Interviu în premieră cu regizorul Eugenio Barba, pe TVR2
https://www.ziarulmetropolis.ro/interviu-in-premiera-cu-regizorul-eugenio-barba-pe-tvr2/

TVR 2 difuzează duminică, 7 aprilie, documentarul „Eugenio Barba, provocatorul” (în două episoade: de la ora 12 şi, respectiv, de la ora 12.30), care cuprinde un interviu în premieră absolută în România acordat de regizorul Eugenio Barba realizatoarei Sanda Vişan.

Un articol de Adina Scorţescu|4 aprilie 2013

TVR 2 difuzează duminică, 7 aprilie, documentarul „Eugenio Barba, provocatorul” (în două episoade: de la ora 12 şi, respectiv, de la ora 12.30), care cuprinde un interviu în premieră absolută în România acordat de regizorul Eugenio Barba realizatoarei Sanda Vişan.

Cu peste 40 de ani de carieră în teatru şi mai mult de 70 de piese, Eugenio Barba a devenit o referinţă de neocolit. Acesta a început prin a face cunoscută Europei occidentale originalitatea unui alt nonconformist, descoperit de el în lagărul socialist: Jerzy Grotowski.

„Toate spectacolele mele sunt ca un limbaj elaborat într-o manieră diferită. Întâi este limbajul verbal, cel al cuvintelor textului, apoi limbajul sonor, care nu e doar sonoritatea vocii, ci şi tot ceea ce ţine de dramaturgie, succesiunea evenimentelor sonore, muzica, zgomotul, tăcerea. Toate sunt surse de informaţie pentru spectator. Se adresează unei părţi a creierului care nu lucrează cu concepte, ca limbajul verbal. Al treilea limbaj este cel al dinamismului fizic, al reacţiilor fizice, al gesturilor, al mişcărilor, al imobilităţii. […] Dacă e posibil, trebuie să spunem aceste trei poveşti în acelaşi timp”, spune regizorul Eugenio Barba în cadrul interviului.

De ce a părăsit regizorul ţara natală – Italia? Care sunt originile teatrului lui Eugenio Barba? Care este istoria Teatrului Odin? Urmărind documentarul „Eugenio Barba, provocatorul”, telespectatorii au ocazia să afle răspunsul la aceste întrebări şi să-l cunoască pe nonconformistul regizor şi într-o altă ipostază – aceea de scriitor.

Documentarul poate fi urmărit simultan şi online, pe platforma video a Televiziunii Române TVR+, în secţiunea LIVE.

Foto: Rina Skeel



02
/05
/23

Spectacole regizate de Chris Simion-Mercurian, Vlad Zamfirescu, Andrei Huțuleac sau Mimi Brănescu, printre alții, producții în care joacă Adrian Titieni,  Marian Râlea, Emanuel Pârvu, Florin Busuioc sau Mirela Oprișor sunt doar câteva din propunerile acestei luni la Teatrul Metropolis.

02
/05
/23

O garsonieră. Două cupluri. Multe visuri. Lipsă de intimitate. Principii. Iubire. Prietenie. Curaj. Asumare. Multe renunțări. Frustrare.

27
/04
/23

OPINIE Reflecția despre teatru presupune și redescoperire. Invitându-vă permanent la întoarceri necesare, Ziarul Metropolis a scos din arhive uitate un dialog cu criticul Martin Esslin, intrat în istorie datorită cărții sale „Teatrul absurdului”, apărută în 1961, care explica și recunoștea un fenomen.

27
/04
/23

Pe 28 aprilie 2016 lua naștere Teatrul Stela Popescu, la acel moment celebra actriță română de comedie care era Stela Popescu aflându-se foarte aproape de el şi fiind practic co-semnatarul actului de naștere a unei noi instituții de cultură a Primăriei Capitalei.

26
/04
/23

Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu prezintă sâmbătă, 29 aprilie, de la ora 18:00, premiera spectacolului în limba română „Un ghem de povești”. Producția de la Sibiu este un proiect realizat în colaborare cu patru artiste din Ucraina.

26
/04
/23

Vineri, 28 aprilie, de la ora 19:00, la Sala Mare, Teatrul Național Iași lansează premiera pe țară „Lysistrata, dragostea mea", piesă scrisă de Matei Vișniec, poet, dramaturg, romancier și jurnalist, om de cultură de notorietate internațională, și montată de Zalán Zakariás, regizor aflat la primul proiect cu echipa Naționalului ieșean.

26
/04
/23

Teatrul Național din Timișoara continuă să construiască dimensiunea majoră a Capitalei Europene a Culturii punând Timișoara în centrul destinațiilor teatrale de primă mărime ale Europei în cadrul Anotimpurilor FEST-FDR, componentă a Atelierului Identitate, parte a traseului Vocile orașului, inclus în Programul Cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

25
/04
/23

Astăzi, la Sibiu, în cadrul unei conferințe de presă, Constantin Chiriac, Președintele FITS, a anunțat publicarea programului ediției din acest an, dar și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 26 aprilie.