Începe Festivalul NexT: Cinci zile de filme, dezbateri și petreceri
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-festivalul-next-cinci-zile-de-filme-dezbateri-si-petreceri/

Cel mai mare festival de scurtmetraje din România, ajuns la ediţia a noua, se deschide oficial miercuri, 15 aprilie, de la ora 19.30, la Cinema Studio din Bucureşti.

Un articol de Liliana Matei|14 aprilie 2015

Până pe 19 aprilie, Festivalul Internațional de Film NexT vine cu 146 dintre cele mai noi și mai bune filme scurte recente, în nu mai puțin de 17 secțiuni, zeci de invitați speciali, seminarii și petreceri, în opt locații diferite. Oscars Night, Monsters Night, seara LGBT, Kung Fu NexT sunt doar câteva dintre programele de neratat ale ediției.

Anul acesta, pasionații de film au șansa să o întâlnească la NexT pe Claire Denis, una dintre cele mai importante autoare din cinema-ul contemporan.

La gala de deschidere, Ada Solomon, fondatoarea Societății Culturale NexT, și Yvonne Irimescu, coordonatoarea festivalului, vor prezenta cele mai importante momente ale ediției. Deschiderea va fi urmată de scurtmetrajele din secțiunea nouă Behind the Scenes. De la comedie absurdă la desktop documentary, filmele aruncă un ochi spre ce se întâmplă în spatele camerei de filmat. Două dintre ele sunt românești: Artă, în regia lui Adrian Sitaru, și Fata care mănâncă pizza, de Ion Indolean, Bogdan Coste și Adrian Cârlugea.

În aceeași seară, de la 20.30, în Club Control, cele șase filme provocatoare din secțiunea LGBT vor pune în discuție prejudecățile despre sexualitate și minoritățile sexuale. O petrecere plină de surprize marca Tomboy, dedicată comunității LGBT, va încinge atmosfera până noaptea târziu.

Prima zi de festival e cu emoții pentru cei 14 participanți la concursul de The Pitch, organizat de ShortsTV. Miercuri, de la 12.00, la Cărturești Verona, aceștia își vor prezenta proiectele în fața camerei de filmat. Concurenții la premiul de 5.000 de euro sunt Anca Boariu (Apartment for Sale), Anca Oproiu (Drapelului, str. nr. 1), Andreea Borțun (When Night Meets Dawn), Claudiu Iordache (Spongebob Lunchbox), George ve Gänæaard (Motan’s Cat), George Buzoianu (My Father Died), Ozana Nicolau (Good Friday), Paul Mureșan (Mom, Dad, I Have to Tell you Something…), Raia Al Souliman (Forevers), Ruxandra Ghițescu (Ana is Coming Back), Sarra Tsorakidis (Years From Now and Only if You Look at It from Afar), Sergiu Lupșe (Night Time), Ștefania Matei (Portrait with Cake) și Vlad Andrei Ghinea (Bootcamp).

Programul poate fi consultat pe www.nextfilmfestival.ro, iar biletele au fost puse în vânzare pe eventbook.ro, la Cinema Studio, Elvire Popesco și Librăriile Anthony Frost și Kyra Kyralina.

A noua ediție a Festivalului Internațional de Film NexT are loc între 15 și 19 aprilie, la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco, CinemaPRO și la Institutul Cultural Român, Club Control, J’ai Bistrot, Cărturești, Garajul Ciclop (Magheru 6-8).

INFO

Informații despre bilete și abonamente: http://www.nextfilmfestival.ro/bilete/
Intrarea la seminarii și masterclass-uri este liberă.

19
/12
/22

Filmul de acțiune „Vulturul de Fier II/ Iron Eagle II”, regizat de Sidney J. Furie, va fi difuzat de Warner TV în prima lună a anului viitor. Lungmetrajul va putea fi urmărit la Warner TV pe 27 ianuarie, de la ora 21:00.

19
/12
/22

Bucurie, linişte în suflet, pace, colinde, daruri şi oameni dragi. Mai presus de toate, oameni dragi. Astfel ne dorim cu toţii să întâmpinăm Naşterea Domnului. Cel mai frumos Crăciun e întotdeauna petrecut împreună, în atmosfera caldă de acasă. De acest Crăciun, TVR 1 ne arată că şi cei mai Izolaţi în România au Oameni alături în zi de sărbătoare; că putem fi „diferiţi şi totuşi asumaţi întru Hristos" – ortodocşi şi catolici, în Bucuria credinţei; că generaţii diferite de artişti trăiesc, O dată-n viaţă, emoţia unor întâlniri inedite.

14
/12
/22

O carte fundamentală de teorie a filmului, "Ce este cinematograful?", de André Bazin, a apărut în sfârşit integral în limba română, într-un parteneriat între editurile Polirom şi UNATC Press şi sub coordonarea criticului şi profesorului Andrei Gorzo. O lectură obligatorie.

29
/11
/22

Cinematografia română se pregăteşte să celebreze în 2023 o sută de ani de la naşterea lui Ion Popescu Gopo, printr-o serie de retrospective cu filmele celebrului cineast, prin expoziţii cu desenele şi afişele operelor sale şi prin lansări de carte.

28
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Sunt mari cineaşti la ale căror filme te uiţi pentru a vedea cu ce vin nou şi cum se reinventează (sau dacă reuşesc asta). Şi sunt mari cineaşti care nu mai au nimic de demonstrat şi pe ale căror noi filme le cauţi pentru a regăsi un stil şi un univers artistic care îţi sunt familiare şi în care ştii că te vei simţi confortabil.

15
/11
/22

Ambasada Republicii Cuba în România și Institutul Cervantes din București organizează „Zilele culturii cubaneze la București”, în perioada 21-25 noiembrie.

09
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Cineastul suedez Ruben Östlund a râs dintotdeauna de ridicolul şi prostia oamenilor, pornind de la compatrioţii săi şi mai ales de la cei din clasele de sus. În “Triangle of Sadness” (2022), filmul care i-a adus în acest an un al doilea Palme d`Or la Cannes, satira e împinsă la extrem.