Începe Les Films de Cannes à Bucarest!
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-les-films-de-cannes-a-bucarest-2/

Unul dintre cele mai aşteptate evenimente culturale ale toamnei începe astăzi, 13 octombrie, şi va cuprinde Bucureştiul timp de zece zile, Braşovul timp de o săptămână (13-19 octombrie) şi Clujul pentru un weekend (13-15 octombrie).Peste 10.000 de bilete s-au vândut deja în avans pe Eventbook.ro înainte de începerea festivalului. Les Films de Cannes à Bucarest are loc anul acesta la CinemaPRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului şi Cinemateca Eforie.

Un articol de Petre Ivan|13 octombrie 2017

În București, în cele 4 săli în care se desfășoară festivalul, sunt programate în deschidere filme câștigătoare ale Premiului Palme d’Or.

După gala de deschidere care va începe la ora 19:00, la Cinema Muzeul Țăranului va fi proiectat, de la 20:30, filmul 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile în prezența echipei de realizatori. Tot de la 20:30, la Cinema Pro va rula filmul câștigător al Palme d’Or-ului de anul acesta, The Square, care va fi urmat de o sesiune de întrebări și răspunsuri pe Skype cu regizorul suedez Ruben Östlund.

The Assassin

Biletele pentru proiecția din această seară a comediei suedeze nonconformiste s-au epuizat deja de miercuri.

Totodată, la Cinema Elvira Popescu rulează Entre les murs, Palme d’Or-ul regizorului francez Laurent Cantet, unul dintre cei doi invitați speciali ai festivalului, căruia îi este dedicată și o retrospectivă. Laurent Cantet va ajunge în România pe 18 octombrie și va introduce filmul Retour à Ithaque, care va fi precedat și de proiecția scurtmetrajului său, Tous à la manif, pentru care a primit premiul Jean Vigo în 1994. Pe 19 octombrie va participa la premiera celui mai recent film al său L’Atelier, aflat anul acesta la Cannes în competiția Un Certain Regard și va răspunde, după proiecție, întrebărilor publicului într-o discuție moderată de Boglarka Naghi.

Cel de-al patrulea film de Palme d’Or proiectat vineri este Pelle the conqueror (1987), în regia lui Bille August. Cineastul a cucerit două asemenea trofee la Cannes și a devenit primul câștigător al Palme d’Or-ului care decide să facă un film pentru piața chineză. Filmul se numește The Chinese Widow și poate fi vizionat duminică, de la ora 17:30, la Cinema Muzeul Țăranului, în cadrul FOCUS-ului dedicat CHINEI la această ediție de festival.

În deschiderea FOCUS CHINA se va proiecta scurt-metrajul A Gentle Night de Qiu Yang (Palme d’Or, Cannes 2017). Proiecția va avea loc sâmbătă, la Cinema Muzeul Țăranului, începând cu ora 18:00 și va fi introdusă de criticul de film Maggie Lee(Variety) în prezența pe Skype a regizorului Qiu Yang. Filmul A Gentle Night va fi urmat de lungmetrajul  Mystery de Ye Lou, (Un certain regard, Cannes 2012).

Pelle the Conquerer

Din secțiunea FOCUS CHINA, mai face parte I Am Not Madame Bovary, filmul lui Xiaogang Feng, care a avut premiera mondială la Cannes și a câștigat  apoi numeroase premii în festivaluri din întreaga lume.

Filmul Angels Wear White ne aduce pe ecrane munca lui Vivian Qu, unul dintre cei mai reputați și stimați cineaști chinezi contemporani.

The Assassin, câștigător al Premiului pentru regie la Cannesîn 2015 și propus de Taiwan la Oscar este poate unul dintre cele mai vizionate filme recente, al cărui dialog esteîn limba chineză, în Europa, fiind o superbă explorare a istoriei artelor marțiale, primită cu ovații de presa internațională. În timpul dinastiei Tang, în secolul IX, o femeie-asasin primește ordin să omoare un nobil pe care-l iubise cândva. „Cadru cu cadru, este poate cel mai răvășitor de frumos film pe care l-a făcut Hou, și cu siguranță cel mai captivant”, scrie publicația americană „Variety”.

FOCUS CHINA se încheie cu câștigătorul de anul acesta al Leopardului de Aur de la Locarno, Mrs. Fang. Filmul documentaristului radical Wang Bing spune o poveste care a generat o întreagă dispută etică atât în perioada realizării, cât și după premiera la prestigiosul festival elvețian.Mrs.

Fang este prezentat în parteneriat cu Astra Film Sibiu – fiind unul dintre cele 4 documentare prezente la Cannes, pe care cele două festivaluri care se desfășoară în paralel au decis să le prezinte concomitent și în premieră, în această săptămână în București și Sibiu.

Tot în acest weekend are loc și Retrospectiva Béla Tarr, cu patru dintre cele mai puternice filme ale regizorului. Astăzi se proiectează filmulAlmanac of Fall (1985) de la ora 20:30, la Cinemateca Eforie, pentru ca sâmbătă să ruleze în același loc, de la 15:45, capodopera cineastului, Werckmeister Harmonies (2001) și de la ora 19:00, filmul premiat la Veneția după care regizorul a decis să renunțe la cariera de cineast, The Turin Horse (2011). Tot laCinemateca Eforie se va proiecta pe peliculă, duminică, filmul de 7 ore jumătate al regizorului, Satantango (1994).

Bela Tarr

Béla Tarr, un lup singuratic al cinemaului Est-European post-tarkovskian acceptă rar ieșirile în public, așa încât vă așteptăm cu atât mai mult la discuția liberă despre cinema și filmele sale, care va avea loc sâmbătă la Cinemateca Eforie. Mult-așteptatul regizor va intra într-un dialog cu reputatul critic francez Jean Michel Frodon, invitat special al festivalului.

Nu în ultimul rând, duminică, 15 octombrie este o zi specială în care publicul cinefil bucureștean are șansa de a-l vedea în carne și oase pe unul dintre cei mai tineri și talentați actori ai momentului, Louis Garrel.  Provenit dintr-o familie de cineaști și prezent în două pelicule care vor rula în acest weekend la ediția a 8-a Les Films de Cannes à Bucarest,

Louis Garrel va răspunde întrebărilor publicului după proiecția de la Cinema Pro a filmului Le Redoubtable, în regia lui Michel Hazanavicius, unde interpretează personajul lui Jean-Luc Godard, figură emblematică a Noului Val Francez.

Așadar,Les Films de Cannes à Bucarest vă invită să vă rezervați din timp locul la filmele și discuțiile care vă interesează, întrucât peste 10.000 de bilete au fost deja rezervate înainte de deschiderea festivalului de către mulți iubitori ai filmelor arthouse aduse de pe croazetă anul acesta.

În fiecare seară, dupăproiecții, cinefilii sunt așteptați la un pahar de vin, la Appollo 111 (Str. Actor Ion Brezoianu, nr. 23 – 25)săpovestească despre filmele zilei și despre cele care vor urma.

Biletele pentru cea de-a opta ediție a Les Films de Cannes à Bucarest sunt puse în vânzare pe Eventbook.ro și în rețeaua Eventbook.Programul complet și mai multe detalii despre filme și invitați sunt disponibile pesite-ul filmedefestival.ro.

Retrospectiva Bela Tarr este organizată de Voodoo Films și finanțată de Centrul Național al Cinematografiei iar Artiști în dialog – Laurent Cantet este un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.*

Programul poate fi găsit pe www.filmedefestival.ro.

Foto: Les Films de Cannes à Bucarest – Ionut Dobre, filmedefestival.ro.

03
/10
/16

Maren Ade, regizoarea germană care a făcut senzație la Cannes cu o comedie filmată la București, Toni Erdmann, se va întâlni cu publicul, pentru prima dată, la Les Films de Cannes à Bucarest (14 – 23 octombrie). Filmul va fi proiectat în premieră în România pe 14 octombrie, în deschiderea festivalului

03
/10
/16

Între 17 și 23 octombrie 2016, Astra Film Festival propune o incursiune itinerantă de excepție de la cinemaul documentar clasic până la cele mai noi tehnologii pe care le experimentează filmul, de la vizionări colective în sala de cinema, la experiențe inedite de proiecții crossmedia 360 de grade în dom sau vizionări de filme cu ochelari de realitate virtuală.

03
/10
/16

Compozitorul și dirijorul român Vladimir Cosma și Orchestra Română de Tineret vor susține un concert extraordinar la Palais des Congrès de Paris, duminică, 9 octombrie 2016, de la ora 17.00. Evenimentul din capitala franceză este debutul turneului desfășurat până la 17 februarie 2017 în Franța și Elveția, marcând 50 de ani de succes artistic al marelui muzician.

03
/10
/16

Unul dintre cele mai aşteptate seriale ale anului, "Westworld", cu Anthony Hopkins şi Ed Harris în distribuţie, are premiera, în această seară, la HBO. Noul serial HBO este o odisee întunecată despre începutul conştiinţei artificiale şi evoluţia păcatului care explorează o lume în care fiecare poftă umană, fie ea nobilă sau depravată, poate fi satisfăcută. Într-un parc de fantezie futurist, cunoscut ca "Westworld", mai mulţi androizi "gazdă" deviază de la scenariile programatorilor şi au un comportament haotic.

02
/10
/16

CRONICĂ DE FILM Inclus în Competiţia Festivalului de la Cannes, „Julieta”, noul film al spaniolului Pedro Almodóvar, bazat pe povestiri ale scriitoarei canadiene Alice Munro, laureată cu Nobel, este o melodramă plină de culoare în care sentimentele sunt aproape abstractizate, însă fără a exclude emoţia.

02
/10
/16

„Câini”, primul lungmetraj al lui Bogdan Mirică, film care rulează acum și în cinematografele din România, a ajuns pe 28 septembrie pe marile ecrane din Franța, unde este elogiat în presă.

30
/09
/16

În cadrul campaniei de promovare a filmului „Două lozuri”, susținută de AFI Palace Cotroceni și Cinema City, autoturismul Dacia 1300 care „a jucat alături de Bucur, Papadopol și Boguță” va fi expus la intrarea FAR din AFI Palace Cotroceni.

30
/09
/16

Lansat în cinematografele din Franța pe 28 septembrie, la o săptămână după premiera din România, filmul Câini, debutul regizorului Bogdan Mirică, este elogiat în marile publicații din Franța. Cotidienele franceze Le Figaro, Libération sau Nouvel Observateur, reviste precum Paris Match și Time Out și publicații online de cultură recomandă filmul ca una dintre cele mai importante lansări ale săptămânii. Câini poate fi văzut zilele acestea și în cinematografele din România.

30
/09
/16

Un horror psihologic care a polarizat presa internațională la Cannes și propunerile Franței, Spaniei și ale Filipine la Oscar se numără printre cele circa 30 de premiere din programul Les Films de Cannes à Bucarest (14 – 23 octombrie). Festivalul va avea loc la Cinema PRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului și Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă. Biletele sunt puse în vânzare pe Eventbook.ro.

29
/09
/16

FEST-FDR2016 oferă artelor spectacolelor sensuri noi. Anul acesta, festivalul organizat de Teatrul Național din Timișoara și-a îmbogățit oferta cu o nouă artă. Pentru prima dată în lunga sa istorie, festivalul timișorean a avut șansa de a oferi publicului său un film de artă, unul dintre cele mai tulburătoare filme ale ultimilor ani: Inimi cicatrizate, o adaptare după scrierile lui M. Blecher, în regia lui Radu Jude.

28
/09
/16

Julieta, lungmetrajul lui Pedro Almodóvar, este propunerea Spaniei pentru Oscar la categoria "cel mai bun film într-o limbă străină". Distribuit de Independenţa Film, "Julieta" va fi lansat în cinematografele românești vineri, 30 septembrie, .Julieta a fost inspirat de trilogia Runaway, scrisă în 2004 de câștigătoarea Premiului Nobel Alice Munro.

27
/09
/16

“Mi-am iubit profesia, am stimat-o. În fiecare film şi spectacol laşi câte ceva din tine. Cred că fiecare om se termina aşa, dându-şi sufletul pentru fiecare lucru pe care l-a făcut.” – Sebastian Papaiani. Îndrăgitul actor s-a stins din viaţă la vârsta de 80 de ani.