În turneu la TNB, Teatrul Fără Nume* din Chișinău propune o nouă versiune a FURTUNII lui Shakespeare
https://www.ziarulmetropolis.ro/in-turneu-la-tnb-teatrul-fara-nume-din-chisinau-propune-o-noua-versiune-a-furtunii-lui-shakespeare/

În 31 mai 2022, la ora 19.30, sunteţi invitaţi la Sala Studio a TNB la reprezentaţia unică susţinută de Teatrul Fără Nume din Chişinău, cu  FURTUNA de Shakespeare, recentă montare a regizorului Mihai Țărnă, în care  rolul lui Prospero  este interpretat de Vitalie Rusu, actor consacrat al scenelor basarabene.

Un articol de Petre Ivan|12 mai 2022

Actor, regizor de teatru și de film, scenarist, cu un Masterat în regie de teatru  la Institutul de Arte din Chișinău (D.E.A.), completat cu studii de regie de film  la Școala Internațională de Film  din Paris (2001-2002) și un Doctorat  la  Universitatea Charles de Gaulle, Lille 3,  MIHAI ȚĂRNĂ  e stabilit în prezent în Franța,  unde conduce catedra de  „Arta Actorului” la Şcoala Internațională de Film din Paris (E.I.C.A.R.).  Semnează regia a zeci de spectacole de teatru pe scene din Republica Moldova și din Franța, punând în scenă titluri din marea dramaturgie (Shakespeare, Molière, Gogol, Cehov, Eugene Ionesco…) și realizează scurt-metraje și debutează și în lung metraj, ca regizor și/sau scenarist. Anul 2019, când a realizat FURTUNA, este și anul în care a montat „Regele moare’’ de Eugène Ionesco la Teatrul du Gymnase din Paris, Franța (prezentat la Madrid), dar și anul în care semnează cea de-a 40-a regie a unui spectacol din cele două decenii și jumătate de activitate artistică.

În versiunea concepută de regizorul Mihai Țărnă, celebra piesă shakespeariană este o dramă cu elemente de comedie, despre căderea și ridicarea omului, răscumpărarea sufletelor, dar și pierderea lor veșnică. Pe insula lui Prospero se derulează succint istoria shakespeariană a lumii – putere, omor, revoltă, violență, dragoste. Furtuna e drama iluziilor pierdute, a amarei înțelepciuni și a unei fragile, dar îndărătnice speranțe.

Actor de prestigiu al scenei basarabene, Vitalie Rusu a lucrat în calitate de actor şi regizor la Teatrul Muzical-Dramatic „A. S. Puşkin” (astăzi Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”) din Chişinău, fiind și regizor-şef al acestui teatru, din 1985. Între 1999-2003  a fost diplomat la Ambasada Republicii Moldova de la București.  În 1973 i s-a conferit titlul onorific Artist Emerit şi în 1983 – cel de Artist al Poporului. În 2011 Vitalie Rusu a fost distins cu Ordinul Republicii şi în 2013 – cu Premiul Naţional.

În cariera sa de actor,  de peste 50 de ani, a jucat 80 de roluri de teatru şi film: Hlestakov în „Revizorul” de N. V. Gogol, Mercuţio în „Romeo şi Julieta” de William Shakespeare, Alecu – „Iaşii în carnaval” de V. Alecsandri, Gheorghe – „Soacra cu trei nurori” de Ion Creangă, iar acum aveți ocazia să-l vedeți într-unul din cele mai complexe roluri shakespeariene, Prospero din Furtuna !

Biletele pot fi procurate de la Casa de bilete a TNB, precum și online (https://www.mystage.ro/bilete/FURTUNA_-_TFN%20_Chisinau-3218?af=15/#/r=24966).

*Teatrul Fără Nume nu este un teatru lipsit de identitate, nu este un teatru fără rădacină. E o nouă direcție a Teatrului pentru Copii și Tineret care apoi a devenit Teatrul de Revista „Ginta Latină’’. Deci, TFN vine ca o continuitate și dezvoltare a unei tradiții teatrale. Prin această schimbare, teatrul a vrut să-și ofere șansa la o nouă viață și o nouă modalitate de exprimare și comunicare cu spectatorul.

Furtuna
de William Shakespeare

prezentat de: TFN. Chișinău
Regie:Mihai Țărnă
Asistent regie:Larisa Dascăl
Costume:Inga Botnariuc
Compoziție muzicală:Alexandru Dicusar
Lumini:Eduard Chiperco
Sunet:Vlad Vascan
Colaborare artistică:Valentina Vidrașcu
Regia tehnică:Victor Zburliuc

Distribuție
Prospero:   Vitalie Rusu
Miranda:    Ilinca Melnic
Ferdinand: Bogdan Bâtlan
Ariel: Silviu Boinceanu,  Corina Rotaru
Caliban:     Nicu Țărnă
Stephano:  Marius-Cătălin Tulum
Trinculo:     Petru Dragancea
Alonso:      Valentin Munteanu
Antonio:     Ion Munteanu
Gonzalo:    Anatol Burlacu
Adrian:      Felix Podborski
Sebastian:  Ion Rotaru
Sycorax:    Victoria Țurcanu
Furtunile:   Victoria Țurcanu, Larisa Dascăl, Antonia Calancea, Cristina Lungu

26
/07
/23

O actriță care vorbește despre frică și despre lupta cu ea, despre șoapte timbrate și despre organul ei preferat de gândire: inima, într-un interviu sub formă de alfabet care o deslușește delicat și în profunzime: Antoaneta Cojocaru.

25
/07
/23

Pregătirile pentru Analogue Festival 2023 sunt în toi. Peste exact o lună, pe 25 august, pe platoul Făget de lângă Mioveni, vom da startul celei de-a doua ediții a festivalului, care propune publicului evadarea în natură și muzică. Anul acesta, pe lângă deja mult-așteptatele ridicări cu balonul cu aer cald sau activările-surpriză ale sponsorilor și partenerilor, organizatorii și-au propus să transforme locul într-un uriaș board game.

25
/07
/23

Această ediție a revistei Teatrul azi și-a dedicat accentele unui univers special al scenei: teatrul de animație, privit ca un act artistic mereu în transformare, în expansiune, nuanțat cultural, ideatic și estetic. Fiind o primă abordare amplă a acestei zone artistice în paginile revistei, coordonatorii acestui dosar, criticii de teatru Irina Zlotea și Octavian Szalad au ales să păstreze un profil general, dedicat actualității teatrului de păpuși și marionete din România și din lume.

25
/07
/23

De azi și până duminică, pe 30 iulie, poposește în Parcul Tăbăcăriei din Constanța, lângă Țara Piticilor, caravana Filme în aer liber și aduce publicului constănțean 6 proiecții în aer liber ale unor filme de Oscar, dar și spectacole de magie, percuție și pantomimă la care intrarea este liberă. Mai multe detalii se găsesc pe Facebook și pe https://filminaerliber.ro/.

25
/07
/23

Joi, 27 iulie, începe cea de-a IX-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Ariel Vâlcea Fest, care pentru 4 zile transformă orașul într-un centru performativ ce adună trupe de teatru, regizori și actori veniți din toate colțurile țării dar și din afara României. Festivalul aduce în Râmnicu Vâlcea nume sonore din lumea teatrului, precum Maia Morgenstern, Marius Bodochi, Claudiu Bleonț, Anca Sigartău, Cristi Martin și mulți alții.

25
/07
/23

Pe 19 iulie, sute de vedete din România au fost prezente la avanpremiera de gală a filmului Barbie distribuit la nivel național de Vertical Entertainment, producție care a pictat întreaga lume în roz. Evenimentul a avut loc la Cineplexx din Băneasa Shopping City și a adus o mică parte din Lumea Barbie, spre încântarea celor prezenți.

23
/07
/23

Explorată, reconstruită din amintiri și închipuiri vârsta de aur rămâne un timp la care te întorci în gând, ca să scapi de prezent. Dar și ca să-l înțelegi. O invitație în copilăria scriitorului portughez, recompensat în 1998 cu Premiul Nobel pentru Literatură.

21
/07
/23

VIAȚA SECRETĂ A TABLOURILOR Ziarul Metropolis vă invită la mici incursiuni în existenţa nevăzută, uitată sau ignorată a imaginilor care ne fascinează. Unele au schimbat istoria artei, altele au rămas ascunse printre poveşti.