Inimi cicatrizate, proiectat în avanpremeiră națională la FEST-FDR 2016
https://www.ziarulmetropolis.ro/inimi-cicatrizate-proiectat-in-avanpremeira-nationala-la-fest-fdr-2016/

FEST-FDR2016 oferă artelor spectacolelor sensuri noi. Anul acesta, festivalul organizat de Teatrul Naţional din Timişoara şi-a îmbogăţit oferta cu o nouă artă. Pentru prima dată în lunga sa istorie, festivalul timişorean a avut şansa de a oferi publicului său un film de artă, unul dintre cele mai tulburătoare filme ale ultimilor ani: Inimi cicatrizate, o adaptare după scrierile lui M. Blecher, în regia lui Radu Jude.

Un articol de Petre Ivan|29 septembrie 2016

Pelicula a câștigat în luna august 2016 Premiul Special al Juriului la Festivalul Internațional de Film de la Locarno (Elveția), fiind prezentată în avanpremieră națională în cadrul FEST-FDR 2016, cu sprijinul Iulius Mall și Cinema City.

M-am bucurat de invitația pe care mi-a făcut-o FEST-FDR, și anume de a proiecta filmul Inimi cicatrizate  în avanpremieră la Timișoara. Pe lângă faptul ca am mulți prieteni la Timișoara – urmare, Inimi cicatrizatemai ales, a colaborării cu Teatrul Național de acolo – cred că există lucruri în comun între dramaturgia de film și cea pentru scenă și sper ca între teatrul și filmul românesc să existe mai mult dialog decât există în prezent. –
Inimi cicatrizateRadu Jude.

Inimi cicatrizate reface biografia tragică a lui Emanuel, un alter-ego al tânărului scriitor din România perioadei interbelice Max Blecher, care și-a petrecut ultimii zece din cei douăzeci și opt de ani ai vieții măcinat de o boală incurabilă.

Luciditatea chirurgicală și pofta de viață invers proporțională cu dezastrul fizic al trupului devin, în filmul lui Radu Jude, proiecția la scară umană a prăbușirii istoriei în dezastrul provocat de entuziasmul antisemit al anilor premergători celui de-al doilea război mondial. Un dezastru care, în forme mai mult sau mai puțin diferite, se prefigurează și în prezent, ca o recrudescență cumplită a unei boli la fel de cumplite.

Această estetică a suferinței este, însă, contrabalansată de un umanism covârșitor, o nostalgie absolută și de refuzul obstinat al personajelor de a-și abandona spiritul, la fel de puternic și prezent ca implacabila, mereu prezenta, mare.

Inimi cicatrizate va fi lansat în cinematografele din România în luna noiembrie, pelicula fiind distribuită de microFILM.

Foto: Inimi cicatrizate, FEST-FDR 2016 –  Adrian Pîclișan / TNTm

18
/01
/23

Din 20 ianuarie spectatorii din București, Bacău, Bistrița, Botoșani, Buzău, Cluj, Oradea, Pitești, Satu Mare, Sibiu, Sinaia și Târgu Mureș vor putea vedea pe marile ecrane controversata poveste a trupei Phoenix, spusă chiar de membrii ei în documentarul „Phoenix. Har/Jar”.

13
/01
/23

Două filme din competiţia Festivalului de la Cannes, foarte diferite, pot fi găsite în ianuarie în cinematografe: "Frate şi soră", de Arnaud Desplechin, şi "Păianjenul sfânt", de Ali Abbasi.

05
/01
/23

Anul 2023 se anunţă bun pentru cinematografia română de festival. Vor avea premiera mondială filme provocatoare ale unor cineaşti consacraţi, precum şi o serie de debuturi promiţătoare în ficţiune sau documentar. Ziarul Metropolis a adunat într-o anchetă cele mai aşteptate titluri, cu declaraţii în exclusivitate de la regizorii lor.

04
/01
/23

„Taximetriști”, comedia regizată de Bogdan Theodor Olteanu, care invită spectatorii în viața de noapte a Bucureștiului prin intermediul a doi prieteni taximetriști și a clienților lor, îi aduce împreună pe același generic pe Monica Bîrlădeanu și Andi Vasluianu. Filmul are premiera în cinematografe pe 20 ianuarie, iar informațiile despre biletele puse deja în vânzare sunt disponibile pe site-ul taximetristi.film.

30
/12
/22

Am tot scris în ultimii ani, încă de dinainte de pandemie, despre diversificarea tot mai mare a cinematografiei române. Însă cred că 2022 a depăşit orice previziuni, cu un număr record de filme.

22
/12
/22

Pentru topul cu cele zece filme favorite din 2022, am ales doar titluri care au avut premiera mondială în acest an. La ele am adăugat alte zece menţiuni - cinci tot din 2022, plus alte cinci din 2021, dar recuperate abia în anul care tocmai se încheie.

21
/12
/22

În Ajun de Crăciun, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura ne propune o întâlnire de colecție. Invitaţii, Cătălin Ştefănescu („Garantat 100%"), Marina Constantinescu („Nocturne") şi Irina Păcurariu („Reţeaua de idoli") ne invită să fim martorii unei profunde discuții jurnalistice, născută din 30 de ani experiență în media din România.

21
/12
/22

TVR Cultural întâmpină Sărbătoarea Crăciunului cu programe speciale, gândite să satisfacă exigențele telespectatorilor săi. Colinde, documentare de excepție, spectacole de balet, interviuri cu artiști de marcă, dar și piese de teatru care au intrat în istorie se regăsesc în grila de sărbătoare. Nu lipsesc filmele de sezon și nici edițiile speciale ale emisiunilor consacrate.