Încep înscrierile pentru a V-a ediție a Bursei Alex. Leo Șerban
https://www.ziarulmetropolis.ro/incep-inscrierile-pentru-a-v-a-editie-a-bursei-alex-leo-serban/

Festivalul Internaţional de Film Transilvania, ajuns anul acesta la ediţia cu numărul 18, deschide perioada de înscrieri pentru Bursa Alex. Leo Șerban.

Un articol de Liliana Matei|19 februarie 2019

Inițiativa, menită să promoveze spiritul libertății de expresie, al profesionalismului și al rigorii intelectuale, va avea ca premiu principal o bursă în valoare de 2500 de euro, oferită în parteneriat cu Conceptual Lab.

Bursa Alex. Leo Șerban a fost inițiată de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Romanian Film Initiative și a fost acordată pentru prima dată în 2012, la Festivalul Internațional de Film Transilvania, în memoria celui mai important critic de film român al ultimelor două decenii și, totodată, un prieten drag al festivalului, Alex. Leo Șerban. Dacă la primele trei ediții bursa era adresată exclusiv tinerilor jurnaliști și critici de film, începând din 2018 inițiativa se adresează deopotrivă regizorilor și scenariștilor.

Condiția principală pentru înscrierea la cea de-a cincea ediție a Bursei este vârsta maximă de 35 de ani. Până pe 25 martie, criticii, regizorii sau scenariștii trebuie să trimită CV-urile, scrisorile de motivație și descrierile unor proiecte aflate în lucru. Câștigătorul va fi premiat în cadrul celei de-a 18-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania. Totodată, TIFF își propune să sprijine dezvoltarea și realizarea proiectului la care lucrează viitorul bursier, în cadrul programelor specifice pe care le derulează.

Cineaștii care îndeplinesc condiția unică se pot înscrie prin completarea formularului disponibil aici.

Când ești la început cu un proiect, un premiu ca acesta e ca o validare extrem de prețioasă. Contează foarte mult să fii încurajat în mod public într-un mediu profesional atât de fain cum e festivalul TIFF”, subliniază Eliza Zdru, câștigătoarea Bursei Alex. Leo Șerban în 2018. Premiul în valoare de 2.500 de euro a ajutat-o pe tânăra cineastă să încheie cu succes perioada de cercetare și să înceapă filmările propriu zise la documentarul Lecția. ,,Mă aflu acum în plin proces de producție și sper ca filmul să fie gata până la începutul anului viitor”, anunță regizoarea.

La fel ca în cazul ediției anterioare, o Mențiune specială va fi acordată și în acest an unui actor român sub 35 de ani ce s-a remarcat printr-un evoluție notabilă într-un scurtmetraj sau lungmetraj care a avut premiera în 2018. Lista scurtă a celor propuși pentru această mențiune va fi comunicată, în curând, pe www.tiff.ro. Premiul în valoare de 1.000 de euro, oferit în parteneriat de Conceptual Lab și TIFF, va fi decernat în cadrul Galei de închidere a festivalului. În cadrul ediției din 2018, Mircea Postelnicu a fost premiat pentru rolul interpretat în Ana, Mon Amour (r. Călin Peter Netzer).

Ediția cu numărul cinci a Bursei Alex. Leo Șerban este posibilă datorită parteneriatului cu Conceptual Lab, un proiect al Asociației Identitate Culturală Contemporană. În 2017, Conceptual Lab a oferit Premiul pentru Cea mai bună interpretare și a avut o implicare considerabilă în dezvoltarea secțiunii InfiniTIFF – zona experimentală dedicată noilor forme de storytelling.

Detalii pe: www.tiff.ro | FB: TransilvaniaIFF | Twitter: TIFFRomania | Instagram

04
/10
/21

Până la 14 octombrie, în cadrul Cineclubului One World Romania, pot fi vizionate gratuit pe site-ul Sahia Vintage câteva din filmele documentare, aflate la granița dintre funcția utilitară și vena experimentală, ale lui Mircea Săucan, dar și ale lui Radu Gabrea, Tudor Eliad sau Sergiu Nicolaescu.

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.