Începe Festivalul Național de Teatru!
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-festivalul-national-de-teatru/

Cea de-a 26-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru (21-30 octombrie), dedicată artistei Miriam Răducanu, îşi deschide porţile pe 21 octombrie, de la ora 18:00, în foaierul Sălii Mari a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, cu vernisajul expoziţiei-document dedicate marelui dansator şi coregraf Gigi Căciuleanu. Iar de la ora 19.00, la Teatrul Naţional din Bucureşti, va fi prezentat spectacolul „Un minut de dans sau Uf!!!” al coregrafului.

Un articol de Liliana Matei|21 octombrie 2016

Tot în această seară, cât și mâine, coregraful Angelin Preljocaj aduce la Teatrul Național din București cel mai nou spectacol al său, „La Fresque” („Fresca” – foto), pe care îl putem vedea astfel la doar o lună după premiera din Franţa.

Printre invitații străini din acest an o regăsim și pe celebra coregrafă americană stabilită la Paris Carolyn Carlson, care prezintă în FNT spectacolele „Now” („Acum”) și „Short Stories” („Scurte povestiri”). Iar în ultimele zile de FNT publicul va putea vedea un grandios spectacol rusesc – „Livada de vișini”, în regia faimosului Lev Dodin.

În selecția spectacolelor românești din acest an veți descoperi cele mai importante titluri ale momentului, printre care se numără și „A douăsprezecea noapte”, montat de Victor Ioan Frunză la Teatrul Metropolis din București, sau „Efectul razelor gamma asupra crăițelor lunatice”, spectacolul Teatrului Metropolis a cărui distribuție o include pe actrița Oana Pellea.

Un maraton al evenimentelor

Între evenimentele speciale ale acestei ediţii de FNT, iată și două valoroase workshop-uri, susţinute de nume cunoscute, precum Carolyn Carlson, Michael Pennington şi Ion Caramitru.

immersion-laurent-philippe

Carolyn Carlson, fotografie de Laurent Philippe

Începând din cea de-a doua zi a Festivalului Naţional de Teatru, între 22 – 25 octombrie, la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti va avea loc un workshop susţinut de actorul şi regizorul britanic Michael Pennington, împreună cu Ion Caramitru, având ca temă monologurile shakespeariene. În timp ce coregrafa Carolyn Carlson va susţine, timp de trei zile, un Masterclass dedicat actorilor-dansatori, coregrafilor şi balerinilor din România.

Festivalul Naţional de Teatru oferă publicului interesat și o serie de evenimente expoziţionale de impact care, făcând apel la memorie, dezvăluie faţete noi, proaspete, neştiute ale marilor artişti de lângă noi. Cele cinci expoziţii pe care Festivalul le oferă, pe parcursul celor zece zile de desfăşurare, iubitorilor de teatru au fost curatoriate de Irina Tapalagă – director de imagine al FNT, și vor putea fi văzute la Muzeul Naţional de Artă al României, două foaiere ale Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, Teatrul ACT şi Galeria Kube Musette.

Spaţiul supradimensionat, de marmură albă al foaierului Sălii Mari a Teatrului Naţional găzduieşte expoziţia de fotografie, grafică şi video Căciuleanu.

În foaierul Sălii Studio a TNB şi având ca suport peretele de cărămidă, roşu englez, va putea fi văzută expoziţia Oanei Maria Cajal, „Shakespeare ad infinitum”. Picto-colajele, cum îşi denumeşte artista operele, sunt puse în valoare de jocul grafic al cărămizii.

Kube Musette, o galerie şic de pe Calea Victoriei, aruncă privitorul în altă lume, modernist minimalistă: spaţiu cubic, alb, cu perete cortină de sticlă, clar, simplu, linii curate. Galeria este gazda expoziţiei dedicate actorului Marcel Iureş – „Atitudini”.

Teatrul Act împlineşte anul acesta 18 ani. În foaierul său, gândit în stil avangardist, se află o expoziţie de afişe ale celor mai bune spectacole jucate de-a lungul timpului pe scena celui dintâi teatru independent al României.

Muzeul Naţional de Artă al României completează diversitatea de spaţii expoziţionale ale Festivalului cu o instalaţie a scenografului Dragoş Buhagiar, o întâlnire a contrastelor. „Transmutaţii” este numele expoziţiei în care obiectele sunt cu mult mai mult decât nişte obiecte.

Cele cinci expoziţii FNT vor fi deschise marelui public pe întreaga durată a Festivalului Naţional de Teatru, între 21 şi 30 octombrie.

Lansările de carte reprezintă şi de această dată un centru de greutate important al întregului complex de manifestări. Se vor lansa 16 volume de carte dedicată artelor sceneieseuri, monografii, albume, studii sau antologii – semnate de nume sonore aparţinând breslei teatrale: George Banu, Gigi Căciuleanu, Oltiţa Cîntec, Călin Ciobotari, Emilia David, Maria Delgado, David Esrig, Florica Ichim, Alina Gabriela Mihalache, Anca Mocanu, Mircea Morariu, Ştefan Oprea, Dan Rebellato, Elena Saulea şi Maria Zărnescu.

Pentru selecția completă de spectacole și evenimente care compun în acest an Festivalul Național de Teatru, principalul eveniment teatral al anului la București, consultați programul: http://www.fnt.ro/noutati87/programul-fnt-2016/

Tot în această seară, cât și mâine, coregraful Angelin Preljocaj aduce la Teatrul Național din București cel mai nou spectacol al său, „La Fresque” („Fresca” – foto), pe care îl putem vedea astfel la doar o lună după premiera din Franţa.

Foto sus: Jean Claude Carbonne

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

La Centrul Național al Dansului București (CNDB), anul începe cu o rezidență și cu o serie de spectacole prezentate în cadrul stagiunii. 2024 este an aniversar la CNDB. Instituția împlinește 20 de ani și își propune să celebreze prin evenimente speciale cele două decenii de promovare a creației coregrafice.

05
/02
/24

„Din autobiografie îmi extrag eu forța, prin autobiografie simt că pot să-i fac pe oameni să se confrunte cu acele lucruri pe care nu vor să le vadă. Când vine vorba de scrierea autobiografică, oamenii nu mai pot spune: E doar un personaj, asta nu poate fi adevărat”.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

05
/02
/24

Considerat, de critici, dar și de iubitorii de artă, poate cel mai cunoscut și mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie revine într-o licitație din România cu o lucrare amplă și expresivă.

05
/02
/24

Prima premieră a anului 2024 la Teatrul EXCELSIOR (singurul teatru din București dedicat adolescenților și tinerilor) este spectacolul PTERODACTILI de Nicky Silver, o producție în regia lui Radu Iacoban și scenografia lui Tudor Prodan.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

04
/02
/24

NOU Un singur personaj, în care coabitează două ființe diferite, chiar opuse. Un singur monolog, lung, rostit de doi actori, într-un spectacol nou intrat în portofoliul Teatrului Metropolis, în urma concursului pentru debutanți, “StarT”

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.