Începe TIFF Sibiu: zile pline de filme, cine-concerte și invitați speciali, între 7 și 10 iulie
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-tiff-sibiu-zile-pline-de-filme-cine-concerte-si-invitati-speciali-intre-7-si-10-iulie/

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) revine la Sibiu, între 7 şi 10 iulie. Este al 16-lea an în care TIFF aduce la Sibiu cele mai aşteptate şi premiate producţii ale sezonului. Peste 25 de filme în premieră şi cine-concerte vor avea loc în două spaţii outdoor, dar şi în cinema. TIFF Sibiu se va desfăşura în Piaţa Huet (toate evenimentele de aici vor avea intrare liberă), în Habermann Markt / Piaţa Habermann şi la Cine Gold. Sloganul ediţiei este „Make Films, Not War”, un răspuns al organizatorilor faţă de războiul din Ucraina şi un îndemn la creaţie, nu la distrugere.

Un articol de Petre Ivan|4 iulie 2022

În prima zi de festival, spectatorii vor putea urmări Competiția oficială/ Official Competition, un film aplaudat la festivalurile de la Veneția și San Sebastián. Cea mai recentă producție a duo-ului regizoral argentinian Mariano Cohn și Gastón Duprat le va oferi spectatorilor șansa de a-i revedea pe marele ecran pe Antonio Banderas, Penélope Cruz și Oscar Martínez. Tot joi are loc și premiera Operațiunea Mincemeat / Operation Mincemeat, în regia lui John Madden, cu Colin Firth în rolul principal. O dramă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, filmul este o poveste ingenioasă cu spioni. Programul primei zile include și proiecțiile Alcarràs, filmul care a câștigat Ursul de Aur la Berlin în 2022, regizat de Carla Simón, dar și Cut!, o dramă-comedie cu zombie semnată de originalul Michel Hazanavicius, care a deschis anul acesta Festivalul de la Cannes.

Programul TIFF Sibiu include și cele mai așteptate filme românești ale sezonului: Metronom, în regia lui Alexandru Belc, câștigătorul Premiului pentru Regie în secțiunea Un Certain Regard la Cannes 2022, va fi proiectat în Habermann Markt vineri, 8 iulie. Lista de filme românești continuă cu premiera Nunți, Botezuri, Înmormântări (r. Alexandru Lustig), cu Șerban Pavlu în rolul principal, dar și cu avanpremiera Balaur (r. Octav Chelaru), Nimic despre dragoste (r. Florin Piersic Jr.), dar și Pentru Mine Tu Ești Ceaușescu (r. Sebastian Mihăilescu), documentarul care a câștigat premiul secțiunii What’s Up, Doc? la TIFF 2022, sau Miracol (r. Bogdan George Apetri), lungmetrajul câștigător al premiului Zilelor Filmului Românesc la TIFF 2022. O parte dintre echipele filmelor din program vor fi prezente la Sibiu pentru a intra în dialog cu spectatorii.

De neratat va fi și proiecția inovatorului Orice, Oriunde, Oricând / Everything, everywhere, all at once, o comedie despre multivers devenită super hit în SUA, care va beneficia de o singură proiecție la Sibiu, sâmbătă, de la 21:45 în Piața Habermann.

Sibienii sunt așteptați să se bucure și de două cine-concerte impresionante: Häxan, capodopera horror suedeză regizată de Benjamiin Christensen în 1922 va fi acompaniată live de artistul Maatus Pealler vineri, 8 iulie, de la 21:45 în Piața Huet. The Lodger, remarcabilul lungmetraj semnat de Alfred Hitchcock în 1927 și inspirat de povestea lui Jack Spintecătorul va fi acompaniat live de DJ DUBASE, duminică, 10 iulie, de la 21:45, tot în Piața Huet.

Și cei mici sunt așteptați la film, ca parte din programul EducaTIFF, în diminețile de weekend, la CineGold, unde vor fi proiectate filme precum Eu sunt Zlatan / I am Zlatan (r. Jens Sjögren), Loc de joacă / Un Monde (r. Laura Wandel) sau Familia Adevarată / La Vraie Famille (r. Fabien Gorgeart).

Proiecțiile TIFF Sibiu din Piața Huet și din cadrul programului EducaTIFF la Cine Gold sunt cu intrare liberă. Accesul la filmele EducaTIFF se face în baza rezervării unui bilet cu valoare 0. Pentru Piața Huet nu e nevoie de rezervare.

Biletele au fost puse în vânzare pe tiff.eventbook.ro, dar și în aplicația oficială TIFF. Programul complet al celor patru zile de festival poate fi descoperit pe sibiu.tiff.ro si pe pagina de Facebook a Festivalului.

04
/10
/22

Clasicul film "Manasse" (1925), de Jean Mihail, poate fi redescoperit acum în versiune restaurată 4k, ceea ce înseamnă că imaginea are un aspect cât mai apropiat de cel al peliculei originale. Filmul poate fi văzut la Cinemateca Eforie.

27
/09
/22

O nouă generație de cineaști scandinavi face valuri, păşind pe urmele lui Ingmar Bergman, Lars von Trier și a mișcării Dogma. În acest an, trei regizori complet diferiţi, dar cu viziuni la fel de puternice, au participat în competiția de la Cannes.

26
/09
/22

Cea de-a VIII-a ediție a „Premiilor Constantin Chiriac” a avut loc în 23 septembrie 2022, în Prisăcani, satul natal al lui Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, inițiator al acestei competiții prin care elevii sunt recompensați pentru creațiile lor literare.

23
/09
/22

Javier Bardem, unul dintre cei mai cunoscuți actori ai momentului, câștigător al premiilor Oscar, Globul de Aur, Goya și Bafta, revine pe marile ecrane din România în rolul principal din “Cel mai Tare Șef”, cea mai nouă comedie a multi-premiatului regizor spaniol Fernando Leon de Aranoa. Filmul intră în cinematografele din țară pe 4 noiembrie.

22
/09
/22

Delta Bucureștiului, în regia Evei Pervolovici, va putea fi văzut de vineri, 23 septembrie, în cinematografele din București (Cinema Elvire Popesco, Cinema Eforie, Cinema Muzeul Țăranului, Union), Arad (Cinema Arta), Bistrița (Cinema Dacia), Cluj (Cinema Arta, Cinema Victoria), Iași (Cinema Ateneu), Timișoara (Cinema Timiș), însă urmează să fie programat și la Brașov, Bârlad și Sibiu.

21
/09
/22

„Garantat 100%” începe noul sezon cu o ediţie eveniment. Hiromi Uehara, una dintre cele mai mari compozitoare şi pianiste de jazz ale momentului, este invitata lui Cătălin Ştefănescu în prima ediţie a noului sezon „Garantat 100%”. Urmărim ediţia pe 25 septembrie, ora 19.00, la TVR 1.

21
/09
/22

În luna octombrie, la History Channel puteți urmări un documentar despre aurul dacilor, un nou sezon din emisiunea „Așii amanetului”, un film despre viciile pe care le împărtășim și o istorie a armelor.