În selecţia contemporană a blogului PLUSDEOFF
https://www.ziarulmetropolis.ro/in-selectia-contemporana-a-blogului-plusdeoff/

Toys este o experienţă teatrală radicală, venită din Los Angeles, unde piesa autoarei Saviana Stănescu a fost pusă în scenă cu două stagiuni în urmă de Gábor Tompa. Acesta a încadrat textul într-o oră, cu o mare economie de cuvinte, un text plin de elipse şi întreruperi. Ca urmare, această sumbră poveste cu zâne nu se pierde în psihologizarea interminabilă a personajelor, cu atât mai puţin în amânarea narcotică a unui final. O concizie rar întâlnită în ziua de azi.

Un articol de Walter Géhin, PLUSDEOFF|21 iulie 2017

Clara trăieşte în Statele Unite, a terminat cursuri superioare şi în curând se va mărita. În mod curios, ea şi-a păstrat jucăriile. Shari vine dintr-o ţară devastată de război. Jucăria ei este o grenadă. Prezenţa lui Shari o destabilizează pe Clara care se cufundă într-un coşmar plin de amintiri refulate, ascunse în straturile cele mai adânci ale sufletului. După o serie de tablouri populate de simboluri şi o estetică trash, imaginile celor două tinere femei (interpretate cu mult angajament de Tünde Skovrán şi Júlia Ubrankovics) devin confuz – ele se amestecă, se unesc, se despart din nou, se juxtapun… Care dintre aceste vieţi trebuia trăită mai bine?

—Walter Géhin, PLUSDEOFF

TOYS / de Saviana Stănescu /

regia Gábor Tompa /

asistent regie Krisztián Balázs /

costume Elisa Benzoni /

sunet şi lumini Gábor Tompa /

cu Tünde Skovrán şi Júlia Ubrankovics.

Foto: Lindsey Mejia.

Festivalul Avignon off 2017 / Théâtre des Halles / sala Chapelle / ora 17.00 / 6–29 iulie, pauză în 10, 17 şi 24 iulie.

Reflexii pe marginea piesei TOYS în regia lui Gábor Tompa

articol publicat aici

Foto: Mihaela Marin

04
/12
/13

În 1983, cu doi ani înainte de moartea lui Octavian Cotescu, Fănuş Neagu îi descria viaţa într-un adevărat poem în proză în care amintea despre marile lui roluri, despre pasiunea pentru teatru şi despre actorii pe care i-a format.

04
/12
/13

Lungmetrajele „Poziţia copilului“, de Călin Peter Netzer, ,,Când se lasă seara peste Bucureşti...", de Corneliu Porumboiu, şi ,,Sunt o babă comunistă", de Stere Gulea, vor fi proiectate, în perioada 10 decembrie - ianuarie 2014, la cea de-a IV-a ediţie a Zilelor Filmului Românesc de la Madrid.

03
/12
/13

MEMORIA CULTURALĂ În 1983, Fănuș Neagu (1932 - 2011) începea o nouă carte, consacrată prietenilor lui, actorii. Revista „Teatrul” publica fragmente din această carte - portrete ale unor actori precum Toma Caragiu, Ilarion Ciobanu, Violeta Andrei, Ovidiu Iuliu Moldovan, George Constantin ș.a.