru. Cu adevărat ei se implică în poveste, le pasă. E cu totul altceva. Apoi, talentul lor este bine-cunoscut (nu o dată, Katia Pascariu te conduce, cu delicateţe, dar ferm, înspre lacrimă).

Dar! Deriva de acum se va sfârşi şi ea şi va veni un timp în care munca acestor pionieri va fi mai puţin importantă decât este acum. Binele va învinge, nu are cum să nu învingă, iar noi vom şti atunci că romii au fost robi, pe-aici, adică sclavi, şi vom putea înainta prin istoria vindecată.

Numele lor, spuneam, se vor aminti tot mai rar, aşa e întotdeauna lucrarea timpului, dar munca lor va rămâne. Ideile vor învinge. Şi din tot Maskar-ul vor supravieţui măcar aceste două adevăruri de o forţă fundamentală.

Unu: în limba romani nu există cuvânt pentru fericire.
Doi: farfuriile separă omul de om, dar mămăliga uneşte.

Maskar nu o să ne fie punte, în imediat. Dar cineva trebuia să înceapă. Maskar e un alt foarte bun început.

FOTO: Facebook Maskar

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.

29
/02
/24

Noua producție a Fundației Culturale „Camil Petrescu”, podcastul TEATRUL (DE) AZI, continuă seria dialogurilor cu directorul de imagine și producătorul Zomir Dimovici despre felul în care vedem, citim și percepem teatrul astăzi.

29
/02
/24

Teatrul Masca și grupul de creație sonoră „Immersonic” vă invită la sediul din Bd. Uverturii Nr. 14, la primul eveniment din seria de „sinestesis live / incursiuni în sinele total”, o întâlnire de creație spontană între scriitori (poeți și prozatori) activi pe scena literară românească și artiști sau performeri din domeniul sunetului.

29
/02
/24

Teatrul de Balet Sibiu a programat la începutul lunii martie, la Sala Mare a Centrului Cultural „Ion Besoiu” Sibiu, spectacolul de teatru-dans „Despre noi-About us”, scenariul și regia Beatrice Rancea, coregrafia Dragoș Roșu și Beatrice Rancea. Inspirat de destinul companiei sibiene de balet, spectacolul „Despre noi- About us” se dansează la Teatrul de Balet Sibiu, în data de 02 martie 2024, ora 19:00, și îi are ca invitați speciali pe actorii Naționalului bucureștean, Iuliana Moise și Claudiu Bleonț.