Între Paris, New York și frontul de război – tinerețea Reginei Ana
https://www.ziarulmetropolis.ro/intre-paris-new-york-si-frontul-de-razboi-tineretea-reginei-ana/

Fiică a Principelui René de Bourbon-Parma şi a Principesei Margareta a Danemarcei, Principesa Ana de Bourbon-Parma s-a născut la 18 septembrie 1923, la Paris şi a copilărit în Franţa.

Un articol de Liliana Matei|3 august 2016

După izbucnirea războiului, şi-a urmat familia în Spania şi, apoi, în Statele Unite ale Americii. În ciuda relațiilor pe care familia sa le avea cu majoritatea caselor regale europene, Ana nu a beneficiat de un mediu înstărit. Așa că a trebuit să muncească în timpul studiilor (la Parson’s School of Design), ca orice student american. Viitoarea regină a lucrat ca vânzătoare la magazinul universal Macy’s din New York.

În 1943, Principesa Ana s-a înrolat ca voluntar în armata franceză. A lucrat ca șofer de ambulanță, pe fronturile din Algeria, Maroc, Italia, Luxembourg și Germania. Pentru curajul său, a primit “Crucea de Război”.

Se spune că Regele Mihai al României o plăcea pe prințesa Ana din vedere (o zărise în imaginile filmate în timpul războiului). Regina mama Elena a încercat să-i aducă împreună pe cei doi, dar abilitățile ei de pețitoare au dat roade de-abia în 1947, când cei doi s-au întâlnit la Londra, cu ocazia unei nunți regale.
Ana, neobișnuită cu evenimentele de acest gen, nu și-a dorit să-l întâlnească pe Mihai într-un context așa de oficial.
Așa că a plănuit să meargă incognito în gara din Paris de unde Mihai urma să ia trenul pentru Londra, ca să-și observe pretendentul, fără să fie observată. Planul nu i-a reușit, așa că l-a cunoscut pe Mihai, întâmplător, la hotelul Claridge’s din Londra, unde venise să-și salute părinții. A fost atât de emoționată la această întâlnire neașteptată încât și-a lovit militărește călcâiele când i-a fost prezentat Mihai. Se spune că această stângăcie l-a fermect pe rege; 16 zile mai târziu, avea să-i ceară mâna, în drum spre Lausanne.

Peste numai câteva săptămâni, Regele Mihai a fost forțat să abdice. În plus, Biserica Ortodoxă a refuzat să le dea binecuvântarea pentru nuntă, pentru că Ana era romano-catolică, iar Mihai ortodox. Ana s-a măritat cu Mihai în 1948, fără să primească aprobarea Bisericii Catolice. Părinții ei, la insistențele familiei Bourbon-Parma, nu au fost prezenți la nuntă.

Astfel, fost vânzătoare de la Macy’s a devenit Regina Ana a României, care n-a pus piciorul în țară în următorii 44 de ani. Au urmat vremuri grele.

„Când ne-am căsătorit”, povestea regina într-un interviu acordat Eugeniei Vodă în 2008, „regele, cu generozitatea lui moștenită de la Regina Elena, mi-a dăruit un formidabil colier de diamante. Cred că există fotografii în care îl poartă Regina Maria. L-am primit cadou și când n-am mai avut bani, nici noi, nici Regina, l-am vândut. Am vândut toate bijuteriile pe care le-am primit. Am păstrat ceasul și perlele astea și așa am putut s-o ajutăm pe Regină. Dar, când n-am mai avut nimic, n-am mai putut s-o ajutăm. Atunci a trebuit să vândă Villa Sparta. Pentru ea, a fost ceva îngrozitor. A venit să locuiască într-un apartament la Lausanne, dar nu era același lucru. Ne-a dat din mobila ei, ce-a mai putut salva. Și acum, la Săvârșin, avem multe care provin de la Villa Sparta.”

Regele Mihai I şi Regina Ana au fost cel mai longeviv cuplu regal din istoria României.

Regina Ana a murit acum două zile, pe 1 august. Sicriul va fi adus în ţară pe 9 august şi va fi transportat la Castelul Peleş, iar miercuri, 10 august, acesta va fi transportat la Sala tronului din Palatul Regal. Sâmbătă, va fi depus în Piaţa Palatului, pe un catafalc. Înmormântarea va avea loc sâmbătă, 13 august, la ora 15.00, într-o ceremonie privată, la Curtea de Argeş. Guvernul a decis ca 13 august să fie zi de doliu naţional.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.