Intrare liber la proiecțiile în aer liber de la Les Films de Cannes à Bucarest
https://www.ziarulmetropolis.ro/intrare-liber-la-proiectiile-in-aer-liber-de-la-les-films-de-cannes-a-bucarest/

Mai sunt doar câteva zile până la startul celei de-a 11-a ediţii a Les Films de Cannes à Bucarest ce va avea loc între 23 octombrie şi 1 noiembrie. Timp de zece zile spectatorii vor putea vedea cele mai noi titluri de la Cannes 2020 şi din selecţia celor mai importante festivaluri de film din lume la drive-in dar şi outdoor.

Un articol de Liliana Matei|20 octombrie 2020

Proiecțiile outdoor din Pergola Grădinii Verona din spatele Cărturești Verona și de pe terasa Muzeului de Artă Recentă vor avea intrarea liberă.

Cinefilii vor fi întâmpinați cu ceai, încălzitoare și, la nevoie, pături pentru a le asigura confortul necesar, iar purtarea măștii este obligatorie pe toată durata proiecțiilor, ce vor începe la ora 19:00 în ambele spații.

Pe toată durata festivalului, timp de 10 zile, în Pergola Grădinii Verona din spatele Librăriei Cărturești Verona va fi proiectat câte un film în fiecare seară, într-un program care ne invită să ne bucurăm de căldura nostalgică a verii și de amintirea vibranților ani ’80, grație dramei franco-belgiane Été 85, scrisă și regizată de François Ozon și inspirată din romanul Dance on My Grave de Aidan Chambers. „Nimeni, de la Eric Rohmer încoace, nu înțelege mai bine fercirea și agonia iubirii adolescentine de sub soarele estival franțuzesc, așa cum o face, din nou și din nou, Ozon”, e de părere Hollywood Reporter. Iar The Wrap vorbește de „o poveste deseori stânjenitoare și nițel dureroasă la privit, însă sinceră și adevărată despre adolescență, așa cum rareori vezi într-un film făcut de un regizor de vârstă mijlocie.”

Ozon, aflat de trei ori în selecția oficială la Cannes și în competiția pentru Palme d’Or, a fost prezent în sălile de cinematograf din România cu mai multe din filmele sale premiate, printre care 8 femmes (2002), Potiche (2010), Jeune et Jolie (2012) sau Grâce à Dieu (2018).

Tot la Cărturești Verona va fi proiectat și Malmkrog, cel mai nou film semnat de Cristi Puiu, distins cu  Premiul pentru cea mai bună regie al competiției Encounters la Berlinale. Bazat pe textele filosofice ale lui Vladimir Soloviov „Trois entretiens” și filmat timp de 40 de zile într-un conac din satul Mălâncrav din Sibiu, filmul este plasat la începutul secolului XX. Marele moşier Nikolai și invitații săi discută despre religie, moralitate și război, iar pe măsură ce conversațiile devin mai aprinse, ei ajung să cadă în capcanele propriului discurs.

 

Programul complet de la Cărturești Verona, pe zile, mai jos :

Vineri, 23 octombrie – True Mothers de Naomi Kawase

Sâmbătă, 24 octombrie – Le discours de Laurent Tirard

Duminică, 25 octombrie – Still the Water de Naomi Kawase

Luni, 26 octombrie – La Vérité de Hirokazu Koreeda

Marți, 27 octombrie – Été 85 de François Ozon

Miercuri, 28 octombrie – Mandibules de Quentin Dupieux

Joi, 29 octombrie – Sweat de Magnus Von Horn

Vineri, 30 octombrie – Sweet Bean de Naomi Kawase

Sâmbătă, 31 octombrie – Malmkrog de Cristi Puiu

Duminică, 1 noiembrie – Another Round de Thomas Vinterberg

 

Proiecțiile de pe terasa din curtea Muzeului de Artă Recentă (MARe) sunt programate să aibă loc tot cu începere de la ora 19:00, după cum urmează:

Vineri, 23 octombrie – Another Round de Thomas Vinterberg

Sâmbătă, 24 octombrie – Été 85 de François Ozon

Duminică, 25 octombrie – Le discours de Laurent Tirard

Participanții la proiecții vor primi cadou câte un bilet de vizitare al muzeului, gratuit din partea MARe, valabil până la finalul anului (2020).

Întregul program al proiecțiilor drive-in și outdoor poate fi găsit pe www.filmedefestival.ro sau pe paginile noastre de Facebook și Instagram unde puteți afla mai multe despre filme dar și despre evenimentele conexe pe care vi le pregătim.

Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest este prezentat de Orange România, partener de tradiție al evenimentului.
Inspirat de: UniCredit Bank

Cu sprijinul: Catena, Apa Nova, Groupama Asigurări

Ediția a 11-a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociația Cinemascop și realizată în parteneriat cu Ambasada Franței și Institutul Francez din România

Proiect co-finantat de: Administratia Fondului Cultural Național

Proiect cultural finanțat de: Ministerul Culturii și Identității Naționale, Centrul Naţional al Cinematografiei.

07
/07
/22

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță Retrospectiva TIFF 2022 la București. Evenimentul, organizat în parteneriat cu Institutul Francez, va avea loc la Cinema Elvire Popesco în perioada 21 – 24 iulie, iar spectatorii vor avea ocazia să urmărească cele mai populare filme ale ediției, dar și producțiile care au câștigat trofeele festivalului de la Cluj-Napoca.

05
/07
/22

Minionii (ființe mici, galbene, cilindrice, cu unul sau doi ochi acoperiți de ochelari, care vorbesc limba „minioneză” pe care doar maleficul lor stăpân, Gru, pare s-o stăpânească la perfecție) și-au câștigat celebritatea binemeritată și au ajuns, iată, cap de afiș al celui de-al doilea lungmetraj dedicat poveștii lor.

05
/07
/22

Adaptarea lui Xavier Giannoli a romanului lui Honoré de Balzac despre ambiții literare și corupția din media în Parisul secolului XIX ajunge în cinema din 8 iulie, distribuit de Independența Film. Prezentat în premieră internațională la Festivalul de la Veneția și câștigător a șapte premii César, printre care și premiul pentru cel mai bun film, Iluzii pierdute reunește în distribuție nume cunoscute precum Cécile de France, Xavier Dolan sau Gérard Depardieu.

04
/07
/22

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) revine la Sibiu, între 7 și 10 iulie. Este al 16-lea an în care TIFF aduce la Sibiu cele mai așteptate și premiate producții ale sezonului. Peste 25 de filme în premieră și cine-concerte vor avea loc în două spații outdoor, dar și în cinema. TIFF Sibiu se va desfășura în Piața Huet (toate evenimentele de aici vor avea intrare liberă), în Habermann Markt / Piața Habermann și la Cine Gold. Sloganul ediției este „Make Films, Not War”, un răspuns al organizatorilor față de războiul din Ucraina și un îndemn la creație, nu la distrugere.

04
/07
/22

Prezentarea filmului “R.M.N.” (2022) cu participarea regizorului Cristian Mungiu, proiecţia unei versiuni restaurate a capodoperei “Evanghelia după Matei” (1964), în anul centenarului Pier Paolo Pasolini, şi o dezbatere despre Václav Havel prilejuită de apariţia unui film biografic şi de traducerea în română a unei culegeri de discursuri şi texte ale fostului preşedinte ceh se numără printre evenimentele speciale de la a noua ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 14-17 iulie la Timişoara.

30
/06
/22

Festivalul longeviv și cu tradiție din Piatra Neamț aduce, deja de 14 ani, în fața cinefililor, filme documentare și scurtmetraje create de regizoare și regizori aflați la începutul carierei lor în cinematografie.

24
/06
/22

În sala cinematografului Victoria din Cluj-Napoca, în cadrul secțiunii competiționale a Festivalului Internațional de Film Transilivania (TIFF, 17-26 iunie), este proiectat „The Last Execution“. În prima scenă a filmului, actorul Lars Eidinger, care joacă rolul medicului Werner Teske, se află pe bancheta din spate a unei dube a poliției politice din Germania de Est.

23
/06
/22

Sâmbătă, 25 iunie, Asociațiile Bloc Zero și MaiMultVerde organizează o seară de film pentru toate vârstele pe insula de pe Lacul Morii, dublată de un picnic comunitar și o discuție despre reamenajarea sustenabilă a spațiilor verzi din București.

22
/06
/22

„Elvis“, filmul lui Baz Luhrmann despre cel mai bine vândut cântăreț solo al tuturor timpurilor, e alegerea perfectă pentru entertainment de calitate, în această vară.

22
/06
/22

INTERVIU Prezent la Cluj-Napoca pentru TIFF, regizorul Eran Kolirin vorbeşte într-un interviu pentru Ziarul Metropolis despre ce înseamnă să faci, ca cineast israelian, un film bazat pe o carte a unui scriitor palestinian despre viaţa arabilor care sunt cetăţeni ai Israelului.