În selecţia contemporană a blogului PLUSDEOFF
https://www.ziarulmetropolis.ro/in-selectia-contemporana-a-blogului-plusdeoff/

Toys este o experienţă teatrală radicală, venită din Los Angeles, unde piesa autoarei Saviana Stănescu a fost pusă în scenă cu două stagiuni în urmă de Gábor Tompa. Acesta a încadrat textul într-o oră, cu o mare economie de cuvinte, un text plin de elipse şi întreruperi. Ca urmare, această sumbră poveste cu zâne nu se pierde în psihologizarea interminabilă a personajelor, cu atât mai puţin în amânarea narcotică a unui final. O concizie rar întâlnită în ziua de azi.

Un articol de Walter Géhin, PLUSDEOFF|21 iulie 2017

Clara trăieşte în Statele Unite, a terminat cursuri superioare şi în curând se va mărita. În mod curios, ea şi-a păstrat jucăriile. Shari vine dintr-o ţară devastată de război. Jucăria ei este o grenadă. Prezenţa lui Shari o destabilizează pe Clara care se cufundă într-un coşmar plin de amintiri refulate, ascunse în straturile cele mai adânci ale sufletului. După o serie de tablouri populate de simboluri şi o estetică trash, imaginile celor două tinere femei (interpretate cu mult angajament de Tünde Skovrán şi Júlia Ubrankovics) devin confuz – ele se amestecă, se unesc, se despart din nou, se juxtapun… Care dintre aceste vieţi trebuia trăită mai bine?

—Walter Géhin, PLUSDEOFF

TOYS / de Saviana Stănescu /

regia Gábor Tompa /

asistent regie Krisztián Balázs /

costume Elisa Benzoni /

sunet şi lumini Gábor Tompa /

cu Tünde Skovrán şi Júlia Ubrankovics.

Foto: Lindsey Mejia.

Festivalul Avignon off 2017 / Théâtre des Halles / sala Chapelle / ora 17.00 / 6–29 iulie, pauză în 10, 17 şi 24 iulie.

Reflexii pe marginea piesei TOYS în regia lui Gábor Tompa

articol publicat aici

Foto: Mihaela Marin

05
/02
/24

Considerat, de critici, dar și de iubitorii de artă, poate cel mai cunoscut și mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie revine într-o licitație din România cu o lucrare amplă și expresivă.

05
/02
/24

Prima premieră a anului 2024 la Teatrul EXCELSIOR (singurul teatru din București dedicat adolescenților și tinerilor) este spectacolul PTERODACTILI de Nicky Silver, o producție în regia lui Radu Iacoban și scenografia lui Tudor Prodan.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

04
/02
/24

NOU Un singur personaj, în care coabitează două ființe diferite, chiar opuse. Un singur monolog, lung, rostit de doi actori, într-un spectacol nou intrat în portofoliul Teatrului Metropolis, în urma concursului pentru debutanți, “StarT”

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.

02
/02
/24

În perioada 5 – 23 februarie 2024, Elite Art Gallery vă invită la expoziția artistului Leo Dolghier Oleg, „Symbiosis”, curatoriată de istoricul de artă, Felicia Acsinte. În cadrul vernisajului, care va avea loc pe data de 8 februarie, începând cu ora 18:00, expoziția va fi îmbogățită cu un element interactiv și dinamic, prezentat de artistul performer, Alexandru Medinschi, completând astfel călătoria vizuală printr-o experiență captivantă.

02
/02
/24

„Apropo de poveste” este despre poveste, poveștile în care credem cu toții și pe care ne place să le ascultăm. Dar povești reale, din socialul imediat. Proiectul propune un laborator de teatru dedicat tinerilor absolvenți, care combină ateliere pe estetici teatrale neconvenționale (măști, teatru-dans, teatru de animație) cu tematici sociale pentru a produce două producții noi de teatru, inovatoare.