Începe Divan Film Festival 2018
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-divan-film-festival-2018-filme-balcanice-senzationale-concerte-electrizante-teatru-si-demonstratii-culinare-de-poveste/

Festivalul dedicat cinematografiei şi bucătăriei balcanice – Divan Film Festival – începe în forţă la Craiova, vineri, 24 august. 13 filme în avanpremieră naţională, concerte cu zvâc şi demonstraţii culinare însoţite de poveşti se regăsesc în program, reunite sub tema „Balcanii visează”.

Un articol de Liliana Matei|24 august 2018

Divan Film Festival are loc în perioada 24 – 26 august la Craiova (Inspire Cinema și Teatrul de Vară din Parcul Romanescu) și între 27 august – 1 septembrie în Port Cultural Cetate.

Ediția 2018 a Divan Film Festival începe vineri, 24 august, la Teatrul de Vară din Craiova, cu un show plin de energie al formației transilvănene care combină teatrul, muzica și poveștile: sZempöl Offchestra. Vioară, trompetă, tobe, bass, și instrumente electronice sunt ingredientele cu care sZempöl Offchestra (foto) vin la Divan Film Festival pentru un performance electrizant.

Kazim Öz, autorul unui demers cinematografic extrem de curajos în Turcia zilelor noastre, vine la Divan FF cu cel mai recent film al său. “Zer” , filmul care va deschide cea de-a 9-a ediție a festivalului, tratează cu sensibilitate un episod sângeros din istoria acestei țări, pe care establishmentul dorește cu orice preț să îl dea uitării: masacrul turc asupra etnicilor kurzi de la Dersim. La finalul proiecției de la Teatrul de Vară din Parcul Romanescu, regizorul Kazim Öz va participa la o sesiune Q & A.

Un eveniment special din cadrul festivalului îl constituie proiecția filmului de referință al lui Stere Gulea, “Moromeții”, unde va rula și un fragment de 15 minute din cel mai așteptat film al anului, “Moromeții 2”. Horațiu Mălăele și Iosif Paștină, actorii care dau viață personajelor lui Ilie și Niculaie Moromete în noul film, vor participa la proiecție.

Parteneriatul cu Festivalul de Teatru Tânăr Ideo – Ides aduce anul acesta la Divan FF o poveste de dragoste neconvențională, plină de evenimente tragi-comice: “Semne de bună purtare”, un spectacol oferit de Trupa AS din București, duminică, 26 august, ora 19.30, la Teatrul Național “Marin Sorescu”, Sala Studio, Craiova.

De luni, 27 august, până sâmbătă, 1 septembrie, Divan Film Festival continuă pe malul Dunării, în Port Cultural Cetate, cu producții inedite precum SF-ul sârbesc “Ederlezi: Ascensiunea” / “Ederlezi Rising” (r. Lazar Bodroza), care o are ca protagonistă pe celebra actriță Stoya, avanpremiera națională a primei părți din trilogia lui Florin Șerban, “Dragoste 1: Câine”, la care va participa actorul Valeriu Andriuță, sau filme recent premiate cum este “Aga” (r. Milko Lazarov, premiul cel mare la festivalul de la Sarajevo).

Demonstrațiile culinare sunt oferite de gazda festivalului, Mircea Dinescu și invitații săi, și sunt introduse prin povești fascinante de către istoricul culinar Cosmin Dragomir.

Aida și Noi invită la dans spectatorii din Port Cultural Cetate cu un mix irezistibil de glam disco și folclor balcanic, în timp ce Mambo Siria vine c-o ofertă irezistibilă ultima seară a festivalului: versuri deocheate pe muzică lăutărească din zona Olteniei.

Divan Film Festival va avea loc în perioada 24 – 26 august în Craiova, la Inspire Cinema și Teatrul de Vară din Parcul Romanescu, și 27 august – 1 septembrie în Port Cultural Cetate. Intrarea la evenimentele Divan FF este liberă.

Mai multe detalii despre Divan Film Festival sunt disponibile pe site.

Divan Film Festival este un proiect cultural co-organizat de Fundația pentru Poezie “Mircea Dinescu” și Casa de Cultură “Traian Demetrescu”, Craiova, susținut de Centrul Național al Cinematografiei, Consiliul Județean Dolj și Primăria Craiova, în parteneriat cu Institutul Cultural Român și Uniunea Cineaștilor din România.

05
/02
/15

CRONICĂ DE FILM Câştigător în 2014 al Premiului Gopo pentru cel mai bun documentar, „Experimentul Bucureşti” este un experiment cinematografic despre un posibil experiment social imaginat pentru a atrage atenţia asupra unui experiment istoric dureros, Fenomenul Piteşti.

05
/02
/15

Șase proiecții pentru public și presa internațională vor aduce povestea procurorului Cristian Panait, cea care a inspirat scenariul filmului De ce eu?, în regia lui Tudor Giurgiu, peste hotare, la Festivalul Internațional de Film de la Berlin. Evenimentul începe astăzi, 5 februarie, și se va încheia pe 15 februarie, cel de-al treilea lungmetraj al lui Tudor Giurgiu fiind inclus în secțiunea Panorama Special.

04
/02
/15

Realizat după întâmplări reale şi având opt nominalizări la Premiile Oscar, „The Imitation Game” (Jocul Codurilor) prezintă povestea lui Alan Turing (Benedict Cumberbatch), matematician, criptanalist şi erou de război, pionier al tehnologiei moderne a calculatoarelor. Alături de un grup restrâns de specialişti, el a reuşit spargerea unui cod aşa-numit „de nespart” al maşinăriei Enigma a Germaniei, în al Doilea Război Mondial. 

03
/02
/15

Deși pare un scenariu apocaliptic, de fapt este vorba despre premiera filmului “Orașul câinilor”/ “White God”, câștigătorul Marelui Premiu al secțiunii Un Certain Regard la Cannes și propunerea Ungariei la Premiile Oscar 2015, în regia lui Kornél Mundruczó.

02
/02
/15

Lucian Boicu, un român stabilit în Canada, a lucrat la efectele vizuale ale filmului "American Sniper", de Clint Eastwood, un lungmetraj nominalizat la şase premii Oscar şi inspirat din povestea adevărată a lunetistului Chris Kyle.

02
/02
/15

Filmul românesc de scurtmetraj este prezent și anul acesta la Festivalul de Film de la Clermont-Ferrand (30 ianuarie – 7 februarie 2015) prin intermediul Asociației ESTE’N’EST, care organizează pentru a șaptea oară consecutiv standul românesc din cadrul marketului festivalului, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

02
/02
/15

În filmul "Chuck Norris vs. Communism", de Ilinca Călugăreanu, peliculă selectată în secţiunea competiţională World Cinema Documentary, la cea de-a 31-a ediţie a Festivalului Sundance, o generaţie întreagă se îndrăgosteşte de film, în epoca Războului Rece, scrie prestigioasa publicaţie IndieWire.

30
/01
/15

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „O lacrimă de fată” (1980), regizat de Iosif Demian, este unul dintre cele mai originale filme româneşti realizate în timpul comunismului, polemizând prin stilul său modern şi energic cu falsitatea care caracteriza cinematografia oficială a vremii.

29
/01
/15

Tenorul spaniol Placido Domingo va interpreta rolul principal în opera "Gianni Schicchi", de Giacomo Puccini, care va fi montată de Woody Allen pentru a marca, în această toamnă, cea de-a 30-a aniversare a Operei din Los Angeles.