Începe! Cannes 2018
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-cannes-2018/

Cea de-a 71-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes (8-19 mai 2018), unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice ale anului, începe în această seară. În competiţia pentru Palme d’Or, care va fi decernat la 19 mai, intră 21 de filme, juriul fiind prezidat de actriţa australiană Cate Blanchett.

Un articol de Petre Ivan|8 mai 2018

 

În deschiderea festivalului va rula filmul ”Everybody Knows” (Todos lo saben), thriller psihologic regizat de iranianul Asghar Farhadi şi avându-i în prim-plan pe actorii spanioli Javier Bardem şi Penelope Cruz.Un alt film iranian din competiție este “Three Faces” regizat de Jafar Panahi.

Pentru trofeul Palme d’Or se vor mai lupta americanii Spike Lee cu BlacKKKlansman şi David Robert Mitchell cu Under the Silver Lake, italienii Matteo Garrone cu Dogman şi Alice Rohrwacher cu Lazzaro Felice, japonezii Ryusuke Hamagushi cu Netemo Sametemo şi Hirokazu Kore-eda cu Shoplifters, dar și filmul mexicanului Yann Gonzalez, Un couteau dans le coeur.

Din Franța participă anul acesta în competiţia oficială Stéphane Brizé cu En guerre, Eva Husson Les Filles du soleil, Christophe Honoré cu Plaire, aimer et courir vite şi Jean-Luc Godard cu eseul cinematografic Le Livre d’image.

Pe lista celorlalţi pretendenţi la Palme d’or se mai află libaneza Nadine Labaki cu Capharnaüm, chinezul Jia Zhang-ke cu Ash Is Purest White, egipteanul Abou Bakr Shawky cu Yomeddine şi sud-coreanul Lee Chang-dong cu Zimna Wojna.

Din Europa de Est au fost selectați rusul Kiril Serebrennikov cu Leto, kazakhul Serghei Dvorţevoi cu Ayka, polonezul Pawel Pawlikowski cu Cold War și turcul Nuri Bilge Ceylan, care revine pe Croazetă cu Părul sălbatic.

Festivalul se va încheia cu proiecţia filmului The man who killed Don Quixote, la care reputatul regizor american Terry Gilliam lucrează de două decenii.

Românii de la Cannes 2018

Regizoarea de origine română Marta Bergman va participa cu primul său lungmetraj de ficţiune, ”Seule a mon mariage”, coproducţie franco-belgiană, în cadrul secţiunii paralele ACID, în timp ce scurtmetrajul ”Albastru şi roşu, în proporţii egale”, realizat de Georgiana Moldoveanu, este prezent în selecţia oficială Cinefondation.

Alte trei scurtmetraje româneşti vor fi prezente în cadrul selecţiei “Short Film Corner”: ”A long story short”, de Andrei Olănescu, ”Pharmacia erotica”, realizat de Gheorghe Preda şi filmul ”John 746” al Anei Vijdea.

Cristian Mungiu patronează, la invitaţia Institutului francez, cea de-a zecea ediţie a programului “La Fabrique Cinema” care susţine cineaştii şi producătorii ţărilor emergente.

Foto: Cannes 2018 ,Cate Blanchett – festival-cannes.com

20
/12
/22

Echipa care a creat „România Sălbatică”, cel mai mare proiect de film documentar dedicat naturii din țara noastră, face un cadou tuturor iubitorilor de natură înainte de sărbătorile de iarnă: acces gratuit la povestea din spatele realizării documentarului laureat anul acesta cu 3 premii Gopo (Cel mai bun documentar, Cea mai bună muzică originală, Cel mai bun sunet).

19
/12
/22

Colinde, documentare şi concerte extraordinare, transmisiuni în direct de la Vatican și Catedrala Sfântul Iosif, filme și ediții speciale ale emisiunilor consacrate se regăsesc în grila de Crăciun a TVR2 pentru întreaga familie.

19
/12
/22

Filmul de acțiune „Vulturul de Fier II/ Iron Eagle II”, regizat de Sidney J. Furie, va fi difuzat de Warner TV în prima lună a anului viitor. Lungmetrajul va putea fi urmărit la Warner TV pe 27 ianuarie, de la ora 21:00.

19
/12
/22

Bucurie, linişte în suflet, pace, colinde, daruri şi oameni dragi. Mai presus de toate, oameni dragi. Astfel ne dorim cu toţii să întâmpinăm Naşterea Domnului. Cel mai frumos Crăciun e întotdeauna petrecut împreună, în atmosfera caldă de acasă. De acest Crăciun, TVR 1 ne arată că şi cei mai Izolaţi în România au Oameni alături în zi de sărbătoare; că putem fi „diferiţi şi totuşi asumaţi întru Hristos" – ortodocşi şi catolici, în Bucuria credinţei; că generaţii diferite de artişti trăiesc, O dată-n viaţă, emoţia unor întâlniri inedite.

14
/12
/22

O carte fundamentală de teorie a filmului, "Ce este cinematograful?", de André Bazin, a apărut în sfârşit integral în limba română, într-un parteneriat între editurile Polirom şi UNATC Press şi sub coordonarea criticului şi profesorului Andrei Gorzo. O lectură obligatorie.

29
/11
/22

Cinematografia română se pregăteşte să celebreze în 2023 o sută de ani de la naşterea lui Ion Popescu Gopo, printr-o serie de retrospective cu filmele celebrului cineast, prin expoziţii cu desenele şi afişele operelor sale şi prin lansări de carte.

28
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Sunt mari cineaşti la ale căror filme te uiţi pentru a vedea cu ce vin nou şi cum se reinventează (sau dacă reuşesc asta). Şi sunt mari cineaşti care nu mai au nimic de demonstrat şi pe ale căror noi filme le cauţi pentru a regăsi un stil şi un univers artistic care îţi sunt familiare şi în care ştii că te vei simţi confortabil.

15
/11
/22

Ambasada Republicii Cuba în România și Institutul Cervantes din București organizează „Zilele culturii cubaneze la București”, în perioada 21-25 noiembrie.