În turneu la TNB, Teatrul Fără Nume* din Chișinău propune o nouă versiune a FURTUNII lui Shakespeare
https://www.ziarulmetropolis.ro/in-turneu-la-tnb-teatrul-fara-nume-din-chisinau-propune-o-noua-versiune-a-furtunii-lui-shakespeare/

În 31 mai 2022, la ora 19.30, sunteţi invitaţi la Sala Studio a TNB la reprezentaţia unică susţinută de Teatrul Fără Nume din Chişinău, cu  FURTUNA de Shakespeare, recentă montare a regizorului Mihai Țărnă, în care  rolul lui Prospero  este interpretat de Vitalie Rusu, actor consacrat al scenelor basarabene.

Un articol de Petre Ivan|12 mai 2022

Actor, regizor de teatru și de film, scenarist, cu un Masterat în regie de teatru  la Institutul de Arte din Chișinău (D.E.A.), completat cu studii de regie de film  la Școala Internațională de Film  din Paris (2001-2002) și un Doctorat  la  Universitatea Charles de Gaulle, Lille 3,  MIHAI ȚĂRNĂ  e stabilit în prezent în Franța,  unde conduce catedra de  „Arta Actorului” la Şcoala Internațională de Film din Paris (E.I.C.A.R.).  Semnează regia a zeci de spectacole de teatru pe scene din Republica Moldova și din Franța, punând în scenă titluri din marea dramaturgie (Shakespeare, Molière, Gogol, Cehov, Eugene Ionesco…) și realizează scurt-metraje și debutează și în lung metraj, ca regizor și/sau scenarist. Anul 2019, când a realizat FURTUNA, este și anul în care a montat „Regele moare’’ de Eugène Ionesco la Teatrul du Gymnase din Paris, Franța (prezentat la Madrid), dar și anul în care semnează cea de-a 40-a regie a unui spectacol din cele două decenii și jumătate de activitate artistică.

În versiunea concepută de regizorul Mihai Țărnă, celebra piesă shakespeariană este o dramă cu elemente de comedie, despre căderea și ridicarea omului, răscumpărarea sufletelor, dar și pierderea lor veșnică. Pe insula lui Prospero se derulează succint istoria shakespeariană a lumii – putere, omor, revoltă, violență, dragoste. Furtuna e drama iluziilor pierdute, a amarei înțelepciuni și a unei fragile, dar îndărătnice speranțe.

Actor de prestigiu al scenei basarabene, Vitalie Rusu a lucrat în calitate de actor şi regizor la Teatrul Muzical-Dramatic „A. S. Puşkin” (astăzi Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”) din Chişinău, fiind și regizor-şef al acestui teatru, din 1985. Între 1999-2003  a fost diplomat la Ambasada Republicii Moldova de la București.  În 1973 i s-a conferit titlul onorific Artist Emerit şi în 1983 – cel de Artist al Poporului. În 2011 Vitalie Rusu a fost distins cu Ordinul Republicii şi în 2013 – cu Premiul Naţional.

În cariera sa de actor,  de peste 50 de ani, a jucat 80 de roluri de teatru şi film: Hlestakov în „Revizorul” de N. V. Gogol, Mercuţio în „Romeo şi Julieta” de William Shakespeare, Alecu – „Iaşii în carnaval” de V. Alecsandri, Gheorghe – „Soacra cu trei nurori” de Ion Creangă, iar acum aveți ocazia să-l vedeți într-unul din cele mai complexe roluri shakespeariene, Prospero din Furtuna !

Biletele pot fi procurate de la Casa de bilete a TNB, precum și online (https://www.mystage.ro/bilete/FURTUNA_-_TFN%20_Chisinau-3218?af=15/#/r=24966).

*Teatrul Fără Nume nu este un teatru lipsit de identitate, nu este un teatru fără rădacină. E o nouă direcție a Teatrului pentru Copii și Tineret care apoi a devenit Teatrul de Revista „Ginta Latină’’. Deci, TFN vine ca o continuitate și dezvoltare a unei tradiții teatrale. Prin această schimbare, teatrul a vrut să-și ofere șansa la o nouă viață și o nouă modalitate de exprimare și comunicare cu spectatorul.

Furtuna
de William Shakespeare

prezentat de: TFN. Chișinău
Regie:Mihai Țărnă
Asistent regie:Larisa Dascăl
Costume:Inga Botnariuc
Compoziție muzicală:Alexandru Dicusar
Lumini:Eduard Chiperco
Sunet:Vlad Vascan
Colaborare artistică:Valentina Vidrașcu
Regia tehnică:Victor Zburliuc

Distribuție
Prospero:   Vitalie Rusu
Miranda:    Ilinca Melnic
Ferdinand: Bogdan Bâtlan
Ariel: Silviu Boinceanu,  Corina Rotaru
Caliban:     Nicu Țărnă
Stephano:  Marius-Cătălin Tulum
Trinculo:     Petru Dragancea
Alonso:      Valentin Munteanu
Antonio:     Ion Munteanu
Gonzalo:    Anatol Burlacu
Adrian:      Felix Podborski
Sebastian:  Ion Rotaru
Sycorax:    Victoria Țurcanu
Furtunile:   Victoria Țurcanu, Larisa Dascăl, Antonia Calancea, Cristina Lungu

05
/12
/23

EVENIMENT Deschisă din 1 decembrie la Muzeul Național de Artă al României, expoziția „Victor Brauner. Între oniric și ocult” dezvăluie arta de dincolo de granițe și formule a celebrului artist originar din România.

05
/12
/23

Cu emoție, bucurie și multă speranță, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L. Caragiale” dorește să comunice publicului una din cele mai importante victorii obținute în instanță, legată de însăși identitatea sa instituțională: redobândirea dreptului de administrare asupra Studioului de Teatru Casandra.

05
/12
/23

Dacă printre dorințele pe care vi le stabiliți pentru Noul An se numără mai multe momente de relaxare și seri petrecute cu cei dragi ascultând muzică bună, atunci o idee perfectă ar fi noile abonamente sau bilete la Sala Radio, pentru concertele din perioada ianuarie-martie 2024!

04
/12
/23

Musicalul Hedwig and the Angry Inch, în regia lui Răzvan Mazilu, producţie a Teatrului Stela Popescu, se va juca pentru prima oară pe scena Teatrului Odeon, Sala Majestic, pe 6 decembrie, ora 19.00, în distribuţia Hedwig – Lucian Ionescu, Yitzhak – Ana Maria Ivan, band-ul “The Angry Inch” Johnny Bica (pian) Irina Cărămizaru și Cristina Danu (backing vocal), Andrei Paraschiv (percuție), Ciprian Pop (chitară), Vlad Vedeș (chitară bas).

04
/12
/23

Cu Maya și Elfie - o poveste de Crăciun, în regia şi coregrafia Ioanei Macarie, Teatrul Stela Popescu readuce pe scenă magia lunii decembrie la Sala Mică a Palatului Naţional al Copiilor pe 9 decembrie, cu două reprezentaţii la orele 10 şi 11,30 şi la Sala Mare a Palatului Naţional al Copiilor pe 13 decembrie.

04
/12
/23

Bogdan Mihai Simion, artist, culegător de muzică tradițională și lăutar, unul dintre ultimii cântăreți la cobză din România și realizatoarea Radio România Cultural, Maria Balabaș, cunoscută în special pentru conceptul original al emisiunii Dimineața Crossover, vă invită, din 18 decembrie, de la ora 14.00,  la Radio România Cultural, într-o lume cu personajele arhetipale din societatea secolelor trecute, căutând conexiuni cu lumea contemporană.

04
/12
/23

Începutul lunii decembrie aduce primele concerte din turneul de lansare al noilor albume Alternativ Quartet — Deocamdată suntem / Departe de solstiţiu. Acestea vor avea loc pe 5 decembrie la Muzeul Naţional de Artă al României din Bucureşti, pe 8 decembrie la Palatul Culturii din Iaşi, şi pe 14 decembrie la Casa Tranzit din Cluj-Napoca.

04
/12
/23

Turneul Național ”Duelul Viorilor” a început cu un concert sold out la Ateneul Român din București. În fața unei săli arhipline, violoniștii Liviu Prunaru, din echipa Stradivari și Gabriel Croitoru, din echipa Guarneri, arbitrați de pianistul Horia Mihail, au susținut sâmbătă, 3 decembrie, prima rundă din Duelul Viorilor.

04
/12
/23

Începutul ultimei luni a anului aduce pe scena operei din București un spectacol al Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess” (DescOperă La Traviata), conferințele operei (Scena Gândirii îl va avea ca invitat pe președintele Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop), două titluri de operă (La Traviata de Giuseppe Verdi și Lohengrin de Richard Wagner) și un balet (Spărgătorul de nuci de Piotr Ilici Ceaikovski).

01
/12
/23

La sfârșit de an, Teatrul Metropolis vă propune spectacole-cadouri memorabile, multe deja consacrate, câteva noi și proaspete – toate, povești care sperăm că vă vor oferi experiența unor seri de poveste în cele două săli din strada Mihai Eminescu 89.