Începe Retrospectiva TIFF la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-retrospectiva-tiff-la-bucuresti/

Între 15 şi 18 iunie, o selecţie de filme din programul Festivalului Internaţional de Film Transilvania va rula la Cinema Elvire Popesco, în cadrul Retrospectivei TIFF la Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|15 iunie 2017

Cinefilii vor avea ocazia să vadă inclusiv două dintre filmele câștigătoare: Familia mea fericită / My Happy Family, r. Nana Ekvtimishvili, Simon Gross – distins cu Trofeul Transilvania, și Piatră pe inimă / Heartstone, r. Gudmundur Arnar Gudmundsson, care și-a adjudecat Premiul pentru regie și pe cel al publicului.

Printre titlurile care au avut succes și la Cluj se numără mult-așteptatul documentar Safari, proiectat recent în prezența lui Ulrich Seidl,  Dumnezeu să ne ierte / QueDiosnosperdone, r. Rodrigo Sorogoyen, filmul de închidere al festivalului, O femeie fantastică Una MujerFantástica, prezentat chiar de Sebastian Lelio la Cluj, sau Roar – Sub asediul fiarelor, r. Noel Marshall, considerat „cel mai periculos film realizat vreodată”.

Cei mici se vor bucura de trei filme special alese pentru ei din programul EducaTIFF: Sânge de lapon, Micul port și O familie fabuloasă.

Biletele pot fi achiziționate de pe  www.elvirepopesco.ro, de la casa de bilete Elvira Popescu (Bd. Dacia, nr.77), precum și de la librăriile partenere Eventbook, în timpul programului de lucru al acestora, în limita locurilor disponibile

* * *

PROGRAM

JOI, 15 IUNIE

16.00 – În sânge (In theBlood), r. RasmusHeisterberg | 105′, Danemarca

18.15 – În umbra femeilor (L’Ombre des femmes), r. Philippe Garrel | 83′, Franţa

20.00 – Dumnezeu să ne ierte (QueDiosnosperdone), r. Rodrigo Sorogoyen | 124′, Spania

22.30 – Safari, r. Ulrich Seidl | 90′ Austria, Danemarca, Germania

VINERI, 16 IUNIE

14.30 – Legenda lui Michael Kohlhaas (Michael Kohlhaas), r. Arnaud des Pallieres | 122′, Franţa, Germania

17.00 – Cercul roşu (Le Cercle Rouge), r. Jean-Pierre Melville | 140′, Franţa, Italia

19.30 – Lansare de carte „Filmat în România, 2010-2014”, de Bujor T. Rîpeanu, Dinu Ioan Nicula. Editura Meronia (cu sprijinul UPFAR)

Sange de lapon

20.15 – Filmul câștigător al Premiului Publicului Piatră pe inimă (Heartstone), r. GudmundurArnarGudmundsson | 129′, Islanda, Danemarca

22.30 – Incidentul de la Hilton (The Nile Hilton Incident), r. TarikSaleh | 110′, Suedia, Danemarca, Germania

SÂMBĂTĂ, 17 IUNIE

10.00 – Sânge de lapon (SamiBlood), r. Amanda Kernell | 108′ Suedia, Norvegia, Danemarca (EducaTIFF)

16.00 – Toate nopţile albe (AllTheseSleeplessNights), r. Michal Marczak | 100′, Polonia, Marea Britanie

18.00 – Frantz, r. Francois Ozon | 114′, Franţa, Germania

20.15 – Tăcerea mării (Le silence de la mer), r. Jean-Pierre Melville | 86′ Franţa

Micul port

22.15 – Animale (Animals), r. GregZglinski | 95′ Elveţia, Austria, Polonia

DUMINICĂ, 18 IUNIE

10.00 – Micul port (Little Harbour), r. IvetaGrofova | 86′ Slovacia, Cehia, Ungaria (EducaTIFF)

12.00 – Roar – Sub asediul fiarelor, r. Noel Marshall | 94′ SUA

14.00 – O familie fabuloasă (Cigarettes et chocolatchaud), r. SophieReine | 98′ Franţa (EducaTIFF)

16.00 – Austerlitz, r. SergeiLoznitsa 94′ | Germania

18.00 – O femeie fantastică (Una MujerFantástica), r. Sebastian Lelio | 104′, Chile, Germania, Spania, SUA

20.15 – Filmul câștigător al Trofeului Transilvania – Familia mea fericită (My Happy Family), r. Nana Ekvtimishvili, Simon Gross | 119′, Georgia, Germania, Franţa

22.30 – Criminali de provincie (Small Town Killers), r. Ole Bornedal | 88′, Danemarca

Foto: Retrospectiva TIFF la București – facebook

05
/02
/15

Șase proiecții pentru public și presa internațională vor aduce povestea procurorului Cristian Panait, cea care a inspirat scenariul filmului De ce eu?, în regia lui Tudor Giurgiu, peste hotare, la Festivalul Internațional de Film de la Berlin. Evenimentul începe astăzi, 5 februarie, și se va încheia pe 15 februarie, cel de-al treilea lungmetraj al lui Tudor Giurgiu fiind inclus în secțiunea Panorama Special.

04
/02
/15

Realizat după întâmplări reale şi având opt nominalizări la Premiile Oscar, „The Imitation Game” (Jocul Codurilor) prezintă povestea lui Alan Turing (Benedict Cumberbatch), matematician, criptanalist şi erou de război, pionier al tehnologiei moderne a calculatoarelor. Alături de un grup restrâns de specialişti, el a reuşit spargerea unui cod aşa-numit „de nespart” al maşinăriei Enigma a Germaniei, în al Doilea Război Mondial. 

03
/02
/15

Deși pare un scenariu apocaliptic, de fapt este vorba despre premiera filmului “Orașul câinilor”/ “White God”, câștigătorul Marelui Premiu al secțiunii Un Certain Regard la Cannes și propunerea Ungariei la Premiile Oscar 2015, în regia lui Kornél Mundruczó.

02
/02
/15

Lucian Boicu, un român stabilit în Canada, a lucrat la efectele vizuale ale filmului "American Sniper", de Clint Eastwood, un lungmetraj nominalizat la şase premii Oscar şi inspirat din povestea adevărată a lunetistului Chris Kyle.

02
/02
/15

Filmul românesc de scurtmetraj este prezent și anul acesta la Festivalul de Film de la Clermont-Ferrand (30 ianuarie – 7 februarie 2015) prin intermediul Asociației ESTE’N’EST, care organizează pentru a șaptea oară consecutiv standul românesc din cadrul marketului festivalului, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

02
/02
/15

În filmul "Chuck Norris vs. Communism", de Ilinca Călugăreanu, peliculă selectată în secţiunea competiţională World Cinema Documentary, la cea de-a 31-a ediţie a Festivalului Sundance, o generaţie întreagă se îndrăgosteşte de film, în epoca Războului Rece, scrie prestigioasa publicaţie IndieWire.

30
/01
/15

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „O lacrimă de fată” (1980), regizat de Iosif Demian, este unul dintre cele mai originale filme româneşti realizate în timpul comunismului, polemizând prin stilul său modern şi energic cu falsitatea care caracteriza cinematografia oficială a vremii.

29
/01
/15

Tenorul spaniol Placido Domingo va interpreta rolul principal în opera "Gianni Schicchi", de Giacomo Puccini, care va fi montată de Woody Allen pentru a marca, în această toamnă, cea de-a 30-a aniversare a Operei din Los Angeles.