Ion Bârlădeanu prezintă ”Profana Comedie”, la galeria H’Art Appendix
https://www.ziarulmetropolis.ro/ion-barladeanu-prezinta-profana-comedie-la-galeria-hart-appendix/

Artistul vizual Ion Bârlădeanu expune joi, 20 aprilie, ”Profana Comedie” – lucrări inspirate din umorul Balcanilor, la H’Art Appendix. Vernisajul va avea loc la ora 19.00, la galeria de pe Calea Victoriei 91-93.

Un articol de Petre Ivan|19 aprilie 2017

Ion Bârlădeanu s-a născut în 1946, la Zăpodeni, judeţul Vaslui. Are doar şapte clase primare şi doi ani de studii la Şcoala populară de arte. A fost gropar, muncitor în fabrică, paznic la Casa Poporului. După Revoluţia din 1989 a trăit din reciclarea sticlelor.

Ion Bârlădeanu

Ion Bârlădeanu

A fost descoperit în 2008 de Ovidiu Feneş, care l-a recomandat proprietarului de galerie de artă Dan Popescu.

La vârsta de 62 de ani, Bârlădeanu a expus pentru prima oară, la Bucureşti, 20 de lucrări pe teme politice, care îi sunt subiectul preferat. A expus apoi la Basel şi Londra în 2009 şi la Paris în 2010.

Ion BârlădeanuÎn 2009, regizorul Alexander Nanau a făcut un film documentar, marca HBO România despre artist, numit ”Lumea văzută de Ion B./ The World According to Ion B.”, film care a obţinut Premiul Emmy International, categoria ”Arts Programming”.

În Balcani, să n-ai umor, e o tragedie. Acest aforism, transformat la un moment dat şi în banc politic, ascunde o cheie de acces pentru a înţelege o paradigmă culturală foarte profilată în spaţiul carpato-pontic. Aici avem parte de toate speciile de umor, de la ironie la băşcălie, de la umor absurd la reducere la absurd. Grotescul, hazul de necaz, zeflemeaua, ironia sau umorul negru, fantezia suprarealist-absurdă, gluma, bancul, băşcălia, umorul sec sau sarcasmul, nu cred că există vreo înfăţişare a spiritului umoristic care să absenteze de pe aceste meleaguri. În expoziţia de faţă desfăşurăm filmele de comedie în care totul e luat în balon, un respiro relativizant după marile încordări sufleteşti şi gastronomice ale Paştelui. – Dan Popescu, curator

Artistul este reprezentat de galeria H’Art din Bucureşti (105-107 Str. Mihai Eminescu). Lucrările sale au fost expuse la Londra, Copenhaga, Basel, Paris alături de artişti consacraţi precum Andy Warhol şi Marcel Duchamp.

Foto: Ion Bârlădeanu – facebook

29
/09
/22

Între 30 septembrie și 2 octombrie, în cadrul Nopții Albe a Galeriilor, va putea fi vizitată în sala Auditorium (nivel -1) a MARe/Muzeul de Artă Recentă (B-dul Primăverii nr. 15, București) LIVE, instalația de artă video realizată de artistul vizual Alex Manea (n. 1988), care combină cele două mari pasiuni ale acestuia: arta vizuala și filmele.

29
/09
/22

Muzeul-Atelier Școala de la Piscu, un proiect care valorifică inteligent patrimoniul local, inițiat de Virgil Scripcariu (sculptor) și Adriana Scripcariu (istoric de artă), se află printre câștigătorii premiilor European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2022, cele mai de seamă distincții pentru profesioniștii patrimoniului cultural european, în cadrul secțiunii „Educație, Formare și Meșteșug”.

23
/09
/22

Pe 25 septembrie și pe 1 și 2 octombrie, de la ora 19:00, NO RA – Femininul norilor revine la Muzeul Național al Literaturii Române (str. Nicolae Crețulescu nr. 8). Spectacolul, o instalație performativă inspirată din romanul cu puternice accente biografice ”Hipodrom” de Nora Iuga, prezintă în fața spectatorilor viața încercată, dar plină de lumină a uneia dintre cele mai iubite și apreciate autoare contemporane române: Nora Iuga.

23
/09
/22

The Future Lab este un proiect lansat de rețeaua Centrelor Cehe cu ocazia președinției Cehiei a UE în a doua jumătate a anului 2022. La București, programul va consta în 4 evenimente care abordează sustenabilitatea din diferite perspective - știință și greenwashing, design și inovare, comunități, infrastructură urbană și alimentație.

22
/09
/22

Romanian Jewelry Week 3.0 sărbătorește bijuteria contemporană între 5 și 9 octombrie cu expoziții, conferințe, workshop-uri de bijuterie și târguri și peste 190 de designeri români și internaționali care vor expune mii de creații de bijuterie. Ca în fiecare an, Romanian Jewelry Week oferă posibilitatea pasionaților de bijuterie să cumpere piesele preferate în cadrul Târgului de bijuterie ROJW 3.0 între 8 și 9 octombrie la Biblioteca Națională.

21
/09
/22

În perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, Institutul Cultural Român de la Paris organizează expoziția „INTROSPECȚII/INTROSPECTIONS” a artiștilor români Suzana Fântânariu (pictură, grafică, instalații), Anca Szönyi Thomas (fotografie, mixed media) și Dorin Crețu (pictură, fotografie digitală). Curatori sunt Ludwig Otte și Anca Szönyi Thomas.

21
/09
/22

Pentru trei zile, 23-25 septembrie 2022, Asociația CRIES a pregătit un spațiu pentru o varietate de experiențe în ritm „la pas" și un program ce oferă multiple perspective despre legăturile dintre hrană, cultură și consum durabil, dorind să inspire comunitatea locală și să se lase inspirați de toate experiențele și acțiunile care ne permit să încetinim ritmul de consumare a resurselor noastre și ale planetei.

20
/09
/22

Goethe-Institut București este în căutare de minți creative pentru dezvoltarea unor jocuri video autentice, relevante din punct de vedere social. În acest scop, organizează un game jam inedit de 48 de ore hibrid, între 7 și 9 octombrie 2022. Dezvoltarea jocului se va desfăşura online iar cei din Bucureşti pot participa la evenimentul de deschidere la sediul Goethe-Institut.