In Memoriam Amos Oz, la Teatrul Evreiesc
https://www.ziarulmetropolis.ro/in-memoriam-amos-oz-la-teatrul-evreiesc/

Teatrul Evreiesc de Stat prezintă pe 3 decembrie, de la ora 16.00, spectacolul-lectură „In Memoriam Amos Oz”, eveniment realizat în parteneriat cu Editura Humanitas Fiction şi Ambasada Israelului în România.

Un articol de Liliana Matei|29 noiembrie 2019

Din distribuția spectacolului fac parte Maia Morgenstern, Dorina Păunescu, Roxana Guttman, Viorica Bantaș, Nicolae Călugărița, Mircea Dragoman, Mircea Drîmbăreanu, Neculai Predica, Viorel Manole și Mihai Prejban.

La eveniment vor fi invitați Denisa Comănescu, Director General al Editurii Humanitas Fiction, și Excelența Sa, domnul David Saranga, Ambasador al Israelului în România.

Amos Oz (1939-2018) este unul dintre cei mai importanți prozatori și eseiști israelieni. S-a născut la Ierusalim, părinții săi fiind originari din Polonia și Rusia. La 15 ani se stabilește în kibbutz-ul Hulda. Urmează cursurile Facultății de Filosofie ale Universității Ebraice din Ierusalim. După succesul internațional al romanului „Soțul meu, Michael”, scriitorul continuă să publice cărți de ficțiune: „Odihnă desăvârșită”, „Cutia neagră”, „Să cunoști o femeie”, „Să nu pronunți: noapte”, „Aceeași mare”, „Poveste despre dragoste și întuneric”, „Rime despre viață și moarte”, „Scene de viață campestră”, „Între prieteni”, „Iuda”. Semnează eseuri literare, culturale și politice, printre cele mai cunoscute fiind „Cum să lecuiești un fanatic” și „Dragi fanatici”. În 2012 publică, împreună cu fiica sa – istoricul Fania Oz-Salzberger, eseul „Evreii și cuvintele”. Opera sa impresionantă, tradusă în peste 40 de limbi, promovează umanitatea, generozitatea și pacea.

Printre cele peste 30 de premii și distincții primite de autor se numără: „Premiul Păcii al Editorilor Germani” (1992), „Premiul Goethe” (2005), „Premiul Grinzane Cavour” (2007), „Premiul Príncipe de Asturias pentru Literatură” (2007), „Premiul Heinrich Heine” (2008) și „Premiul Franz Kafka” (2013).

Intrarea la eveniment va fi liberă, în limita locurilor disponibile!

23
/10
/13

Peste mai puţin de o săptămână, marţi, 29 octombrie (de la ora 19.00), la Sala Radio melomanii din Bucureşti vor avea ocazia să răspundă provocării lansate de tânărul artist român Răzvan Suma, care îi invită la concertul Vă place Brahms?

22
/10
/13

Vineri, 25 octombrie, de la ora 18.30, la împlinirea a 175 de ani de la naşterea compozitorului francez Georges Bizet, Opera Naţională Bucureşti prezintă o reprezentaţie-eveniment a uneia dintre cele mai cunoscute şi îndrăgite opere ale acestuia – Carmen.

22
/10
/13

Printre ultimele noutăţi anunţate în programul FNT 2013se numără spectacolul-prelegere „Respiraţia poeziei'', susţinut de actorul Ion Caramitru în Sala Multimedia a Teatrului Naţional Bucureşti – sâmbătă, 2 noiembrie, de la ora 19.00, dar şi spectacolul-lectură cu piesa câştigătoare a concursului de dramaturgie UNITER 2012, „Nostalgicii călători'' de Liviu Lucaci, în regia lui Vlad Cristache – vineri, 1 noiembrie, de la ora 14.00, în Sala Mică a TNB.

22
/10
/13

CRONICĂ DE TEATRU Una dintre premierele toamnei de la Teatrul Nottara, „Mobilă și durere” este un spectacol ce merită văzut și revăzut pentru a înțelege mesajul tragic atent camuflat sub masca umorului lui Teodor Mazilu. Regizoarea Alice Barb nu se îndepărtează deloc de text, dar îl transpune în lumea contemporană.

22
/10
/13

INTERVIU Toma Enache, jurnalist, poet și regizor, își lansează pe 24 octombrie primul lungmetraj, „Nu sunt faimos, dar sunt aromân”. Producția este o premieră, fiind primul film vorbit în limba aromână. Regizorul spune că a ales să interpreteze rolul principal pentru că a simțit că așa poate transmite ceea ce-și dorește, „într-un ritm mult mai bun și într-un mod autentic”.

22
/10
/13

Aura Corbeanu, directorul executiv al Festivalului Naţional de Teatru (FNT 2013), organizat între 25 octombrie şi 3 noiembrie în Bucureşti, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că bugetul pentru ediţia din acest an a evenimentului este de 2.300.000 de lei.

21
/10
/13

Rezultatul unui concert extraordinar înregistrat în inima Transilvaniei la Opera (Palatul Culturii) din Târgu Mureș albumul „Transylvanian Concert” - al cărui titlu a fost sugerat de chiar directorul celebrei case de discuri ECM Records – se bucură de aplauzele presei mondiale.

21
/10
/13

Ediția din acest an a unui eveniment de amploare, Festivalul de Literatura Timisoara „La Vest de Est / La Est de Vest”, va prilejui publicului timișorean nu doar întâlnirea cu nume de primă mărime ale literaturii contemporane, ci și lecturi în premieră, din volume inedite pentru publicul autohton.